Teffpap met appeltjes!

Als ik vroeger als kind pap kreeg, dan duurde het erg lang voordat het op was. Ik gruwde ervan. Van die dikke Brinta- pap, zonder suiker, want dat was niet gezond. Brr….. bij oma daarentegen, kreeg ik lammetjespap, met lekker veel suiker. Heerlijk vond ik dat, maar ja als kind vindt je alles bij een ander altijd lekkerder en beter dan thuis. Toch ben ik pap op latere leeftijd wel gaan waarderen en vind ik het nu heerlijk. Maar……Brinta pap is gemaakt van tarwe en tarwe is niet zo goed voor je. Het bevat gluten, fytinezuur en weinig voedingsstoffen…Het is dan ook zeker geen onderdeel van Paleo. Toch is er een soort graan, dat voor mij wel in aanmerking komt, en dat is Teffmeel.

Joannusmolen, teffmeel_1347480241

Teff is een heel oud graan, dat voornamelijk in Ethiopië veel gegeten wordt. Ze maken er een grote platte pannenkoek van en beleggen die met allerlei hapjes. Met z’n allen zitten ze rond die pannenkoek en scheuren er met hun handen stukjes af. Teff bevat veel vezels, ijzer en veel meer calcium dan andere granen. Het heeft weinig fytinezuur, verlaagd de bloedsuikerspiegel na het eten en heeft meer langzame verteerbare complexe koolhydraten dan andere granen, waardoor je dus langer vol blijft. Teff heeft ook geen schadelijke gluten. Maar bovenal is teff ook erg lekker. Behalve  een teffbrood bakken kun je ook lekkere teffpap maken.

Teff bevat veel vezels, ijzer en veel meer calcium dan andere granen. Daarom is het dus extra geschikt voor de Vega’s en Vegans, onder ons. Het heeft weinig fytinezuur, verlaagd de bloedsuikerspiegel na het eten en heeft meer langzame verteerbare complexe koolhydraten dan andere granen, waardoor je dus langer vol blijft. Teff heeft ook geen schadelijke gluten. Teff  is ook erg lekker en je kunt er deze heerlijke teffpap van maken. Je kunt ervoor kiezen om het meel van te voren te weken met wat water, zodat de rest van de aanwezige fytinezuren geneutraliseerd worden.

Wat heb je nodig voor deze teffpap?

 • 40 gr teff-meel
 • Stevia bladeren of poeder (of iets anders zoets)
 • 1 grote appel (het lekkerst vind ik: Rode van Boskoop, maar een ander soort kan natuurlijk ook)
 • Water
 • Kaneel, speculaas of koekruiden (of een combi)
 • Grasboter of kokosolie
 • Rozijnen (optioneel)

Variatie: probeer deze ook eens met 20 gram teffmeel en 20 gram kokosmeel te maken, dit is ook erg lekker.

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten in een pannetje.
 2. Zet het vuur laag en roer alles goed door elkaar.
 3. Als de appels moezig zijn, dan is de pap klaar.
 4.  Voeg er als laatste nog en klontje boter aan toe.

*Helaas heeft m’n fototoestel het begeven, dus je zult het met je eigen fantasie moeten doen.

Eet en geniet!

Ik hoop dat jullie deze teffpap ook lekker vinden. Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *