Schoonmaken met baking soda!

Ik begon m’n “natuurlijke” manier van leven met “natuurlijk” schoonmaken. Reguliere schoonmaakmiddelen zitten vol met schadelijke gifstoffen en zijn erg slecht voor het milieu. Je kunt er ook voor kiezen om biologische schoonmaakmiddelen te kopen, maar deze zijn ontzettend duur en werken niet altijd goed. Bovendien bevatten sommige biologische schoonmaakmiddelen nog steeds milieubelastende stoffen en zit het vaak in milieuonvriendelijk plastic. Dit wilde ik anders gaan doen. Op zoek naar goede alternatieven kwam ik al snel bij Baking Soda terecht.

Baking Soda, is een perfect schoonmaakmiddel en het is bijna overal voor te gebruiken. Het is bij ons nog niet zo bekend. Bij ons wordt er veel gebruik gemaakt van schoonmaakazijn, wat ik persoonlijk erg vind stinken. Baking Soda wordt ook wel natriumcarbonaat genoemd, het is multifunctioneel en bespaart je een hoop geld en afval.

Waar kun je Baking Soda o.a voor gebruiken?

 • Afwasmiddel: doe een beetje afwasmiddel in een fles, wat Baking Soda erbij, laat de fles vol lopen met water en je hebt weer een volle fles. Pas wel op: het schuimt niet, dus in het begin heb je de neiging meer te gebruiken.
 • WC reinigen: doe wat Baking Soda in de pot, giet er wat azijn overheen en het bruist de boel schoon (even inlaten trekken en  met de borstel erdoor heen).
 • Koelkast: zet een kopje Baking Soda in de koelkast en het absorbeert alle nare geurtjes.
 • Allesreiniger:  je doet een beetje allesreiniger in een sprayflacon, Baking Soda erbij en vol laten lopen met water en je hebt een hele fles vol.
 • Wasmiddel: doe wat Baking Soda bij je was en je was wordt schoner (zie ook het recept voor wasmiddel)*.
 • Vlekken in je wasgoed: maak een papje van Baking Soda met wat water en doe dit op de vieze plek, even in laten trekken, goed boenen en  daarna kun je het bij  de was in de wasmachine doen.
 • Ovenreiniger: doe wat Baking Soda in de oven, maak het vochtig met een plantenspuit en laat het een nachtje intrekken. De volgende dag is het makkelijk schoon te maken.
 • Vuilnisbak: doe wat Baking Soda onderin de vuilnisemmer en alle vieze geurtjes verdwijnen.
 • Ontstoppen: doe wekelijks wat Baking Soda in het afvoerputje om verstoppingen tegen te gaan.
 • Matrasverfrisser: strooi wat Baking Soda op je matras, laat het een paar uur laten intrekken en verwijder het met de stofzuiger. Ditzelfde kun je doen met de bank en de stoelen.

Tip: Bleekmiddel kun je vervangen door: Citroensap.

Baking soda

Je kunt het (nog) niet kopen in alle supermarkten*, maar de meest toko’s hebben het wel. Het kost +/- E1,75 per pakje. Het bespaart je dus een hoop gesjouw met flessen en het scheelt een heleboel op de grote afval berg.

Tip: ik heb bij m’n Jumbo gevraagd of ze het in het assortiment wilden opnemen. Het staat nu te blinken tussen de bakmiddelen. Het is daar ook een stuk voordeliger, ik betaal nu E1,29 voor een pakje. Het loont dus echt de moeite. 

Baking Soda is ook te gebruiken bij lichaamsreiniging, maar daarover later meer.

In combinatie met wat appelciderazijn of citroensap is het een goed alternatief voor gist in brood en cakes (zie broodrecepten).

Een erg leuk en praktisch boek over “natuurlijk” schoonmaken is: “Groen Doen”, van Marie Claire van den Berg. Het leest als een roman en zet je tot nadenken, ik heb het met veel plezier gelezen.

Ik ben benieuwd of jullie Baking soda kennen en waarvoor jullie het gebruiken.

download (20)

*Recept wasmiddel ( voor 5 liter)

 • +/- 120 gram Marseille zeep, maar je kunt hiervoor ook  andere zeep gebruiken
 • 100 – 200 gram gewone soda ( te koop in de supermarkt)
 • etherische olie ( optioneel)

Bereidingswijze:

 1. Breng het water aan de kook.
 2. Rasp de Marseille zeep.
 3. Roer de zeep door het door het kokende water.
 4. Doe de soda erbij en laat het een nachtje staan.
 5. De volgende dag is het 1 dikke massa.*
 6. Maak het weer vloeibaar met de staafmixer.
 7. Stop het in flessen.

*Soms heeft het wat langer de tijd nodig om dik te worden, je kunt het dan gewoon alvast in de flessen doen, dan wordt het vanzelf dik.

Tip: Voor beddengoed, kun je wat druppels eucalyptus olie gebruiken, dit om huismijt tegen te gaan. Voor een extra schone was kun je er wat baking soda aan toevoegen. Dit zou ik alleen niet doen bij de kledingwas, aangezien het een schurend effect heeft.

Je kunt Marseille zeep kopen bij de natuurwinkels. Een stuk van 600 gr. kost +/- E 4,25. Tel uit je winst!!!!!!

Gebruik het en geniet van je besparingen op je portemonnee en het milieu.


Vind je het leuk? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat.

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.