Moerbeien en een moerbeienchocoladereep!

Ik ben dol op gedroogde moerbeien. Ik denk dat jullie ze ook weleens in de winkels hebben zien liggen. Ze worden nog niet zo erg lang in ons land verkocht, maar zijn wel een ware rage geworden. Dit is niet voor niets zo, ze zijn namelijk super gezond.

De moerbeienbomen groeien vooral in warmere streken zoals Afrika, Azië en zuid- Amerika. Ze zijn er in verschillende kleuren, rood, zwart en wit. In Griekenland ben ik de bomen met zwarte moerbeien al een paar x tegengekomen. De hele grond lag vol met deze plakkerige besjes, erg zonde, want je kunt ze beter niet van de grond eten.

images

Wat is de voedingswaarde van moerbeien?

Moerbeien zijn niet lang houdbaar en daarom worden ze gedroogd. Ze zijn natriumarm en bevatten de vitaminen A, B6, C, E, K en de mineralen calcium, kalium, magnesium, selenium, ijzer, zink, koper en fosfor. Vooral de hoeveelheid vitamine C en is enorm, in 100 gram zit maar liefst 450 procent van de aanbevolen dagelijks hoeveelheid. De vruchten bevatten veel vezels en die zijn weer goed voor een gezonde stoelgang. Bovendien zorgen vezels er ook voor dat je langer verzadigd blijft.

Moerbeien bevatten ook gezonde anti-oxidanten:

 1. Anthocyanine, deze staat bekend om de sterke invloed op de werking van de hersenfuncties en–capaciteit en dan met name het cognitieve geheugen.
 2. Resveratrol, dit komt ook voor in diverse rode wijnsoorten en in blauwe druiven. Het  heeft een sterke werking en helpt onder andere hart- en vaatziekten te voorkomen.

Als je ze ziet dan denk je dat ze knapperig zijn, maar dit is niet zo, ze zijn heerlijk zacht, net als bijvoorbeeld rozijnen. De smaak wordt ook wel eens vergeleken met rozijnen, maar ik vind ze toch heel anders smaken. Fruitig zoet en ook een beetje honingachtig. Ze bevatten ook minder koolhydraten dan rozijnen, 45 tegenover 67 per 100 gram. Rozijnen worden meestal “verrijkt” met zonnebloemolie, dit om ze zacht te maken. Aan moerbeien daarentegen wordt helemaal niets toegevoegd.

Ik denk dat moerbeien ook een echte traktatie zal zijn voor  kinderen, het is weer even wat anders dan rozijnen en goed voor de broodnodige variatie zou ik zeggen.

Voor wie zijn moerbeien niet geschikt?

Als je last hebt van een verhoogde bloeddruk of nieraandoeningen hebt, dan kun je  maar beter met een grote boog om moerbeien heen lopen (helaas.) Als je last hebt van diabetes of hypoglykemie, dan moet je ook voorzichtig zijn, vanwege het hoge suikergehalte. Je zou ze dan met wat noten kunnen eten. De vetten en eiwitten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het verstandig om van te voren te overleggen met je arts.  Als je een notenallergie hebt, dan is het verstandig om van te voren de verpakking goed te lezen, want ze kunnen sporen bevatten van noten. Het lezen van de verpakking is iets wat je beter altijd maar kunt doen. In sommige gevallen kan het eten van gedroogde moerbeien milde hallucinaties geven, maagklachten of hyperactiviteit veroorzaken.

Wij eten ze regelmatig. M’n man eet ze vaak los uit het handje uit het handje, maar zelf eet ik het meestal in combinatie met iets erbij, vanwege m’n hypoglykemie. Favoriet is bij ons toch wel de moerbeien-chocolade reep. Het recept is erg simpel, maar erg lekker.

Wat heb je nodig voor een moerbeienchocoladereep?

 • 15-20 gram kokosolie
 • 30 gram moerbeien*
 • 1 dessertlepel vanille-extract
 • +/- eetlepel (rauwe) cacaopoeder*
 • yaconsiroop, honing of ander gezonder zoet

* Weet je niet of je gewone of rauwe cacaopoeder moet gebruiken? Lees dan m’n artikel over (rauwe) cacao, zodat je aan de hand daarvan een goede en gezonde beslissing kunt nemen.

Bereidingswijze:

 1. Laat de kokosolie smelten.
 2. Doe alle ingrediënten bij elkaar.
 3. Roer alle ingrediënten  door elkaar.
 4. Leg het op een stukje bakpapier en stop het in een afgesloten bakje.
 5. Stop het in de vriezer.

Het enige nadeel is dat je het alleen in de vriezer kunt bewaren, het smelt snel. Al denk ik niet dat het lukt om hier iets van te bewaren, hahaha.

moerbeien

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!!!!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.


Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel. De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *