Ontbijtkoek met gember!

Ontbijtkoek wordt vaak aangeraden als het gezonde tussendoortje. Als je goed naar de ingrediënten kijkt, dan zie je dat er weinig gezonds aan is. Ontbijtkoek bevat veel suiker, is gemaakt van granen en bevat een hoop ongezonde toevoegingen, zoals glucose-fructose stroop,  plantaardige olie en nog wat andere ongezonde dingen. Niet echt iets om vrolijk van te worden. Met deze ontbijtkoek met gember heb ik geprobeerd er een gezonde versie van te maken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik van te voren niet zulke hoge verwachtingen had, maar hij is echt lekker geworden en ook m’n man vond hem meer dan geslaagd. In tegenstelling tot de normale ontbijtkoek blijft deze ontbijtkoek ook niet zo aan je tanden plakken. Ik mis alleen stiekem wel het plakkerige randje dat om de reguliere ontbijtkoek heen zit.

Wat heb je nodig voor deze lekkere ontbijtkoek met gember?

 • 100 gram kokosmeel
 • 3 bananen
 • 2 theelepels psylium husk
 • 2 eetlepels koekruiden
 • dadelstroop**
 • 2 dessertlepels gedroogde en gemalen gember
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 eetlepel citroensap of appelciderazijn

* Psylium husk is een plantaardig bindmiddel dat het gerecht extra stevigheid geeft. Je kunt het ook vervangen door een extra ei of banaan.

** Je neemt 45 gram dadels en  50 ml water. Je laat dat even 10 minuten weken, zodat de dadels wat zachter worden. Daarna doe je dit in de blender en laat je deze draaien draaien totdat het een stroopachtige substantie is geworden.

Bereidingswijze:

 1. Haal de klontjes uit de kokosmeel.
 2. Maak een papje van de psylium husk met wat water.
 3. Stop de gedroogde gember in een bakje met klein laagje water, zodat de smaak goed vrij kan komen.
 4. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en pureer het tot een gladde massa.
 5. Stopt het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal en bak de cake in een goed voorverwarmde oven en bakt ‘m op 150 graden gedurende 45-60 minuten.

ontbijtkoek met gember

Het is erg lekker en nog gezonder als je er een klontje grasboter opdoet . Zeker als hij net uit de oven komt, dan smelt het zo lekker weg.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!

14 gedachten over “Ontbijtkoek met gember!

  1. Hoi Karin, de banaan zorgt ervoor dat het minder droog is. Als je het recept met eieren doet dan is het veel droger. Maar kokosmeel is altijd droger dan de meeste andere melen ja. Het kan ook per merk nog verschillen. Ik gebruik die van Aman Prana en vind deze het lekkerste.

 1. Hij was echt heerlijk. Ik moest in het begin erg wennen aan baksels met kokosmeel, maar heb er nu totaal geen moeite meer mee en ik kan de smaak ervan zelfs erg waarderen. Ook de kids vonden het lekker en dat zegt heel wat. Dank je wel.

  1. Hallo Sofia, leuk om te horen. Ik snap het helemaal, kokosmeel is ook erg wennen in het begin. Je moet het ook echt zelf lekker maken. Blij dat je het lekker vindt.

   1. Ok, dat had ik niet begrepen 🙂 Bedankt, ik heb het nu met volkorenmeel gemaakt maar ga ook zeker eens proberen met kokosmeel!

 2. Jeeehh eindelijk een recept met kokosmeel wat is gelukt en onwijs lekker is.
  Het is een makkelijk en smaakt ook echt naar ontbijtkoek. Ik zeg bakken maar….

 3. Oh ja, ‘peperkoek’ zoals we ’t hier in Vlaanderen noemen! Dat mis ik al een tijdje. Ik verdraag jammer genoeg geen banaan. Zou ik het kunnen vervangen? Met…? Is het vooral als ‘natmaker’ of vooral als bindmiddel? Misschien kan ik het vervangen met kwarteleitjes (ik verdraag ook geen kippenei)? Dankje voor het recept!

  1. Hallo Kleejo, banaan is een bindmiddel, maar ook een natmaker. Je zou het kunnen proberen met kwarteleitjes, ik heb die nog nooit gebruikt. Voor het vocht zou je een stuk courgette kunnen nemen, proef je niets van en voorkomt dat het erg droog wordt. Banaan is ook voor de zoete smaak, dus die wordt dan wel anders.Maar niet geschoten altijd mis, dus ik zou het gewoon lekker proberen. Succes en groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *