Olijfpoeder en 2 recepten!

Van het voorjaar kocht ik een kruidenplant “olijfkruid” genaamd. Ik had er nog nooit van gehoord en aangezien ik dol ben op olijven heb ik er meteen 2 gekocht. De smaak was erg bijzonder en het smaakte echt naar olijven. Ik hoefde  maar een paar takjes door de salade te doen en had toch een goede olijf smaak. Maar aan alle leuke dingen komen een eind en zo ook aan deze plantjes. Ik heb ze helemaal kaal gegeten, hahaha. Hopelijk komen ze volgend jaar weer op. Helaas kon ik ze niet meer krijgen en daarom ben ik gaan brainstormen over een alternatief. Al gauw kwam ik op de gedachte om olijfpoeder te maken.

Wil je ook zelf olijfpoeder maken? Je hebt nodig:
 • Biologische bruine olijven op water (let er wel op dat je ze zonder pit koopt, want dat had ik dus niet gedaan en kon ik ze allemaal handmatig ontpitten).
Bereidingswijze:
 1. Snij de olijven in plakjes.
 2. Droog de olijven in de droogoven of in de gewone oven op lage temperaturen.
 3. Maal de gedroogde olijven zeer fijn in de blender.
 4. Bewaar het poeder in een glazen afgesloten potje in de koelkast.

olijfpoeder

Olijfpoeder smaakt heerlijk in een neutrale salade als onderstaande.  Ik heb de salade in 2 versies (de eerste hebben jullie misschien als eens eerder voorbij zien komen, hier had ik olijfkruid ingedaan):

Versie 1:

Je hebt nodig:

 • courgette (met schil)
 • witlof
 • eieren (afhankelijk van hoe groot je het maakt)
 • pompoenpitten (vooraf geweekt en gedroogd)
 • lamsoor*
 • olijfkruid (dit is nu dus veranderd in olijfpoeder) (hoeveelheid naar smaak)
 • zwarte peper (grof gemalen)
 •  extra vierge olijfolie (bij deze salade is het het lekkerste als je een olie neemt met een diepe en krachtige smaak).

Bereidingswijze:

 1. Maak spaghettireepjes van de courgette en snijd deze in kleine sliertjes *.
 2. Snijd de witlof fijn.
 3. Was de lamsoor.
 4. Pel de eieren.
 5. Roer alle ingrediënten goed door elkaar.
 6. Doe er lekker veel olijfolie overheen.
 7. Roer alles goed door elkaar.
 8. Eventueel versieren met wat extra plakjes ei of pompoenpitten.

* als je een kleine courgette hebt, dan kun je hiervoor het makkelijkste een spirelli gebruiken en bij een grote kun je een julienneschiller gebruiken.

salade met olijfpoeder

*Lamsoor is echt een zomer groente en is de rest van het jaar niet meer verkrijgbaar. Vandaar dat ik de salade heb aangepast en er rauwe spinazie door heb gedaan. Je zou er ook een andere milde bladgroente voor in de plaats kunnen nemen. Met lamsoor is het het allerlekkerste, maar het alternatief mag er ook wezen.

** In plaats van olijfkruid heb ik er nu dus olijfpoeder in gedaan.

Versie 2

Je hebt nodig:

 • courgette (met schil)
 • witlof
 • eieren (hoeveelheid afhankelijk van hoe groot je de salade maakt)
 • pompoenpitten (vooraf geweekt en gedroogd)
 • een handje rauwe spinazie
 • olijfpoeder (hoeveelheid naar smaak)
 • zwarte peper (grof gemalen)
 • extra vierge olijfolie (bij deze salade is het het lekkerste als je een olie neemt met een diepe en krachtige smaak).

De bereidingswijze is hetzelfde als hierboven. 

salade met olijfpoeder

Wil je nog meer recepten met witlof? In deze blog staan er nog meer.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.