Pompoenschotel met postelein!

Pompoen behoort echt tot m’n lievelingsgroente en dan met name de oranje pompoen, ook wel Hokkaido genoemd. Oranje pompoen kun je gewoon met schil eten (deze bevat de meeste vitamines) en is altijd biologisch.

Ik had nog nooit eerder postelein gegeten, m’n moeder hield er vroeger niet van, dus kregen wij het ook niet. Daarom is het in een vergeethoekje geraakt.

Er is zomerpostelein en winterpostelein. Het verschil tussen deze 2 is  dat de blaadjes van de winterpostelein een fijn steeltje hebben en een mooie ruitvorming en je deze het beste rauw kunt eten in een salade of in een stamppot. In de zomer is postelein wat grover en taaier van structuur en vooral geschikt om gekookt te eten. Maar ik heb dit enkel van horen zeggen, omdat ik dus nog nooit in de zomer heb gegeten.

Postelein bevat niet alleen veel vitamine A en C, maar ook een behoorlijke hoeveelheid aan omega-3 vetzuren. Het schijnt 1 van de beste plantaardige bronnen van deze vetzuren te zijn. Goed om te weten dus. Toch kun je het maar beter niet te vaak op het menu zetten, omdat het ook nogal wat oxaalzuur bevat en dat onttrekt belangrijke mineralen als calcium aan je lichaam.

Ik ben in ieder geval blij dat ik het uit de vergeethoek heb gehaald en deze pompoenschotel met postelein smaakt het naar meer.

images (7)

Wat heb je nodig voor deze pompoenschotel met postelein?

 • 300 gram oranje of grijze pompoen
 • 100 postelein
 • fetakaas (het beste is rauwmelkse geiten feta)
 • oregano
 • zwarte peper
 • Keltisch zeezout (optioneel)
 • olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Snij de pompoen in stukjes (pitjes weggooien).
 2. Kook/stoom de pompoen gaar.
 3. Snij de postelein fijn.
 4. Roer de pompoen en postelein door elkaar.
 5. Doe de kruiden en wat olijfolie erdoorheen.
 6. Brokkel de fetakaas eroverheen.
 7. Strooi er ter decoratie wat oregano bovenop.

Pompoenschotel met postelein

Je kunt de pompoen ook stampen en dan de postelein er rauw doorheen roeren.

Deze pompoenschotel met postelein smaakt heerlijk met wat gebakken uien erbij.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *