Stamppot peterseliewortel met venkel en kokos!

Peterselie is een echte vergeten groenten en ik ben blij dat hij uit dat vergeethoekje vandaan is gekomen. Hij wordt ook wel wortelpeterselie genoemd en net als z’n naam is hij ook in gerechten op diverse manieren te bereiden. Je kunt hem zowel rauw als warm eten en hij heeft een kruidige smaak. Nu het buiten kouder wordt vind ik stamppot altijd erg lekker en vandaar dat ik er een stamppot van heb gemaakt: stamppot peterseliewortel. Met dezelfde ingrediënten die ik voor deze stamppot heb gebruikt, heb ik vorig jaar een salade gemaakt: peterseliewortelsalade met venkel en kokos.  Leuk en verrassend dat het ook als stamppot lekker is.

Qua uiterlijk, maar ook qua smaak lijkt de peterseliewortel hij erg op de pastinaak. Volgens mij is de peterseliewortel ook alleen maar biologisch te verkrijgen, want ik heb hem nog nergens anders kunnen vinden (niet dat ik hem dan zou kopen hoor).

Wil je meer weten over de peterseliewortel: lees dan m’n blog over peterseliewortels.

Wat heb je nodig voor deze stamppot peterseliewortel?

 • +/- 250 peterseliewortels
 • +/- 150 winterpeen*
 • +/- 100 gram venkel
 • amandelen (vooraf geweekt en gedroogd)
 • kokosboter of geraspte kokos
 • beetje kookvocht
 • olie met een milde smaak, bijvoorbeeld tijgernootolie of olijfolie met een milde smaak.

*Als je last hebt van Candida, dan kun je warme wortels beter mijden. In dat geval snij je de de wortels heel fijn en pureer je ze er rauw doorheen. Dat is ook lekker.

Bereidingswijze:

 1. Stoom de groenten gaar.
 2. Pureer de groenten door elkaar.
 3. Voeg hier wat kookvocht aan toe als het te droog is.
 4. Roer de olie erdoorheen.
 5. Doe er wat kokosboter doorheen.
 6. Doe er wat amandelen doorheen.
 7. Versier het geheel met wat kokos(boter) en amandelen

Tip: je zou er ook nog wat rozijnen doorheen kunnen doen.

Stamppot peterseliewortel met venkel en kokos van Zijeetook!
Stamppot peterseliewortel met venkel en kokos!

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.