Magnesiumolie: kopen of zelf maken?

Magnesium is een belangrijk mineraal. Veel mensen hebben een tekort eraan. Het is belangrijk om je magnesiumvoorraad goed op peil te houden. Een goede optie is magnesiumolie te gebruiken. Je kunt  2 dingen doen: magnesiumolie kopen of zelf magnesiumolie maken. Zelf magnesiumolie maken is een stuk goedkoper, maar helaas heeft het niet hetzelfde effect als de magnesiumolie die je kant en klaar kunt kopen. In deze blog wil ik jullie daar iets meer over vertellen.

Een tijdje geleden kocht ik een paar flesjes Zechsal magnesiumolie en een grote pot met magnesiumvlokken. Ik kocht de vlokken met de bedoeling om mezelf te verwennen met een voetenbad. Het plan was om iedere zaterdagavond, als ik met m’n mannetje televisie kijk, met m’n voeten in een bak met water te gaan. Lekker wat lavendelolie erbij….mmmm, ik zag het al helemaal zitten.

Helaas blijven dat soort dingen meestal bij voornemens. Ik heb altijd wel een goed excuus om het niet te hoeven doen. Ten eerste heb ik geen bak, dus zat ik met m’n voeten klem in een emmer, wat niet echt lekker is. Ik zou natuurlijk een bak kunnen kopen, maar heb daar dan weer geen geschikte opbergplek voor. Ten tweede duurt het lang voordat het water gekookt is en het op de juiste temperatuur te krijgen. Na het 2 keer te hebben gedaan, had ik er ook geen zin meer in. Ondertussen waren m’n flesjes met olie op en had ik alleen de vlokken nog over.

schepje_met_zout_voor_bulk

 

Ik kreeg het idee om van de overgebleven vlokken zelf magnesiumolie te gaan maken. De vlokken zijn in verhouding veel goedkoper dan de olie, dus dat zou een perfecte oplossing zijn. Zo’n flesje olie gaat bij ons best snel op en alle beetjes helpen, was m’n 1e gedachte.

Op internet kwam ik verschillende recepten tegen die de verhouding 1:1 gebruiken. Het leek mij eigenlijk een beetje te simpel en ik besloot contact op te nemen met de eigenaar van Zechsal. Helaas is het iets minder simpel dan het lijkt.

Magnesiumolie bevat over het algemeen 30-34% magnesiumchloride en de vlokken bevatten 47% magnesiumchloride. Dat is dus best een groot verschil. De olie wordt namelijk gewonnen voordat de vlokken tot stand komen; vlokken komen tot stand na verdamping, waardoor er kristallen ontstaan. Als je vlokken gebruikt, krijg je dus een hogere waarde van magnesium. Op zich is dit niet zo erg, want een overdosering van magnesium komt niet zo snel voor. Je kunt wat last krijgen van diarree. Bij het gebruik van magnesiumolie worden er 15-20 sprays per dag aanbevolen, maar deze hoeveelheid kun je beter verminderen als je het zelf maakt met de verhouding 1:1. Je kunt ook besluiten om een andere dosering te gebruiken. Bijvoorbeeld de verhouding 1:2; dan kun je het wel 15-20 keer sprayen.

Een ander nadeel aan het zelf maken van de olie  is dat het een bromide damp kan geven en dat kan schadelijk zijn. De kans is niet heel groot, maar ik wil het er toch bij vermelden, zodat je een goede keuze kunt maken voor jezelf.

Het verschil tussen de gekochte en de zelfgemaakte magnesiumolie is ook duidelijk voelbaar. De magnesiumolie uit de winkel voelt duidelijk aan als olie, terwijl degene die je zelfmaakt gewoon als water aan voelt.

Kopen of zelf maken?

Ik hoop dat je op basis van bovengenoemde gegevens een juiste keuze kunt maken. Persoonlijk denk ik dat ik een bak ga kopen waar m’n voetjes lekker vrij in kunnen bewegen, zodat ik op die manier m’n magnesiumvlokken op kan maken. Ik moet mezelf er gewoon toe zetten, want uiteindelijk brengt het ontspanning en is het heel erg lekker.

Wil jij het liever toch zelf maken? Dan kun je onderstaand recept gebruiken.

Wat heb je nodig om magnesiumolie zelf te maken?
  • 125 gram magnesiumvlokken
  • 250 gram (gedestilleerd) water*
  • een sprayflacon (het beste is een glazen sprayflacon)

*Als je gedestilleerd water gebruikt, dan kun je het langer bewaren.

Bereidingswijze:
  1. Breng het water aan de kook.
  2. Laat het water een beetje afkoelen.
  3. Roer de vlokken door het water, totdat deze opgelost zijn.
  4. Laat het afkoelen en giet het over in een fles.

Het is dus heel simpel en snel klaar.

Hoe gebruik je magnesiumolie?

Net als bij gekochte magnesiumolie kun je de zelfgemaakte variant  iedere dag wat op je buik, voeten of oksels spuiten. De opgeloste magnesium dringt via de huid rechtstreeks door in de cellen, waar het meteen zijn heilzame werk kan doen. Bij sommige mensen kan dit wat prikken, maar dit duurt maar heel even. Na het aanbrengen moet je het tenminste 10-20 minuten laten inwerken en daarna kun je het af spoelen onder de douche. Dit hoeft echter niet, je kunt het ook laten zitten, zodat het nog beter z’n werk kan doen. Ik spuit het zelf altijd op voordat ik ga slapen en laat het dus de hele nacht zitten.

Waarom je er goed aandoet om extra magnesium te nemen kun je lezen in dit artikel lezen. Ik zou je niet aanraden om aan de magnesiumpillen te gaan gebruiken. Olie via de huid wordt veel beter opgenomen en de meeste pillen bevatten stoffen als magnesiumstearaat, dat bij veelvuldig gebruik schadelijk kan zijn.

Waar kun je magnesiumolie en/of de vlokken kopen?

Je kunt voor magnesiumolie terecht bij diverse reformzaken of drogisterijen, maar ook veel online webshops hebben magnesiumolie in hun assortiment. Zelf koop ik de producten van Zechsal en daar ben ik erg tevreden over.

Het blijft ten alle tijde belangrijk om ook voldoende magnesium uit je voeding te halen. Goede bronnen zijn o.a. kelp, noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Chlorofyl, de stof die zorgt voor de groene kleur in planten, bevat een magnesiumatoom. Hoe donkerder de groene kleur, des te meer magnesium. Magnesium zit verder in superfoods als maca, spirulina, chlorella en hennepzaad. Als je kiest voor biologische voeding, krijg je ook meer magnesium binnen, omdat er niet met kunstmest gewerkt wordt;  het gebruik van kunstmest onttrekt namelijk magnesium uit de bodem.

Ik ben benieuwd welke keuze jij gaat maken en vind het leuk om van om van je te horen.

Eet, smeer en geniet!

Vind je het leuk of leerzaam? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat of m’n blog wilt liken.


 

Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.