Chufamelk, ook lekker in de koffie!

Als je je dagelijkse bakje koffie niet wilt missen, maar geen zuivel meer wilt gebruiken, is het soms best lastig om een alternatief voor de melk te vinden. Bij de natuurwinkel kom je diverse varianten tegen van plantaardige melksoorten, maar ze bevatten bijna allemaal ongewenste suikervervangers, zonnebloemolie en/of andere dingen die ik liever niet in m’n melk wil. Chufamelk is een heerlijk alternatief en het is heel makkelijk te maken.

Behalve dat het erg lekker is, bevat chufamelk verschillende vitaminen en mineralen als fosfor, kalium en vitamines C en E. Het bevat geen lactose, gluten of soja en is cafeïnevrij. Chufamelk heeft van zichzelf al een zoetige smaak, waardoor je minder of geen suikervervangers meer nodig hebt. Wil je het nog zoeter? Dan kun je kiezen voor een gezonde suikervervanger als yaconsiroop, kokosbloesemsuiker, groene stevia enz. Met chufamelk kun je ook heerlijke cappuccino’s en koffie verkeerd maken.

Drink je geen koffie, maar mis je wel het drinken van een glas ijskoude melk? Drink dan eens een glas met koude chufamelk, het smaakt echt heerlijk, is gezonder dan koemelk en bevat ook nog tal van mineralen. Wil je het zoet? Probeer dan eens een glas met horchata, dit is een drank die veel in Spanje wordt gedronken.

koffie verkeerd met chufamelk

Wat heb je nodig voor chufamelk (voor 700 ml)?

  • 175 gram tijgernootmeel*
  • 700 ml koud (gefilterd) water

*In plaats van tijgernootmeel zou je ook gebruik kunnen maken van ongepelde tijgernoten, maar dit is veel makkelijker. Bovendien schijnt niet iedere blender geschikt te zijn voor het malen ongepelde tijgernoten.

Als je een chufamix hebt, kun je die gebruiken. Dat is nog eenvoudiger, omdat je de melk dan niet hoeft te zeven.

Bereidingswijze:

  1. Doe de tijgernootmeel en het water in de blender.
  2. Laat de blender draaien totdat het een geheel is.
  3. Zeef de melk met behulp van een fijne zeef, kaasdoek of nylon koffiefilter.

Gooi de pulp niet weg. In Spanje geven ze het aan de ezels. Als je die niet hebt verwerk het dan in een smoothie, meng het met ander meel in een recept of maak er deze lekkere crackers van.

Wil je nog meer recepten met tijgernootmeel? Lees dan deze blog.

Ik ben benieuwd wat jij van deze chufamelk vindt en hoe je je kopje koffie nu vindt smaken.

Drink en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.