Eet weetjes

Appelciderazijn

Onze zuur en base balans raakt uit evenwicht door het eten van te veel zuur voedsel. Met zuur voedsel bedoel ik: eiwitten( eieren, vlees, vis, enz), medicijnen, onrijp fruit, snelle koolhydraten, suikers en alles wat geen voedingswaarden heeft.  Niet alle zuren zijn slecht ( zoals vb: eieren), maar eet ze met een flinke hoeveelheid base vormend voedsel. Appelciderazijn helpt om het evenwicht te herstellen. Eet voor een goede balans 80% base en 20% zuurvormend voedsel.

Bananen

Een rijpe banaan bevat meer suiker dan een onrijpe banaan. Tijdens de rijping wordt het zetmeel omgezet in suiker.

Bakpapier

Als je bakpapier in de supermarkt koopt, dan zit er meestal BPA gif in, of ze zijn gebleekt met chemische middelen, die erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Beter kun je je bakpapier kopen bij de natuurvoedingswinkels.

Brandnetels

Wist je dat brandnetels goed zijn tegen bloedarmoede? Voeg een eetlepel gedroogde brandnetelthee toe aan je smoothies, ze bevatten veel ijzer en silicium. Las wel af en toe een stop-week in, om je nieren niet te veel te belasten.

In het voorjaar kun je ook verse brandnetelbladeren plukken. Het beste is om de jonge te nemen, die bevatten het minste oxaalzuur. Neem de bovenste 6 blaadjes. Trek wel goede handschoenen aan, want ze kunnen behoorlijk prikken. Heb je geen zin om met je handen in de aarde, tussen de hondendrollen te wroeten, dan kun je op sommige boerenmarkten   ook verse brandnetelbladeren kopen. Ik koop ze op de boerenmarkt in Amsterdam. Spoel ze daarna goed af, eerst met heet water om de prik weg te nemen en daarna goed wassen met koud water. Kook ze voor 1 minuut, of de laatste minuut aan je gerecht toevoegen. Je kunt ze vb door je soep doen, roerbak groente of in je smoothie.

De voedingswaarden van verse brandnetels is enorm. Zo bevat 100 gram 43% Calcium, 8% ijzer, 13% Magnesium, 35% Mangaan, 36% Vitamine A en wel 555% Vitamine K. Verder nog wat andere mineralen en vitaminen, maar dit zijn degenen met de hoogste percentages.

Broccolikiemen

Wist je dat 10 gram broccolikiemen net zoveel SGS bevat als 300 gram tot 500 gram gewone broccoli?  SGS is een antioxidant die van nature voorkomt int Broccoli. SGS helpt je lichaam zijn eigen afweersysteem te versterken en je weerstand te verhogen.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn eigenlijk geen noten, maar zaden. Ze groeien in een kleine vrucht met een schelpachtige structuur die onder een grotere ‘schijnvrucht’ hangt. Rauwe cashewnoten zijn giftig, de schil bevat urushiol, dezelfde stof die in de gifsumak (‘poison ivy’) voorkomt. Het kan een (huid)reactie veroorzaken die lijkt op die van poison ivy. Als je een bepaalde hoeveelheid urushiol binnenkrijgt, kan het dodelijk zijn. De ‘rauwe cashews’ die je in de koopt in de winkel, zijn meestal gestoomd om de schil te verwijderen,  zodat ze niet meer giftig zijn. Soms worden ze met de hand gepeld, zodat ze toch rauw gegeten kunnen worden, maar deze zijn kostbaar en worden niet in de standaard winkels verkocht.

Chia-zaad

Wist je dat 12 gr. Chia-zaad 92 mg calcium bevat? Goed nieuws voor onze botjes.

Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn erg gezond en vooral de citroen is een topper. Wat veel mensen niet weten is dat het witte vlies, wat net onder de schil zit ook erg gezond is. Deze bevat namelijk pectine.Pectine kan helpen bij het verlagen van het slechte cholesterol gehalte. Het helpt ook mee om aderverkalking te voorkomen. Pectine zorgt tevens voor een gezond hart en bloedvatenstelsel.Tip: schil de citrusvruchten dus heel dun en eet de rest op.

Curcuma

Curcuma is in de Indiase keuken heel populair. Het werkt  virus en ontstekingsremmend en dood kankercellen. Curcuma wordt pas in je lichaam opgenomen als je het combineert met zwarte peper en vet. Weer een goede reden om vet te gaan eten.

E 621

Dit is een erg gevaarlijk nummer, het tast het zenuwstelsel aan en is kankerverwekkend. Het wordt toegevoegd als smaakversterker, waardoor je meer gaat eten. Andere namen voor dit gevaarlijke stofje zijn:

 • mononatriumglutamaat
 • glutamaat
 • glutamaatzuur
 • plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
 • gehydrogeneerde eiwitten of proteïne
 • gelatine
 • calcium- of natriumcaseinaat
 • toegevoegde gist
 • gistextract
 • monokaliumglutamaat
 • moutextracten voor voedingsdoeleinden

En deze ingrediënten kunnen E 621 bevatten

 • bouillons
 • moutaroma’s
 • kunstmatige aroma’s
 • natuurlijke aroma’s
 • natuurlijke aroma’s van kip of varken
 • specerijenextracten
 • eiwitten uit tarwe
 • ‘overige kruiden of specerijen’
 • maltodextrine
 • maiszetmeel
 • vetsin
 • citroenzuur
 • sojasaus
 • maissiroop
 • calcium- of natriumcaseïnaat

Eieren

Eieren zijn een van de meest complete voedingsmiddelen op aarde. Ze bevatten bijna alle belangrijke vitaminen en mineralen.

Zachtgekookte eieren zijn beter dan hardgekookte eieren, omdat je anders de Lecithine doodt. Lecithine is belangrijk, omdat het helpt beter met vet om te gaan en op een natuurlijke wijze het cholesterol helpt te verlagen.Er zijn ook mensen die zweren bij rauwe eieren, maar zelf zou ik dit niet zo snel doen, ivm het Salmonella gevaar.

Het verschil tussen bruine eieren en witte eieren: Bruine eieren kunnen nog wel eens bloedpropjes bevatten en witte eieren hebben deze niet.

Fytinezuur in noten en peulvruchten

Noten zijn heerlijk en erg gezond, maar zitten ook boordevol met fytinezuur. Deze onttrekt belangrijke mineralen aan je lichaam, waardoor je klachten kunt krijgen en als je je lichaam weer moet herstellen zit je hier niet op te wachten. Noten en zaden bevatten  ook enzymenremmers.

Gelukkig valt er iets te doen aan deze zuren en remmers. Week eerst alle noten en zaden een nachtje in water met Keltisch zeezout . Droog ze daarna in een droog-oven en als je die niet hebt zet je de oven op de laagste stand met de deur open.  Nooit verhitten, want dan verliezen ze hun goede vet samenstelling en worden ze ranzig. Daarna in de koelkast bewaren.

Peulvruchten kun je beter ook weken, tussen de 24 en 72 uur, met water en azijn. Om de 8 uur water verversen, zodat ze niet ranzig worden.

Zorg voor voldoende vitamine C.  En juiste hoeveelheid vitamine C kan ervoor zorgen dat mineralen (zeker ijzer) beter worden opgenomen, ondanks het aanwezige fytinezuur.

Gember:

Gember wordt vaak gebruikt bij reisziekte en andere vormen van misselijkheid, om de neiging tot braken te onderdrukken.  In de Verenigde Staten wordt gember als tinctuur gebruikt om maagklachten te behandelen. Diverse onderzoeken hebben daarnaast een anti-diabetisch effect van gember aangetoond. Volgens de Arabische folklore is gember goed om het geheugen te verbeteren. Van oudsher wordt het ook gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties.

Grapefruits en medicatie

Grapefruits zijn erg lekker en ook heel gezond, maar niet voor iedereen.Mensen die medicatie slikken, moeten wel oppassen. Grapefruits kunnen de werking van bepaalde medicatie verstoren of zelfs verhinderen. Ook kan het klachten geven. Ook andere citrusvruchten kunnen klachten geven bij medicatie, maar dit komt minder voor. Hier een duidelijk artikel erover: http://vita-info.nl/2012/05/grapefruit-medicijnen-interactie/.

Heermoes

Heermoes is een kruid dat wordt gebruikt om botontkalking tegen te gaan. Ik koop het gedroogd en maak er thee van. Ook Heermoes bevat veel silicium. Vind je het niet lekker? Doe het dan in je smoothies.  Ik wissel het af met brandnetelblad.  Las wel af en toe een stop-week in, om je nieren niet te veel te belasten.

Jodium

Als je veel voeding eet dat van nature veel jodium bevat, dan wordt je schildklier voorzien van voldoende jodium, waarmee de opname van radioactieve jodium verhinderd wordt en de schildklier wordt beschermd tegen elektrosmog. Zie Bron.

Ceylon kaneel

De meeste supermarkten verkopen Cassia kaneel. Deze bevat cumarine. Een teveel aan deze stof kan leiden tot lever schade en het kan de bloedstolling bemoeilijken. Hoge dosissen ervan schijnen kankerverwekkend te zijn. Ceylon kaneel heeft deze stof in zeer lage concentratie, dus probeer erachter te komen welke kaneel je hebt.

Kaas

De meeste kaassoorten bevatten een plastic laag rondom kaas die een schimmeldodende stof bevat genaamd natamycine. Natamycine (of pimaricine) heeft het E-nummer E235. Het is eigenlijk gewoon een antibioticum. Het beste kun je kiezen voor kaas van Remeker. Zij maken de korst wordt van ghee en melkvet uit wei.

Kauwgom

Kauwgom bevat o.a rubber en plastic.  Van alle ongezonde dingen vind ik dit nog wel het moeilijkste om vanaf te blijven.

Kiemen

Wist je dat als je zaden kiemt met een hoog gehalte aan omega 6, de omega’s dan ten gunste veranderen? Vb zonnebloempitten of sesamzaden.

Knoflook

Knoflook is erg gezond, vooral rauw.  Knoflook heeft de unieke werking om de groei van de candida bacterie tegen te werken. Maar te veel is niet goed. Een te veel kan schade opleveren aan rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen en de leverfunctie verminderen. Mensen die snel last hebben van bloedarmoede kunnen zich ook beter matigen in het gebruik van knoflook. De genezing van de bloedarmoede wordt geremd door het eten van knoflook.

Het beste kun je knoflook na het persen even 10 minuten laten staan. Hierdoor stijgt de hoeveelheid allicine.

Kool

Ik ben dol op kool. Als je veel groente eet,  dan ontkom je er ook niet aan. Het is beter om niet te veel rauwe kool te eten, maar het wel even te koken. Dit i.v.m Goitrogenen die kolen bevatten.  Te veel kan je schildklier aantasten. Je doet er goed aan om er extra Jodium bij te eten zoals v.b. zeekraal, vis of zeewieren.

Lijnzaad

Lijnzaad wordt het beste in het lichaam opgenomen in gebroken vorm. Lijnzaad oxideert snel en daarom kun je ze het beste ongebroken kopen en kort voor het gebruik zelf malen. Dit kan makkelijk in de blender.

Melatonine

Melatonine is een van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten. Bij het ouder worden neemt de productie in het brein af, waardoor het brein niet meer beschermt is. Melatonine kun je ook vinden in de volgende voedingsmiddelen: walnoten, kersen, lijnzaad, fenegriek, mosterdzaad. Gojibessen, frambozen, amandelen en zure kersen hebben de meeste hoeveelheid melatonine.

Nachtschades
Groenten uit de nachtschade familie bevatten alkaloïden. Dit zijn chemische stoffen die zich gedragen als natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook een plant wil zichzelf beschermen om niet opgegeten te worden. Deze alkaloïden kunnen ontstekingen bevorderen in je lichaam en dan met name in de gewrichten.

Tot deze familie behoren o.a.:

 • Aardappelen
 • Tomaten
 • Pepers
 • Paprika
 • Aubergine
 • Gojibessen
 • Tabak

En dus ook alle producten die er uit voortkomen, vb ketchup.  Kies je er toch voor ze te eten, doe het dan met mate en kies voor de rijpere soorten.

Nitraat

Nitraat is niet direct schadelijk voor je gezondheid. Het kan omgezet worden in nitriet en dat is wel schadelijk. De omzetting kan komen door: verwarmen en bewaren van voedsel. Eet nitraatrijke voeding dus het liefst rauw en vers.  In het verleden werd er geadviseerd om geen vis te eten bij nitraatrijke groenten. Inmiddels is dit achterhaald. Nitraatrijke groenten zijn:

 • Andijvie
 • Bietjes, rode
 • Bleekselderij
 • Chinese Kool
 • Koolrabi
 • Paksoi
 • Postelein
 • Raapstelen
 • Sla, alle soorten
 • Snijbiet
 • Spinazie*
 • Spitskool
 • Venkel
 • Waterkers

*Spinazie bevat in de winter meer nitraat dan in de zomer. Wil je spinazie verwarmen? Dan kun je beter gebruik maken van diepvries spinazie, aangezien deze geoogst wordt in de zomer.

Olie

We hebben vetten nodig. Goede vetten zijn o.a: kokosolie om in te bakken en te frituren. Kokosolie is de enige plantaardige vet soort  waarvan de samenstelling niet veranderd tijdens het verhitten op hoge temperaturen.  De rest van de plantaardige oliën veranderen van samenstelling tijdens verhitting, zodat ze makkelijk ranzig worden en leiden tot vorming van transvetten en schadelijke vrije radicalen. Olijfolie alleen bakken op lage temperaturen. Ghee is ook gezond om in de bakken.

Olijfolie voor over salades heen, maar ook: hennepolie walnootolie, lijnzaadolie ( niet voor mannen) sesamolie, avocado olie zijn goed voor over de salades. ( olie van noten en zaden zijn na opening maar beperkt houdbaar. Neem wel de biologische variant, want walnootolie, bijvoorbeeld, wordt gemaakt van beschimmelde en afgekeurde walnoten, als je ‘m bij de reguliere supermarkt koopt.

Slechte vetten zijn o.a: zonnebloemolie, koolzaadolie en maisolie. Dit komt doordat ze een overdosis aan omega 6 vetzuren in je lichaam veroorzaken. En dit werk kanker en ontstekingen in de hand.  

Tauge

Tauge bevat Aflatoxine en dat is erg toxisch voor de lever en ook kankerverwekkend. Tauge kun je om die redenen beter eerst onderdompelen in kokend water, voordat je het gaat bereiden. Curcuma en knoflook gaan de schadelijke werkingen voor een deel tegen.

Oxaalzuur

Oxaalzuur onttrekt belangrijke mineralen aan je lichaam, vooral calcium. Deze heb je juist nodig. Om oxaalzuur te verminderen, moet je je groente goed koken en het weekwater weggooien. In veel voeding zit oxaalzuur, maar het meest in: Spinazie, Cacao, Bieten en Loof, Rabarber, Postelein. Van de koude grond/biologisch verbouwd bevatten ze veel minder oxaalzuur dan regulier. Bij dergelijke groenten is het erg belangrijk om een calciumbron toe te voegen. De oxalaten vallen uiteen zodra je iets met natuurlijk citroenzuur eet, wat veel in fruit zit.

Zwarte peper korrels

Je kunt je peperkorrels het beste malen vlak voor het gebruik. Voorgemalen peperkorrels zijn niet zo goed. De smaak is minder sterk, waardoor je er veel meer van nodig hebt. Als de peperkorrels eens opengebroken zijn, dan begint de essentiële beschermende smaakvolle olie al snel te verdampen, waardoor er een soort van Aspergillus schimmel in kan gaan groeien die aflatoxine aanmaakt.

Selenium

Selenium is een belangrijk mineraal dat ervoor zorgt dat zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig worden. Ook kun je hierbij denken aan het eten van vis, zoals kwik. Onze grond bevat niet zo veel selenium meer. Paranoten bevatten extreem veel selenium en het goede nieuws is dat je er maar weinig van hoeft te eten. Als je er elke dag +/- 2 eet, dan heb je al genoeg.

Sinaasappels

Sinaasappels worden vaak met water ingespoten, als je ze regulier koopt. Bij  biologische sinaasappels wordt dit niet gedaan. Weer een goede reden om bio te kopen.

Tarwegras en gluten

Tarwegras is erg gezond en op zich glutenvrij.  De gluten vormen zich pas als het gras zich tot tarwe-aren vormt. Wel kan tarwegras gecontamineerd zijn met volgroeide tarwe, waardoor gluten toch in tarwegras terechtkomt.

Yerba Mate thee

Het drinken van deze thee is vooral in zuid-Amerika erg populair. Het wordt beschouwd als een teken van vriendschap en is een zeer sociaal en vriendschappelijk gebeuren. Deze thee bevat veel vitamines en mineralen, waaronder calcium en ijzer en  anti-oxidanten.  De inheemse Guarani bereiden de thee heden ten dagen nog steeds voor gezondheidsbevorderende doeleinden. Ze gebruiken het om het immuunsysteem te versterken, het bloed te zuiveren en ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, vermoeidheid te bestrijden, de geest een oppepper te geven,  en tegen verzwakking, stress en slapeloosheid. Het bevat wel Mateine, een mildere variant van cafeïne. Zelf kan ik geen koffie met cafeïne verdragen, maar van deze thee heb ik geen last.

Vitamine K2

Wist je dat vitamine K een belangrijke vitamine is. Vooral vitamine k2 is erg belangrijk voor je botten en je hart.Vitamine K1 komt veel voor in bladgroenten. Vitamine K2 komt voor in vlees en eieren. Ook zit het in gefermenteerde producten zoals kaas, kwark en yoghurt. In het Japanse product Natto komt het in grote hoeveelheden voor. Dit is een gefermenteerd soja product. Niet te verwarren met de gewone gangbare soja, want die is juist slecht voor je botten.

Als je geen  zuivel  vlees en natto eet, dan kun je vitamine k2 ook halen uit grasboter. Dit is roomboter, maar dan gemaakt van koeien die voornamelijk gras eten. Een tijd lang werd grasboter onterecht afgeschreven, omdat het veel verzadigde vetten en cholesterol bevat. Inmiddels weten we dat het juist erg gezond is en deze vetten ons juist beschermen.Ook werkt het ontstekingsremmend en  heeft het een beschermend effect op ons spijsverteringssysteem. Weer zien we hoe hard ons lichaam vetten juist nodig hebben. Wij, die jarenlang de vetten hebben afgeschreven. Wat heeft ons lichaam er onder te lijden gehad en nog steeds, waarschijnlijk. 

Waterkoker

De meeste kunststof waterkokers bevatten gifstoffen, die vrij komen tijdens verhitten van water. Zelf heb ik zo’n leuke rode fluitketel aangeschaft en het staat erg gezellig.

Wortels

Rauwe wortelen  zitten vol polyfenolen, dat zijn antioxidanten die kankerremmend werken en hartkwalen tegengaan. Er zit ook veel vitamine C in. Beide stoffen gaan verloren als je ze kookt. Maar als je wortelen kookt, neemt je lichaam meer betacaroteen op, dit zet je lichaam om in vitamine A.

Het in stukken snijden van wortels zorgt ervoor dat deze 25% meer voedingsstoffen verliezen tijdens het koken dan een wortel die niet gesneden is.

Zalm

Zalm is gezond. Zalm bevat veel goede omega 3 vetstoffen. Maar tegenwoordig kun je kiezen uit: kweekzalm en wilde zalm. Kies dan voor wilde zalm. Kweekzalm is zeer ongezond. Hier wat voorbeelden. Kweekzalm hebben 30 x het aantal zeeluis, worden gevoed met chemicaliën om ze kleur te geven, gevoed met antibiotica, worden gekweekt in een te kleine ruimte, waardoor ze weinig beweging krijgen en ziektes veroorzaken. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden om beter geen kweekzalm te eten. Let goed op de verpakking, als er niets op staat, dan kun je er van uitgaan dat het bijna altijd om kweekzalm gaat. Opletten geblazen dus.

 

28 gedachten over “Eet weetjes

 1. Aan de ene kant lees ik dat je groenten met nitraat niet moet koken, aan de andere kan lees ik dat je groenten met oxaalzuur juist wel moet koken. Het betreft bijna dezelfde groenten zoals spinazie, rode biet, postelein. Wat is nu beter voor deze groenten, rauw of gekookt?

  1. Hoi Liane, ik begrijp je verwarring. Het is ook lastig, maar als je veel groenten eet, dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk afwisselt. Ik zou zeker niet te veel rauwe spinazie eten en rauwe bieten, want die bevatten erg veel oxaalzuur en dat rooft mineralen uit je lichaam. Biologische groentes bevatten meestal ook minder nitraat en zomerspinazie bevat ook minder nitraat dan winter spinazie.Zoveel mogelijk afwisselen dus en goed plannen wat je op een dag eet.Groetjes.

 2. Fijne weetjes.
  Ik zou wel -om te zorgen dat je correcte info verspreid, de lijst met synoniemen van E621 nog eens herbekijken want die klopt niet helemaal

   1. Diegene waarvan ik zeker ben dat ze kloppen (als synoniem van E621):
    mononatriumglutamaat
    glutamaat
    glutamaatzuur
    vetsin

    Diegene die volgens mij niet kloppen
    gelatine
    bouillons (daar zit het in, maar is geen synoniem)
    maltodextrine (een suiker)
    sojasaus (daar zit het inderdaad in, is geen synoniem)
    citroenzuur
    maissiroop

     1. Hoi Katrien, MSG weten de meeste mensen wel. Maar je hebt gelijk, hij hoort er bij te staan en ik zal hem ook toevoegen. Tnx en groetjes.

     1. Bedankt voor je reactie. Het probleem lijkt me, dat er erg veel lijstjes te vinden zijn die elkaar ook wel tegenspreken. Ik heb inderdaad ook al lijstjes gezien waarin bv maltodextrine en citroenzuur staan. Het is lastig om betrouwbare informatie te vinden. Volgens mijn apotheek hebben beiden niets met E621 te maken.

 3. Hoi Katrien, dat heb je met de meeste dingen. Dat is ook het moeilijke bij voeding. Er zijn voor veel dingen vaak verschillende wetenschappelijke onderzoeken die lijnrecht tegenover elkaar staan.Wat ik weet is dat E 621 er wel in kan zitten en je er dus mee op moet passen.
  Groetjes.

 4. Hoi Siggie,

  Ik lees net over nachtschades van groente en fruit.
  Ik eet meestal elke dag wel tomaat, en paar x per week paprika en soms aardappelen, maakt dat uit ook als ik het Biologisch neem? of dat ook niet? en zowel wat dan?

  groetjes Benjamin.

  1. Juist, is hetzelfde in dit geval. Mijden of niet, dat is persoonlijk, ik doe het wel, omdat ik er klachten van krijg. Ik zal er binnenkort een blog over schrijven, dan kun jezelf een keuze maken om het wel of niet te mijden. Groetjes.

  1. Hoi Benjamin, je begrijpt het verkeerd. Kool bevat goitrogenen en deze stoffen onttrekken jodium aan het lichaam. Koken in water vermindert deze goitrogenen juist. Groetjes en succes.

    1. Hoi Benjamin, ook hier kun je het dus het beste afwisselen. Bij rauw zitten er meer goitrogenen in en dat onttrekt dus meer jodium aan je lichaam, bij koken verdwijnen deze deels. Maar rauw bevatten de groenten wel meer vitamine C en anti-oxidanten. Dus alles met afwisseling en als je veel kool eet, zou ik ze zeker wat vaker koken. Stomen vermindert ook het aantal goitrogenen, maar volgens mij minder dan met koken. Het zijn voornamelijk mensen met schildklierproblemen die hier last van hebben, maar voorzichtigheid is ook hier wel op z’n plaats. Groetjes.

 5. Oke dus beter koken dan, ik eet 1 a 2x per week kool, dus kan misschien de ene keer koken en de andere keer stomen?
  en hoelang precies kool koken?

  1. Hoi Benjamin, dat is niet zo veel, dus dan zou ik het lekker blijven stomen. Iedere kool heeft weer een andere tijd om gaar te worden, maar over het algemeen snel klaar. Gewoon even proeven of het gaar is, maar moet ook niet TE gaar worden. Groetjes en succes.

 6. oke ga ik doen, als je het te gaar maakt kook je de vitaminen eruit toch?

  nog andere vraagje, hoelang kook jij je eieren precies als je ze zachtgekookt wil?

  1. Hoi Benjamin, het is belangrijk dat als je de groenten kookt, je dit op laag vuur doet en het kookproces zo kort mogelijk houdt ja. Ik stop m’n eieren altijd in een pan met gekookt water en laat de eieren dan voor 8 minuten op laag vuur verder koken. Ze zijn dan precies er tussen in, dus half zacht en half hard. Hoe korter je ze kookt, hoe zachter ze dus zijn. Groetjes en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *