Gefermenteerde rodekool!

Dit was m’n tweede kennismaking met het fermenteren van groenten. Ik vond het erg leuk en was vooral ook erg benieuwd naar het resultaat. Ik had verwacht dat fermenteren veel werk zou zijn, maar toen ik eenmaal bezig viel het me reuze mee. Het belangrijkste is dat je de groente afsluit met iets zwaars, zodat alles goed onder vocht blijft staan. Dat had ik de eerste keer niet gedaan en daarom kon ik de hele boel weggooien, helaas. Gelukkig is het nu wel gelukt om m’n eigen gefermenteerde rodekool te maken.

Het makkelijke van gefermenteerde groenten is dat je het lang kunt bewaren, zonder dat de voedingswaarde achteruit gaat. Deze gefermenteerde rodekool smaakt erg lekker als bijgerecht bij de warme maaltijd. Wil je meer weten over fermentatie? Lees dan m’n blog erover.

Welke ingrediënten heb ik gebruikt om rodekool te fermenteren?
 • rode kool
 • winterpeen
 • gemalen sinaasappelschilletjes (niet te veel, want anders overheerst het)

Verder heb je nog nodig:

 • een grote (steriele) pot (het makkelijkste is een pot waar heel je hand in past)
 • kruiden (optioneel)
 • Keltisch zeezout* (deze bevat veel meer mineralen dan gewoon zout)
 • water

* Je hebt ongeveer 4 gram Keltisch zeezout per pond groenten nodig

Bereidingswijze:

 1. Snij de kool fijn, of stop ze in een keukenmachine
 2. Stop de gesneden kool in een grote pot
 3. Bestrooi de kool met zout
 4. Kneed met je handen net zo lang totdat er vocht uit komt en de groenten onder het vocht staan (als je last hebt van je gewrichten, maak dan een vuist en druk het goed fijn)
 5. Leg er iets zwaars op, bv een goed uitgekookte steen, zodat de groenten onder water blijven ( dit is echt belangrijk, want anders gaat de boel beschimmelen, zoals bij mij het geval was de 1e x)
 6. Als de kool niet helemaal onder het vocht staat, dan kun je er wat water aan toe voegen met wat extra Keltisch zeezout
 7. Sluit de pot goed af en zet hem op een donkere plaats
 8. Laat 3-10 dagen (afhankelijk van de temperatuur) op kamertemperatuur staan. Als het begint te bubbelen, weet je dat de fermentatie goed op gang is.
 9. Na deze periode is het al klaar om gegeten te worden
 10. In de koelkast kun je ze nog maanden goed houden

Je kunt kool ook langer laten fermenteren. Zet hem dan na 3-10 dagen een wat koelere plaats. De ideale temperatuur is 8-12°C. Je kunt het ook in de koelkast zetten, maar dan wel op de minst koude plaats. Dan kun je de kool nog minimaal 10 weken laten staan om verder te fermenteren.Sommige mensen zeggen dat hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder het wordt en laten het zelfs een half jaar fermenteren. Het schijnt ook gezonder te zijn, omdat bij de fermentatie van kool er in week 2-3 histamines worden geproduceerd waar veel mensen gevoelig voor zijn. Bovendien wordt de vitamine C in week 3-6 opgegeten door de bacteriën, maar weer aangemaakt aan tegen het einde van de 10 weken.

Gefermenteerde rodekool!

Eet en geniet!

Ik hoop dat jij deze gefermenteerde rodekool ook lekker vindt. Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *