Paleo kokosyoghurt maken: raw en gezond!

In een eerdere blog heb ik jullie verteld dat ik m’n yoghurt maak van rauwe melk. Hoe heerlijk ik deze ook vind, ik vind gevarieerd eten belangrijk en daarom heb ik nu een lekker bakje kokosyoghurt gemaakt. In tegenstelling tot de yoghurt gemaakt van rauwe melk, behoort deze yoghurt wel tot de paleo leefwijze. Ik heb deze lekkere paleo kokosyoghurt gemaakt van het verse vruchtvlees van jonge kokosnoten. Heerlijk. Je kunt op internet diverse recepten vinden van zelfgemaakte kokosyoghurt, maar op deze manier is het het puurste.

Jonge kokosnoten van Zijeetook!
Jonge kokosnoten!

Je kunt tegenwoordig bij diverse supermarkten en groenteboeren wel verse jonge kokosnoten krijgen. En anders kun je een kijkje nemen bij de toko, die hebben ze meestal wel standaard in het assortiment zitten. Oude kokosnoten kun je wel gecertificeerd bij de natuurwinkels kopen, maar voor zover ik weet, hebben de jonge kokosnoten geen biologisch keurmerk (ik ben ze in ieder geval niet tegen gekomen).

Kun je ook paleo kokosyoghurt kopen?

Je kunt de kokosyoghurt inderdaad ook kant en klaar kopen bij winkels als Ekoplaza en ik zag dat zelfs de Aldi en Albert Heijn het in hun assortiment hebben zitten. Het nadeel is dat deze veel minder goede toevoegingen bevatten vaak dingen aan toegevoegd zijn en een bakje ook nog eens erg prijzig is.

Het is wel even een rotkarwei om zo’n jonge kokosnoot open te maken hoor, maar daar heb ik m’n man voor ingezet. Ik vertrouw mezelf voor geen cent met een groot scherp mes en hij mij gelukkig ook niet. Haha. Op youtube kun je diverse filmpjes vinden hoe je dat het beste kunt doen. Als de kokosnoot eenmaal open is, is het maken van paleo kokosyoghurt erg makkelijk. Sommige toko’s verkopen ook verse vruchtvlees in de diepvries, dus als je geen zin hebt in die slooppartij, is dat een handige optie.

Wat heb je nodig om zelf paleo kokosyoghurt te maken?

 • 1 kop het vruchtvlees van verse jonge kokosnoten
 •  1/2 kop kokoswater
 •  2 pro-bioticacapsules (ik gebruik Bio-Kult)

Bereidingswijze:

 1. Maak de kokosnoot open.
 2. Schraap met een lepel het witte zachte vruchtvlees eruit.
 3. Als er nog wat bruine velletjes van de schil aanzitten, haal je die er voorzichtig af.
 4. Stop het vruchtvlees in de blender.
 5. Doe het kokoswater erbij.
 6. Laat de blender draaien totdat je een dik en glad papje hebt.
 7. Voeg de inhoud van de probiotica capsules eraan toe.
 8. Roer alles goed door elkaar met een lepel.
 9. Schenk de massa over in een glas of glazen potje.
 10. Zet je potje met kokosyoghurt in de droogoven, om de fermentatie op te starten. Zet de stand van de droogoven niet hoger dan 40 graden, zodat alle goede voedingsstoffen behouden blijven.*
 11. Laat de kokosyoghurt afkoelen en zet hem daarna in de koelkast.

*Heb je geen droogoven? Niet getreurd, want je kun het potje ook gewoon wegzetten op een warme plek. In de winter kun je de kokosyoghurt vlakbij de verwarming zetten. Sluit het potje wel even af met een kaasdoek of theedoek.

Paleo kokosyoghurt van Zijeetook!
Paleo kokosyoghurt!

Hoe lang moet de kokosyoghurt fermenteren?

Je kunt deze paleo kokosyoghurt na ongeveer 8 uur even proeven. De smaak zal dan iets zurig zijn. Hoe langer je het laat fermenteren hoe zuurder het wordt.

Als je yoghurt klaar is, kun je er verder alle kanten mee op. Persoonlijk vind ik het lekker met wat blauwe bessen of rood fruit. Maar je kunt er ook, noten, zaden, cacao of andere lekkere dingen in stoppen. Ik zou zeggen: leef je lekker uit.

Wil je meer lekkere recepten met vers kokosnootvlees? Probeer dan eens  mijn sinaasappel bavaroise of kokos-chocoladepudding.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk om wat van je te horen.