Walnootpasta maak je zelf!

Er zijn veel soorten notenpasta’s op de markt, maar helaas geen walnootpasta. Ik denk dat dat komt omdat er omega 3 vetzuren inzitten en deze gaan in gemalen vorm snel oxideren. Deze notenpasta moet daarom ook al heel snel op (maar dat zal denk ik geen probleem zijn, haha).

Voordat ik m’n noten eet, week ik ze altijd eerst een nachtje met water en Keltisch zeezout, dit om de schadelijke stoffen (fytinezuur) te neutraliseren. Daarna goed afspoelen en drogen in een droogoven. Als je die niet hebt, dan kun je ook de gewone oven gebruiken en deze op de laagste stand zetten met de deur open. Als je de noten in de koelkast bewaart, dan kun je ze nog een tijdje goed houden.

Ik vind de noten als ze geweekt en gedroogd zijn zelfs nog lekkerder dan als je dat niet doet.

Ik had een recept in m’n hoofd, waarvoor ik dus walnootpasta wilde gebruiken. Helaas had ik niet veel walnoten meer in huis, waardoor ik maar een klein beetje pasta kon maken. Het was in ieder geval genoeg voor dit recept.

Wat heb je nodig voor de walnootpasta?

  • Blender of keukenmachine
  • Walnoten (je kunt  ook andere noten of zaden gebruiken)
  • Keltisch zeezout
  • Olijfolie of kokosolie (optioneel)*

Bereidingswijze:

  1. Stop alle ingrediënten in de blender of keukenmachine.
  2. En dan is het een kwestie van door blijven malen en af en toe even de noten van de kant halen met een lepel.
  3. Het duurt zeker wel een tijdje, voordat het een vettige substantie wordt (ongeveer 25 minuten).
  4. Voeg er wat Keltisch zeezout aan toe.
  5. Stop  de pasta in een potje en bewaar het in de koelkast.

*Mocht je het niet smeuïg genoeg vinden, dan kun je er altijd nog een klein beetje extra vierge olijolie aan toevoegen maar bij mij was  dat niet nodig.

2014-08-01-12-23-53

2014-08-01 12.51.44

 

Walnootpasta!

*Zelf ben ik begonnen met de blender, maar omdat ik zo weinig noten heb gebruikt, ging dat niet zo goed. Ik heb de ingrediënten over gedaan in de keukenmachine en dit werkte perfect. Dit komt, omdat het mesje wat lager op de bodem ligt en dus goed is voor kleine hoeveelheden.

Ik heb deze walnootpasta gebruikt om er Walnoot- ijs Bonbons van te maken (zie recept). Maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk een boterham of cracker mee beleggen. Zelf eet ik geen brood, maar m’n mannetje wel en besmeert ze het liefst met Pindakaas. Dit is een gezonde vervanging van pindakaas.

Een andere en ook lekkere variant is m’n walnoot-chocoladepasta. Dit is een gezond alternatief voor het beroemde potje Nutella.

Eet en geniet!

Ik ben benieuwd of jullie deze walnootpasta net zo lekker vinden als ik. Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *