Knolselderijpap (zoet)!

Ik at als kind alles, maar er was 1 ding waar ik van gruwde en dat was pap. Havermout, Brinta, ik vond het allemaal niet lekker en at het ook niet op (tot grote ergernis van m’n moeder). Dit kwam ook mede door het feit dat er geen of weinig suiker in mocht. M’n ouders wisten niet veel van goede voeding, maar wel dat suiker niet gezond was en dan voornamelijk omdat je er dik van wordt. Op latere leeftijd ben ik pap echter wel gaan waarderen en dan met name ’s morgens vroeg. De suiker verving ik door zoetstoffen (zeer ongezond, weet ik nu).

Normaal gezien wordt pap gemaakt van granen of grassen en deze behoren niet tot de Paleo leefwijze. In de oertijd had je geen granen en/of grassen, deze zijn pas later op de wereld gekomen. Het nadeel van granen en/of grassen is dat ze vaak gluten en anti-nutriënten bevatten. Gelukkig heb je ook granen of grassen die geen gluten bevatten en met weken, kiemen of fermenteren kun je de schadelijke eigenschappen van anti-nutriënten ook neutraliseren. Zo kun je van hele boekweitkorrels ook boekweitkiemen maken en daar dan pap van koken (maar daarover een andere keer meer). Ondanks het feit dat je anti-nutriënten kunt neutraliseren en ook glutenvrije soorten hebt, wil ik niet te veel granen of grassen eten en houd ik het dus bij af en toe.  Vandaar dat ik met groenten ben gaan experimenteren en deze zoete knolselderijpap heb bedacht, het is misschien even wennen, maar zelf vind ik het erg lekker en het vult goed. M’n man vond het ook lekker, vandaar dat ik het wel met jullie durf te delen.

Het fijne van dit ontbijt is ook dat je de hele morgen goed gevuld blijft. Als ik m’n dag ’s morgens begin met fruit, dan raakt m’n bloedsuikerspiegel erg van slag en daar blijf ik dan de hele dag last van houden. Bovendien krijg ik dan de behoefte om te lopen crashen. Dit ontbijt helpt dat te voorkomen.

Wat heb je nodig voor deze knolselderijpap?

 • 200 gram knolselderij
 • 100 gram courgette met schil (rauw)
 • 10 gram chiazaden*
 • 0,5 avocado
 • 10 gram zwarte sesamzaden (vooraf geweekt en gedroogd)
 • 1 grote eetlepel whey eiwitpoeder of amandel proteïne 
 • Rode banaanpoeder (hoeveelheid naar smaak)
 • Yaconsiroop, kokosbloesemsuiker of iets anders zoets (hoeveelheid naar smaak)
 • 1 theelepel Ceylon kaneel
 • beetje vocht (zo min mogelijk)

Bereidingswijze:

 1. Week de chiazaden een nachtje met water en  zuur (appelciderazijn of citroensap).
 2. Laat de chiazaden de volgende dag uitlekken (dit gaat het beste met een nylon koffiefilter of theezeefje).
 3. Haal een stuk van de knolselderij af en schil deze.
 4. Kook of stoom de knolselderij gaar, op laag vuur.
 5. Laat de knolselderij afkoelen.
 6.  Doe alle ingrediënten samen in de blender en laat deze draaien totdat je een dikke   massa hebt.

Tip: houd de pap wel dik en zorg ervoor dat je er goed op kauwt, zodat alle voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden.

knolselderijpap

Lekker met wat verkruimelde walnoten of hennepzaden.

Eet en geniet!

Ik ben benieuwd wat jij van deze knolselderijpap vind. Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

3 gedachten over “Knolselderijpap (zoet)!

 1. Wat een lekker ontbijtje is dit zeg. Ik moest er wel even aan wennen, het smaakt nu eenmaal anders dan havermout ofzo, maar begon het bij iedere hap steeds lekkerder te vinden. Dit is een blijvertje. Dank je wel.

 2. Wat een idee, ik zou daar zelf nooit opgekomen zijn. Het ziet er in de 1e instantie niet echt heel lekker uit, maar ik vind het toch lekker. Dank je wel weer. Leuk hoor al die originele recepten van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *