Speculaasbrokken (van tijgernootmeel)!

Een tijdje geleden heb ik jullie kennis laten maken met aardamandelmeel, oftewel tijgernootmeel. Dit meel is geheel glutenvrij en ook graanvrij. Het smaakt van zichzelf al een beetje zoet en bij m’n 1e hap moest ik meteen denken aan speculaas. M’n gevoel had gelijk, tijgernootmeel is echt perfect om er speculaasbrokken van te maken. Het smaakt net alsof het bij een goede banketbakker vandaan komt. Met andere graan-vrije melen moet je soms wat concessies doen qua smaak, maar dat is hier helemaal niet het geval. M’n man was zo enthousiast dat hij meteen nog 2 pakken voor me heeft besteld en je snapt natuurlijk wel met welke bedoeling…..

Sinterklaas komt steeds dichterbij en de winkels liggen vol met verleidelijke speculaasbrokken en koeken. Ik hoop dat ik jullie kan verleiden tot het maken van dit recept, zodat je niet in de verleiding hoeft te komen toch de winkel in te duiken en daar je slag te slaan. Alleen al voor de geur raad ik je aan om zelf te bakken, mmmm, het hele huis rook heerlijk.

Wat heb je nodig voor deze speculaasbrokken (+/- 8 stuks, afhankelijk van de dikte)?

 • 70 gram tijgernootmeel
 • 30 gram palmsuiker
 • 40 gram (gras)boter
 • 10 gram speculaaskruiden
 • 1 theelepel kaneel (ceylon)
 • 0,5 theelepel baking soda
 • 0,5 eetlepel appelcider
 • 1 eetlepel water

Je kunt er natuurlijk ook kleine speculaaskoekjes van maken en voor kruidnoten is het recept ook heel geschikt.

Bereidingswijze:

 1. Doe alle ingrediënten in een kom.
 2. maak er deeg van (dit gaat het beste met een staafmixer).
 3. Maak een bal van het deeg.
 4.  Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
 5. Pak steeds een stukje deeg en maak er een mooie vorm van.
 6. Stop de schaal in de oven en bak de speculaas ongeveer 15-20 minuten op stand 4 of +/-150 graden.
 7. Doe de oven uit en laat ze in de nog warme oven nagaren.

Check wel af en toe of ze niet verbranden en of ze al goed zijn. Ze worden pas echt goed hard, als ze afgekoeld zijn.

Speculaasbrokken

Eet en geniet!

Ik hoop dat jullie dit speculaasbrokkenrecept net zo lekker vinden als ik.  Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

 

8 gedachten over “Speculaasbrokken (van tijgernootmeel)!

 1. Hey Siggie,

  Dit recept lijkt me heerlijk. Nu heb ik alleen waterkastanjemeel. Zou ik dat kunnen gebruiken ipv tijgernotenmeel? Ik heb het al een tijdje in de kast staan en er nog steeds niets mee gemaakt, dus ik heb geen idee waar het naar smaakt en of het vergelijkbaar is met tijgernotenmeel. Heb jij het al geprobeerd?

  Groetjes Teresa

  1. Ik ben ermee aan het experimenteren. Ik had een cake gebakken, maar het was echt heel erg droog. Ik heb dus geen idee of ze geschikt zijn voor de speculaasbrokken. Het fijne van tijgernootmeel is dat het al een kruidige en zoete smaak heeft en daardoor zeer geschikt is voor speculaas. Waterkastanjemeel heeft geen smaak. Succes en groetjes.

 2. Jeemig wat lekker zeg. Het hele huis rook al heerlijk naar speculaas tijdens het bakken. Ze zijn zo lekker dat het moeite kost om ze niet gelijk op te eten. Dit is echt een December topper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *