Cashew kaascrackers (zuivelvrij)!

Deze cashew kaascrackers zijn zuivelvrij en perfect voor als je geen zuivel meer wilt eten, maar wel de kaas erg mist. Ik heb voor deze cashew kaascrackers gebruik gemaakt van edelgist.

Edelgist is een gistsoort, die inactief is gemaakt door middel van verhitting. Dat betekent dat mensen die last hebben van Candida en schimmels moeten vermijden deze ook gewoon kunnen eten.  Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee ook een mooie toevoeging voor als je vegetarisch of veganistisch eet. Edelgistvlokken bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.  Dit zijn de vitamines die je nodig hebt voor het gezonder maken van je huid en je haar.

De cashew kaascrackers hebben een kaasachtige smaak en ik vind ze echt heerlijk. Ik ben er flink mee aan het experimenteren geslagen en ben tot ontdekking gekomen dat de smaak van edelgist het beste tot z’n recht komt als je het onverhit laat. Je kunt het ook beter over het eten heen strooien ipv erdoorheen te roeren, want ook dan gaat de smaak grotendeels verloren.

Deze crackers zijn dan ook echt lekker, het zijn net kaascrackers.

Voor de cashew kaascrackers heb je het volgende nodig:
 • 130 gram cashewnoten
 • 50 gram lijnzaad (blond)
 • sole van Keltisch zeezout (optioneel)
 • 4-6 eetlepels edelgistvlokken*

Je kunt edelgist bij de meeste natuurvoedingswinkels kopen.  De edelgist kan per merk sterk van smaak verschillen. Persoonlijk vind ik de edelgist die je bij Unlimited Health kunt kopen het allerlekkerste.

Gebruiksaanwijzing:
 1. Maal de lijnzaden in de blender fijn en zet ze een nachtje in de week met water en azijn (appelcider) of citroensap en laat dat een nachtje staan.
 2. Week de cashewnoten in water met wat Keltisch zeezout en laat dat  ook een nachtje staan.
 3. Gooi het weekwater weg van de cashewnoten en het lijnzaad, spoel het af  en laat het goed uitlekken.
 4. Stop alle ingrediënten (ook de gistvlokken) in de keukenmachine en laat die draaien totdat je glad beslag hebt.
 5. Bekleed een trede van je (droog) oven met bakpapier en smeer het beslag erover uit.
 6. Stop alles in de droogoven op 41  graden ( niet hoger) en laat hem drogen totdat de crackers knapperig zijn.
 7. Na een paar uurtjes moet je  het er wel even uit halen om er met een mes kerven in te maken, zodat je ze later makkelijk kunt breken.

Als je geen droogoven hebt, zou je het kunnen proberen in de gewone oven op de laagste stand. Als je op hogere temperaturen bakt, dan heb je kans dat de “kaas” smaak verloren gaat.

cashew kaascrackers

Wil je meer recepten met Edelgist? Kijk dan ook eens bij:
 1. Cashewkaas met bieslook
 2. Witte koolsalade met abrikozen en zeekraal
 3. “Kaas” uien crackers
 4. “Kaas”uien chips
 5. Boerenkool- “kaas” chips

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

6 gedachten over “Cashew kaascrackers (zuivelvrij)!

   1. Hoe lang zou het dan moeten in een oven (mijne begint bij 50 graden)? En moeten de gistvlokken ook geweekt worden? Vind ze nergens terug in het recept?

    1. Hoi S, bij punt 4 staat alle ingrediënten, heb de gistvlokken eraan toegevoegd, hopelijk is het nu wel duidelijk. In de droogoven heb ik het op 41 graden gedaan. Doe hem dan ’s avonds laat aan tot de volgende morgen. Kan niet zeggen hoe lang precies, dat wisselt per keer. Succes.

 1. Nou het is gelukt hoor! en ik had nog wat over dus heb dat heel dun uitgesmeerd op een ovenvel en dat zijn overheerlijke sjippies geworden (die ook al op zijn 🙁 ….)
  Maar ik ga zeker genieten van deze crackers en ze vaker maken want ze zijn echt yummie!!
  dank je wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *