Sinaasappelschillen: daar maak je poeder van!

Gooi jij na het eten van een sinaasappel altijd de schillen weg? Dan hoop ik dat je dat na het lezen van dit bericht dat niet meer doet. Sinaasappelschillen kun je namelijk gebruiken om je recepten mee te verrijken. Dit is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens erg gezond.

Als je wilt koken met sinaasappelschillen dan is het wel belangrijk dat je de schillen goed wast van te voren. Dit geldt voor zowel reguliere als voor biologische schillen. Ook biologische sinaasappelschillen kunnen bestrijdingsmiddelen bevatten, hetzij in mindere mate of andere soorten bestrijdingsmiddelen. Behalve bestrijdingsmiddelen kunnen de schillen ook insecten eitjes bevatten. Bij biologische schillen is deze kans zelfs wat groter, omdat er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ondanks dat heeft biologisch altijd m’n voorkeur.

Sinaasappelschillen van Zijeetook!
Poeder van gedroogde sinaasappelschillen!

Waarom zijn sinaasappelschillen zo gezond?

Sinaasappelschillen zijn erg rijk aan vitamine C. 100 gram sinaasappelschil bevat maar liefst 226% van de ADH aan vitamine C. Natuurlijk eet je geen 100 gram per keer, maar ieder beetje telt toch mee. Verder bevat de schil ook nog andere vitaminen zoals: A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11 .

Sinaasappelschillen bevorderen o.a. de spijsvertering (vanwege de pectine), zijn goed tegen brandend maagzuur, kunnen je cholesterol verlagen en werken ontspannend.

Een handige manier om je sinaasappelschillen te bewaren en te gebruiken is in de vorm van poeder. Dit poeder is heel makkelijk zelf te maken. Het poeder is heel geconcentreerd en je hebt er maar weinig van nodig.

Hoe maak je sinaasappelpoeder?

  1. Was de sinaasappelschillen goed. Je kunt ze het beste een half uurtje in een bak met zout of azijn in water laten weken.
  2. Dep ze een beetje droog met een theedoek.
  3. Droog de schillen in de droogoven.*
  4. Maal de gedroogde schillen fijn in de blender of koffiemachine.

*Heb je geen droogoven? Niet getreurd, droog de schillen dan in de gewone oven en gebruik de laagste stand of droog ze naast de verwarming.

Vind je sinaasappelschillen te bitter? Blancheer ze dan een paar keer, voordat je ze droogt.

Zorg er wel voor dat de schillen erg goed gedroogd zijn, want anders heb je kans dat ze snel beschimmelen. En beschimmelde sinaasappelpoeder lijkt me nu weer niet zo gezond en ook niet lekker.

Op dezelfde manier zou je ook poeder kunnen maken van citroenschillen. Je kunt eventueel ook gemalen sinaasappelschil- en citroenschilpoeder kopen bij de natuurwinkels.

Recepten met poeder van sinaasappelschillen:

Een ander leuk idee is om de gedroogde schillen in een zakje (bijvoorbeeld van katoen) te doen en het tussen je kleding te leggen. De schillen verspreiden namelijk een heerlijk aroma.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en ben erg benieuwd wat jullie ermee gaan maken.

Eet  en geniet!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.