Water-Kefir: een probiotische dorstlesser!

Kefir is een gezonde dorstlesser, heerlijk tijdens de warme dagen. Er is zowel water-kefir als melk-kefir. Ze zijn beiden erg gezond, maar in deze blog wil ik jullie iets vertellen over de gezondheidsvoordelen van water-kefir.

Wat is Kefir en waarom is dat zo gezond?

Kefir is een yoghurtplantje dat vroeger vaak gebruikt werd. Het plantje is erg uitgebalanceerd en voedzaam en draagt daarom bij aan een gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gedronken door patiënten die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en kanker. Het heeft een kalmerende effect op het zenuwgestel en kan daarom behulpzaam zijn bij mensen die lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH. Als je kefir regelmatig gebruikt, dan kan het helpen bij de verlichting van alle darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen, winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder spijsverteringssysteem.

Kefir kan ook helpen de sterke hang naar ongezond voedsel te verminderen, omdat je lichaam beter  gevoed is en daardoor beter in balans. Over het algemeen kan kefir kan door iedereen worden gedronken.

Kefir helpt bij het verhogen van de zuurtegraad en daarom kan het drinken ervan voorkomen dat parasieten en andere onvriendelijke organismen in de darm kunnen overleven. Nieuw onderzoek toont ook aan dat maagzweren (vaak veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori) kunnen voorkomen worden met kefir.

Kefir bevat zeer veel rechtsdraaiend melkzuur en bevat veel vitaminen als B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine). Tevens bevat het een hoog hoge gehalte aan essentiële aminozuren. 

Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken om zo het bacterieel evenwicht in de darmen terug te herstellen. Kefir is een  goede en natuurlijke pro-biotica en in vergelijking met al die dure pro-biotica tabletten kost het weinig.

De reden dat ik er niet meteen enthousiast over was, was de hoeveelheid suiker die erin gaat, maar het schijnt dat die suikers nodig zijn om het plantje te voeden en niet in de drank achter blijven. Je kunt het niet bereiden met Stevia of honing, dan gaat het plantje dood. M’n ervaring is dat hij het ook niet goed doet op kokosbloesemsuiker.

Als alles goed gaat dan vermeerderd het plantje zich, elke keer dat je de drank opnieuw maakt. Spaar de vermeerdering op in een potje met water en oerzoet en zet dat in de koelkast. Als je 100 gram bij elkaar hebt gespaard, dan kun je daar weer iemand anders blij mee maken. Het is dus echt een doorgeef systeem.

Wat heb je nodig voor water-kefir?

Kefir kan niet tegen metaal en moet dus in een plastic zeef of kaasdoek omgespoeld worden en met een houten lepel  bereid worden.

 • 3 eetlepels water-kefir (+/- 100 gram).
 • 3 a 4 eetlepels oerzoet
 • 1 liter (gefilterd) water
 • 1 citroen ( in 2 of 3 stukken gesneden, met schil als hij biologisch is en goed gewassen).
 • +/- 3 stuks gedroogd fruit, hij groeit het beste op vijgen (is m’n ervaring)

Als je een andere smaak wilt, dan kun je misschien experimenteren met ander fruit of er naderhand nog wat dingen aan toevoegen.

Bereidingswijze:

 1. Laat de suiker oplossen in het water
 2. Stop alle ingrediënten in een glazen fles.
 3. Sluit de fles af met een zakdoekje, kaasdoek of een stukje keukenpapier, met een elastiekje eromheen en zet het weg (uit de zon vandaan).*
 4. Zet de fles weg voor 24-72 uur. Hoe langer je het wegzet, des te meer suikers er in de kefir zitten en des te minder suikers jij zelf binnen krijgt.

*Ik heb het afgesloten met een keukenpapiertje en elastiek, omdat het anders kan spuiten als je er een deksel opdoet. Er ontstaat namelijk koolzuur.

Je kunt het beter niet drinken voor het slapen gaan, want als je het lang laat staan (72 uur), dan zit er een klein beetje alcohol in.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van water-kefir vinden. Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten of als je m’n blog wilt liken.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

19 gedachten over “Water-Kefir: een probiotische dorstlesser!

 1. Ik drink ook kefir…dom eigenlijk, hè, hoe we zó makkelijk met z’n allen lopen te zeulen met flessen light-zooi, terwijl deze kefir zoooo makkelijk zelf te maken is! Moest wel even aan de smaak wennen, maar dat komt vrij senl goed. (Als je t leuk vindt: Heleen, van “Eet goed voel je goed” heeft laatst ook over kefir geschreven en daar staat een tip voor smaakjes bij!)
  En trouwens: melkkefir vind ik ook erg lekker…en is zo mogelijk nóg makkelijker te maken!
  Succes en ik lees graag af en toe mee op je blog! Sterkte met alles! Fijn, dat je zoveel overwinningen behaalt! Go for it!

  1. Dank je wel voor je lieve reactie! Ik heb idd de blog van Heleen ook gelezen en zij maakt het alleen met suiker. Dat doe ik nu ook, maar las net dat je dan alleen maar de Kefir voedt en geen probiotische effecten krijgt. Daarvoor heb je de vruchten nodig. Dus ga ik me maar weer aan het oorspronkelijke recept houden.

 2. ik ben ook een kefir fan. Ik vind het originele recept alleen niet super.
  Ik doe de citroen er achteraf bij ( na 48 uur fermenteren) en wat schijfjes verse gember. Na 12 uur in de koelkast te hebben gestaan heb je echt een lekker frisje.

 3. Hoi!
  Je hebt mij weer helemaal enthousiast gemaakt 😀 Een poosje terug had ik ook gereageerd via een groep op Facebook, (voor een plantje) maar helaas niets meer over gehoord. Ik ga weer op zoek! Dank voor je verhaal. Lieve groet.

   1. Hoi Nienke, wat lief dat je dat even meld. Zelf heb ik ook genoeg. Maar ms leest iemand anders dit.Wat ik zelf doe om het overschot te beperken is: de ene x doe ik het met 3 gedroogde vijgen en 3 scheppen oerzoet en de andere x doe ik het alleen met 6 gedroogde vijgen. Dan blijft de hoeveelheid in evenwicht. Ik vond het ook zo vervelend steeds zo veel over te houden en weggooien vind ik dan weer zonde. Groetjes.

 4. Hoihoi, ook ik gebruik sinds kort kefir. Vind het erg leuk om ermee te experimenteren, maar….ik krijg zulke nare reacties van mijn lichaam als ik het drink. Ik voel het al gelijk bij de eerste slok. Een reactie van de alcohol….Men zegt dat de alcoholpercentage te verwaarlozen valt, maar ik vind het een echt ontzettend rot gevoel. Het weerhoudt mij bijna om ermee te stoppen. Hebben meer mensen dit? Ik heb ook een gastric bypass, maar kon hiervóór ook niet goed tegen alcohol. Voel het direct op mijn borst, nek en armen.

  1. Hoi, wat jammer om te horen. Het kan ook zijn dat je lichaam zo reageert, omdat je last hebt van ontgiftigings verschijnselen. Probeer het dus langzaam op te bouwen en extra water te drinken. Als dat het is, dan moet het na een tijdje minder worden. Als het toch de alcohol is, dat kun je de Kefir beter zo kort mogelijk laten fermenteren. Minimaal 24 uur,maximaal 72 uur. Hoe langer je het fermenteert,hoe meer alcohol erin zit. Succes!!!!

  1. Hoi Truus, wat leuk. Omdat ik dacht dat de citroen erg belangrijk was, heb ik het even nagezocht voor je. Dit wordt er over het toevoegen van fruit gezegd: “De citrusvrucht is de starter en brandstof voor het gistingsproces en de verzuring. Zonder citroen of ander zuur gaat het op zich ook, maar met citroen doet de kefir sneller en beter zijn werk. De bacteriën en gisten in de korrels hebben niet allemaal baat bij hetzelfde soort milieu/zuurgraad in de pot. De citrusvrucht geeft geleidelijk zuur af. Daardoor verandert het milieu in de pot langzaam van zoet naar zuur, waarbij al die voorkeuren aan bod komen”. Ben benieuwd of hij het met de peer dus ook doet. Leuk als je dat laat weten!! Groetjes.

  1. Hoi Truus, momenteel heb ik zelf niet meer over. En als ik weer over heb, dan heb ik al een lijstje met mensen die het ook willen hebben. Misschien leest iemand dit? Je zou anders ook lid kunnen worden van de Kefirgroep op facebook, daar zijn veel mensen die het tegen een kleine vergoeding willen toesturen. Succes.

  1. Hallo Petra, je zou eens kunnen kijken bij de Waterkefir groep op facebook. Daar kun je mensen vinden die kefirkorrels over hebben, door heel Nederland. Groetjes en succes.

  1. Hoi Marjanne, leuk idee, maar vergis je niet …diksap is eigenlijk ook puur suiker, dus voor het gezondheidseffect hoef je dit niet te doen, maar het kan wel een lekkere smaak geven ja. Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *