Brownies van kikkererwten!

Sinds kort heb ik de kikkererwten ontdekt. Ik moet eerlijk zeggen, ik moest erg aan deze kleine ronde dingen wennen. Ik vond ze erg droog en nogal smakeloos. Ik kom hier steeds meer van terug, want met de juiste ingrediënten kun je ze toch heel smakelijk maken. Neem nu deze brownies van kikkererwten, de kikkererwten zijn totaal onherkenbaar geworden en m’n man en ik hebben er echt van kunnen genieten. Ze waren ook niet droog, wat ik in de 1e instantie wel verwacht had.

Het was de bedoeling om 2 brownies te maken, maar ik ben nooit zo goed in inschatten en dat was ging hier dan ook mis. Het  deeg was zoveel dat ik er 4  brownies van kon maken (vond m’n man niet erg hoor, hahaha).

Als je kikkererwten en/of andere peulvruchten samen eet met wat noten, zaden of granen dan vormen ze een volwaardige bron van eiwitten. Peulvruchten hebben nogal wat ongezonde stoffen. Om deze te verminderen heb ik de kikkererwten eerst geweekt, daarna gekiemd en toen gekookt op hoge temperaturen. In m’n blog peulvruchten: wel of niet gezond? kun je hier meer over lezen.

2015-09-03 12.44.20 - kopie

Wat heb je nodig voor 4 brownies van kikkererwten!

 • 120  gram kikkererwtkiemen ( dat is ongeveer 60 gram droog gewicht)
 • 40 gram amandelen (van te voren gedroogd en geweekt)*
 • 3 dessertlepels (rauwe) cacao*
 • 4 theelepels vanillepoeder*
 • Keltisch zeezout (heel klein beetje)
 • 5 medjoul dadels*
 • paranoten voor de garnering (optioneel)*

Voor de chocoladelaag:

 • 15 gram kokosolie
 • 2 theelepels (rauwe) cacao
 • 2 theelepels vanille-extract
 • kokosbloesemsuiker of iets anders zoets
 • 3 theelepels arrowroot

Bereidingswijze voor de brownies van kikkererwten:

 1. Kook de kikkererwten en laat ze afkoelen.
 2. Maal de amandelen fijn.
 3. Doe de kikkererwten, cacao, vanillepoeder, zout en dadels bij de gemalen amandelen in een keukenmachine en maal het tot deeg.
 4. Maak er brownies van.

Bereidingswijze voor de chocoladelaag:

 1. Smelt de kokosolie op laag vuur.
 2. Meng alle ingrediënten door elkaar.

Besmeer de top met met de chocolade laag en versier ze met paranoten. Stop de brownies in de vriezer en haal ze er vlak voor je ze gaat eten uit.

Brownies van kikkererwten!

Eet en geniet!

Ik ben benieuwd of jullie deze brownies van kikkererwten ook lekker vinden. Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.


Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel. De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *