Yoghurt maken van (rauwe) melk zonder yoghurtmaker!

Yoghurt kan ik op ieder moment van de dag wel eten en je zou me er zelfs voor wakker kunnen maken. Gepasteuriseerde yoghurt uit de supermarkt is niet zo gezond, maar rauwe yoghurt is een heel ander verhaal. Sinds kort kun je bij sommige biologische winkels rauwe yoghurt kopen, maar ik heb het geprobeerd om het zelf te maken. Zelf yoghurt maken van (rauwe) melk is niet zo moeilijk, maar wel heel erg lekker.

Voor het maken van yoghurt heb je helemaal geen apparaten nodig. Het kan natuurlijk wel, maar hoeft dus niet. Het is oh zo simpel, maar eenmaal geproefd wil je niet anders meer. Ik heb m’n yoghurt gemaakt van rauwe geitenmelk, dat betekent dat de yoghurt onverhit is en daardoor een tal van gezondheidsvoordelen heeft die gepasteuriseerde melk niet meer heeft. Je kunt hier meer over lezen op m’n blog: rauwe melk en yoghurt: VET gezond!

Zelfs als je geen rauwe melk gebruikt is zelf yoghurt maken gezonder. Yoghurt bevat tal van levende yoghurtculturen. Yoghurt is een melkproduct dat op gecontroleerde manier gefermenteerd en verzuurd is. Fermentatie betekent dat micro-organismen, zoals bacteriën bepaalde organische stoffen omzetten in andere stoffen. Bij de fermentatie van zuivel gaat dat meestal om melkzuurbacteriën die melksuikers (lactose) omzetten in onder andere melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijker te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Hoe langer je melk fermenteert, hoe minder de hoeveelheid lactose wordt.

Yoghurt uit de supermarkt heeft meestal een korte bereidingstijd en bevat daardoor veel lactose. Het voordeel van zelf yoghurt maken is dus dat je de melk lang kunt fermenteren, 24 uur of zelfs nog langer.

Zelf yoghurt maken van Zijeetook!
Zelf yoghurt maken!

Om yoghurt te maken moet je 2 soorten bacteriën toevoegen.

 1. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
 2. Streptococcus thermophilus

Als er andere bacteriën aan toegevoegd worden dan mag het geen yoghurt meer heten. Bi(o)garde bijvoorbeeld mag om die reden geen yoghurt worden genoemd, daarvoor worden andere culturen gebruikt.

Zelf yoghurt maken: welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 liter rauwe melk (geitenmelk, schapenmelk of koemelk)
 • 100 gram yoghurt of een zakje yoghurtcultuur van www.yoghurt.nl
 • 2 of 3 probioticacapsules (optioneel)

Welke attributen heb je nodig?

 • thermometer (deze is wel belangrijk)
 • grote lepel om me te roeren
 • glazen pot(ten)

Bereidingswijze:

 1. Doe de melk in een pan en warm het op tot 40 graden (heb je een keuken thermometer voor nodig.
 2. Draai het gas laag en roer de geitenyoghurt en de probiotica erdoor.
 3. Stop de melk in een glazen fles of glazen pot.
 4. Zet weg op een warme plek waar de temperatuur constant zo tussen de 30 en 40 graden is*.
 5. Laat het 24 uur staan om het goed te laten fermenteren.
 6. Het kan zijn dat er een dikke laag bovenop de yoghurt drijft, maar deze kun je gewoon door de yoghurt heen roeren.
 7. Laat de yoghurt afkoelen.
 8. Zet de yoghurt in de koelkast.

*Dit kan van alles zijn:  droogoven, hooikist, onder een warme deken met een warme kruik, in voorverwarmde schone thermoskan. Als het maar constant een warme temperatuur heeft  van 30-40 graden. Ik heb het in m’n droogoventje gedaan.

Kun je niet aan rauwe melk komen, maar wil je toch zelf yoghurt maken? Gebruik dan onderstaande bereidingswijze.

 • Stop de melk in een pan.
 • Breng de melk aan de kook.
 • Laat de melk afkoelen tot 40 graden.
 • Voeg aan de melk een zakje yoghurtculturen en eventueel de probiotica toe.
 • Roer het geheel goed door.
 • Zet de melk op een plek die constant warm is.*
 • Laat de melk ongeveer 24 uur fermenteren (kan ook korter of langer).
 • Laat de yoghurt afkoelen.
 • Zet de yoghurt in de koelkast.

Wil je vaker zelf yoghurt gaan maken?

Van je zelfgemaakt yoghurt kun je bewaar je +/- 6 eetlepels en deze voeg je weer toe aan de volgende liter melk. Over het algemeen kun je dit proces minstens 15 x herhalen. Als de yoghurt van kleur verandert of slecht ruikt, gebruik dan weer een nieuw zakje met yoghurtculturen.

Hoe kun je yoghurt dikker maken?

Het nadeel van zelfgemaakte rauwe yoghurt is dat deze niet zo dik wordt als de yoghurt die je bij de supermarkt koopt. Dit komt omdat je voor dikkere yoghurt de melk beter eerst kunt koken. Dat is bij rauwe melk natuurlijk zonde, want dan haal je al het goede weer uit de melk vandaan. Wil je je je rauwe yoghurt toch dikker hebben? Maak er dan hangop van of voeg er johannesbroodpitmeel aantoe.

Als je johannesbroodpitmeel gebruikt voor het dikker maken van je yoghurt, zet de yoghurt dan na het toevoegen nog even in de koelkast, zodat het kan stijven.

Plantaardige yoghurt maken!

Eet je liever geen zuivelproducten, maar wil je toch zo nu en dan genieten van een bakje verse yoghurt? Maak dan eens m’n Paleo Kokosyoghurt.

Wat doe je door je yoghurt heen?

Je kunt aan yoghurt heel veel ingrediënten toevoegen. Hierbij kun je denken aan o.a. noten, zaden en fruit.

Wanneer eten jullie je yoghurt het liefste? Bij het ontbijt, lunch, na het diner of als tussendoortje. Ik heb geen voorkeur, ik vind het altijd lekker, hahha.

Vind je yoghurt maken op deze manier een vervelend gedoe en heb je liever een yoghurtmaker? Probeer dan eens de Easiyo yoghurtmaker, erg handig in gebruik en niet duur.

Vind je het leuk of lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten of als je m’n blog wilt liken op facebook.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

2 gedachten over “Yoghurt maken van (rauwe) melk zonder yoghurtmaker!

  1. Ik denk het wel, alleen kun je hier niet de zakjes met culturen voor gebruiken.Volgende week publiceer ik het recept om zelf kokosyoghurt te maken. Als je nog even geduld hebt…..? Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *