Brandnetelpesto maken!

Het is weer voorjaar en ik heb de eerste brandnetels alweer in huis. Brandnetels kun je klaarmaken als spinazie, maar je kunt er ook brandnetelpesto van maken.

De beste tijd voor het plukken van brandnetels is het voorjaar. De brandnetels bevatten dan het minste oxaalzuur.  Neem de bovenste 6 blaadjes van de plant. Trek wel goede handschoenen aan, want ze kunnen behoorlijk prikken. Heb je geen zin om met je handen in de aarde, tussen de hondendrollen te wroeten, dan kun je op sommige boerenmarkten   ook verse brandnetelbladeren kopen. Ik koop ze op de boerenmarkt in Amsterdam.

Om de prik van de brandnetels te halen, kun je ze het beste eerst even goed omspoelen met heet water en ze vervolgens met koud water goed wassen. Kook ze niet te lang (+/-1 minuut), of voeg ze de laatste minuut toe aan je gerecht.Je kunt ze vb door je soep doen, maar ook roerbakken of in je smoothie doen zijn goede opties.

Wist je dat brandnetels goed zijn tegen bloedarmoede en goed is voor sterke nagels, botten en gezondere haren? Dit komt door de aanwezigheid van ijzer en silicium.

De voedingswaarden van verse brandnetels is enorm. Zo bevat 100 gram 43% Calcium, 8% ijzer, 13% Magnesium, 35% Mangaan, 36% Vitamine A en wel 555% Vitamine K en silicium. Verder nog wat andere mineralen en vitaminen, maar dit zijn degenen met de hoogste percentages.

Wat heb je nodig voor deze brandnetelpesto?

 • 50 gram verse brandnetel bladeren
 • 15 gram dille (ik gebruikte verse)
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 2 eetlepels Coconut Aminos*
 • 1 grote teen knoflook
 • 0,5 glas water

Bereidingswijze:

 1. Spoel de brandnetels goed af met heet water.
 2. Was de brandnetels goed met koud water.
 3. Stop alle ingrediënten in de blender en laat deze draaien totdat je een gladde massa hebt.

brandnetels

Behalve dat brandnetels gezond zijn, zijn ze ook erg lekker. Deze pesto smaakt heerlijk over deze bloemkoolsalade.

bloemkoolsalade met brandnetelpesto

Maak ook eens een stampotje met brandnetels en bijvoorbeeld wat geirtenkaas.

Eet en geniet!

Ik ben benieuwd of jij deze brandnetelpesto ook lekker vindt.  Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!

 

4 gedachten over “Brandnetelpesto maken!

  1. Hallo Conny, dat zou ik maar wel doen, anders krijg je waarschijnlijk wel een dikke tong, hahah. Ik heb het verhaaltje even aangepast, zodat het nu wat duidelijker is. Groetjes en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *