Recept gifvrij wasmiddel!

Gifvrij wassen was een van de eerste dingen die ik wilde invoeren toen ik natuurlijk wilde gaan leven. Reguliere wasmiddelen zitten bomvol met schadelijke stoffen. Deze stoffen zijn niet alleen slecht voor de mens, maar ook voor het milieu. Maar ja, wat gebruik je dan? Wasmiddelen die je bij de biologische winkels kunt kopen is een optie, ware het niet dat deze wasmiddelen erg duur zijn en dat ze ook niet allemaal zo milieuvriendelijk of biologisch zijn als ze willen doen voorkomen. Sommige merken bevatten nog steeds stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en/of synthetische geur en kleurstoffen of hebben geen Ecolabel (bijvoorbeeld ECOVER)*. Zelf maken is dan een goede optie, maar ook hier kleven nadelige aspecten aan. In deze blog wil ik jullie uitleggen waarom reguliere wasmiddelen schadelijk zijn en m’n bevindingen  met andere wasmiddelen vertellen en aangeven hoe ik het ten slotte heb opgelost.

*Toch is Ecover nog steeds beter dan reguliere wasmiddelen als Dreft, Omo enz.

Welke schadelijke stoffen kunnen regulier wasmiddel bevatten?

Afzonderlijk zijn deze stoffen al schadelijk, maar als ze stoffen worden gecombineerd, zoals in wasmiddelen, kunnen worden ze bij elkaar nog gevaarlijker worden dan ze op zichzelf  al waren.

Enkele klachten die reguliere wasmiddelen kunnen geven zijn:

 • eczeem
 • Optische witmakers kunnen tot allergische reacties leiden.
 • Chemische geuren kunnen jeuk, tranende ogen en een prikkelende neus geven.
 • Chemische geuren kunnen leiden tot astma-aanvallen en allergieën verergeren.
 • Fenolen kunnen schade veroorzaken aan de longen, het hart, de nieren en de lever. Ze worden zeer gemakkelijk geabsorbeerd door de huid, waardoor ze extra gevaarlijk zijn. Fenolen zijn in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood.

Bron.

gifvrij wasmiddel

Wat heb je nodig om zelf wasmiddel te maken?

 • 5 liter water
 • +/- 120 gram (biologische) Marseille zeep*, maar je kunt hiervoor ook  andere zeep gebruiken)
 • 100 – 200 gram gewone soda (te koop in de supermarkt) (maar niet gebruiken als je een aluminium trommel hebt, die kan daar niet goed tegen)
 • etherische olie (optioneel, voor een lekkere geur)

*Marseille zeep kun je bij veel biologische winkels kopen, maar ook bij winkels als De Tuinen (maar waarschijnlijk is het dan niet biologisch).

Bereidingswijze:

 1. Breng het water aan de kook.
 2. Rasp de Marseille zeep.
 3. Roer de zeep door het kokende water.
 4. Doe de soda erbij en laat het een nachtje staan.
 5. De volgende dag is het 1 dikke massa, maak het weer vloeibaar met de staafmixer.
 6. Voeg er wat druppeltjes etherische olie aan toe.*
 7. Stop het in flessen.

*Je kunt er ook voor kiezen om de etherische olie in het zeepbolletje of zeepvakje aan toe te voegen.

Het maken van dit gifvrije wasmiddel is echt heel simpel en snel gemaakt, maar helaas werkt het niet altijd even goed. Het verwijderen van vlekken in bijvoorbeeld de bonte was is erg moeilijk en de was werd toch niet helemaal goed schoon. Wat dan? Ik heb een wasbol geprobeerd maar ook dat werkte niet: m’n dweilen kwamen er even vuil uit dan toen ze erin gingen.

Hoe heb ik het probleem opgelost?

 • Kledingwas is meestal niet vuil en heeft alleen maar een lekker geurtje nodig en dat gaat dus erg goed met het zelfgemaakte gifvrije wasmiddel. Als het kledingstuk vlekken heeft, behandel het dan voor met een zelfgemaakte vlekkenverwijderaar (zie recept hieronder).
 • Handdoekenwas (wit of gekleurd) is ook niet vuil en heeft geen vlekken, dus dat doe ik ook met m’n zelfgemaakte wasmiddel. Ik voeg hier nog een paar schepjes baking soda aan toe.
 • Voor het overige: keukenhanddoeken, theedoeken, schoonmaakdoekjes, ondergoed enz. maak ik nu gebruik van een milieuvriendelijk en biologisch wasmiddel (Sonnett) en ook hierbij doe ik een paar schepjes baking soda bij.

Zelf maak ik geen gebruik van wasverzachter, maar als je dit wel wilt doen, is natuurazijn een goed alternatief. De lucht kun je opvangen door er wat etherische olie aan toe te voegen.

Niet alleen de meeste reguliere vlekkenverwijderaars zijn schadelijk, ook sommige biologische vlekkenverwijderaars  zijn dat helaas. Het is (meestal) heel makkelijk om je vlekken te verwijderen met baking soda.

Bereidingswijze:

 1. Maak een dik papje van wat bakingsoda met een beetje water.
 2. Maak de vlek op het kledingstuk goed nat.
 3. Smeer het papje op de vlek.
 4. Laat het papje een nachtje intrekken.
 5. Stop het kledingstuk in de was.

Wist je dat:

 • Als je binnen je was droogt dat dat ook slecht is voor je gezondheid? Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten gevonden die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem. Dat blijkt uit een onderzoek van Mackintosh School of Architecture in Glasgow.
 • Eucalyptus olie goed is tegen beddenmijt. Gebruik dit niet voor al je was, want dan wordt je te steriel en te veel is niet goed.
 • Zout voorkomt een te veel aan kalk in je wasmachine.
 • Wassen op lage temperaturen is misschien wel goed voor het milieu, maar niet goed voor de mens. Het doodt lang niet alle bacteriën.

Laat ook 1x per maand even je trommel zonder was en met een scheutje schoonmaakazijn draaien en doe dit dan op 90 graden. Hierdoor worden oude zeepresten opgelost en je trommel optimaal gereinigd.

Ik hoop dat ik jullie weer een beetje heb kunnen helpen of over heb kunnen halen om ook gifvrij te gaan wassen en ben benieuwd welk gifvrij wasmiddel jullie daarvoor gebruiken.

Was bewust voor een beter milieu en een betere gezondheid.

Vind je het  leuk of leerzaam? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten of als je m’n blog wilt liken op facebook.


 

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.


Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel.

De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.