“Kaas” uien crackers (zuivelvrij en raw)!

Ken je nog de kaas uien chips van Croky? Als kind vond ik ze heerlijk en aten we ze vaak thuis in het weekeinde, als we met z’n allen naar The showbizz quiz keken, hahaha. Deze  “Kaas” uien crackers smaken precies zo. Je kunt ze natuurlijk ook in kleine stukjes snijden, zodat je er chips van maakt. Zie ook m’n Cashew “kaas” crackers.

Wat heb je nodig voor +/- 12  “Kaas” uien crackers?

 • 20 gram lijnzaad
 • 20 gram chiazaad
 • Keltisch zeezout
 • 200 gram uien
 • 4 eetlepels edelgist (dit zorgt voor een hartige smaak smaak)
 • gedroogde bieslook
 • 2 theelepels gedroogde mierikswortel

Bereidingswijze:

2014-11-11 12.22.38

 1. Maal het lijnzaad.
 2. Week de gemalen lijnzaden en chiazaden een nachtje in water met appelciderazijn.
 3. Laat de beide zaden de volgende dag goed uitlekken.
 4. Snij uien fijn.
 5. Stop alle ingrediënten in de keuken machine of blender en laat deze draaien totdat je een gladde massa hebt.
 6. Bekleed een trede van de droog oven met een stuk pakpapier of sheet en smeer het beslag erover uit .
 7. Drogen in de droog oven op 40 graden, totdat het hard  en knapperig is geworden. Het beste kun je ze halverwege er even uithalen en er met een mes kerven in maken, zodat je ze goed in gelijke stukken kunt breken.

* Je zou het ook kunnen proberen in de gewone oven, maar m’n ervaring is dat de smaak van edelgist vermindert bij het verwarmen.

20141112_202107 "Kaas" uien crackers

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

8 gedachten over ““Kaas” uien crackers (zuivelvrij en raw)!

 1. Ik ben erg benieuwd welke droogoven je hebt. Lijkt me leuk om voor te gaan sparen.
  Hoe maal jij je lijnzaad. Ik heb het geprobeerd in de keukenmachine maar het lijkt alsof de gladde zaadjes gewoon langs de snijmessen glippen. Want na een tijdje met de machine vol aan waren er amper zaadjes kapot.

  1. Hoi, hoi, ik heb een kleine Exilibur van E200,-. Ben er erg blij mee, maar maakt wel een hoop lawaai. De zaadjes kun je het beste malen in de blender, ik heb het ook in het hakkerdje van de blender geprobeerd, maar dat heeft hetzelfde effect als een keukenmachine. Je zou ook een koffiemolentje kunnen proberen, dat lees ik tenminste wel eens. Succes!!!!

 2. Ooo dat wordt nog even sparen dan hihihi. Ik zag bij de Lidl een koffiemolen en twijfelde om die mee te nemen omdat ik dat ook op verschillende plaatsen gelezen had. Maar toen dacht ik, ik heb een keukenmachine waarom zou ik…. Misschien had ik het toch moeten doen 😉

  1. Had ik dat maar geweten, m’n blender is op dit moment bij de reparateur en zit ik dus zonder, helaas. Heb wel een oude koffiemolen van de buurvrouw gekregen, maar deze is zo verroest, daar durf ik m’n gezonde zaadjes echt niet in te doen, hahaha. Spaar ze, je zult het vast leuk vinden, ook fijn voor je kids om groente en fruit lekker te kunnen verbloemen.Groetjes.

 3. Wat doe je verder allemaal in zo’n droogoven? Ik heb ondertussen nog een koffiemolentje kunnen vinden bij de Lidl voor 10 euro, wie weet misschien staat er bij jou bij de Lidl ook nog wel 1 op je te wachten 😉
  Ik ga het zo snel mogelijk eens proberen of ik hiermee de zaadjes wel gemalen krijg.

  1. Je kunt veel dingen doen met de droogoven, noten en zaden drogen, crackers, chips, koekjes maken. Brood zou ik zelf nooit proberen, denk ik, want ik ben bang dat dat wel een week gaat duren. Maar ideaal om “rauw” te verbloemen en toch alle voordelen daarvan binnen te krijgen.
   Lieve groetjes.

 4. Hmm, lijkt me leuk! Dingen verbloemen is wel nodig bij mijn kids 😉 Ja ik zag inderdaad in je recept staan dat het 21 uur in de droogoven moet, toen dacht ik nog dat is vast een foutje hahaha. Ik wou dit recept in mijn heteluchtoven proberen, die kan op minimaal 50 graden. Maar krijg ik dan hetzelfde effect? Lijkt me qua stoomkosten ook wel prijzig.

  1. Ja, een gewone oven kost veel meer stroom dan zo’n droogoven. Ik weet niet of je ook hetzelfde effect krijgt. M’n ervaring is wel dat edelgist vermindert van smaak, zodra je het verwarmt. Je zou het dus uit moeten proberen. Succes!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *