Boekweitbrood met rozijnen!

Dit boekweitbrood met rozijnen is een gezond alternatief op brood gemaakt van tarwe. Zelf eet ik nooit brood en heb daar ook niet zo’n behoefte meer aan. Ik vind m’n warme lunch veel lekkerder. Wel eet ik af en toe wat boekweitpap als ontbijt, want pap is iets wat ik toch wel heel erg lekker vind. M’n man houdt wel erg van brood en omdat ik de ingrediënten toch in huis had, besloot ik hem te verrassen met zelfgemaakt boekweitbrood. Ik had al eens eerder boekweitbrood gekocht op de boerenmarkt, maar dat was zo droog dat zelfs ik het niet lekker vond. Dit moet toch anders kunnen, dacht ik. Ik ben de uitdaging aangegaan en aan het experimenteren geslagen. Ik heb het eerst op dezelfde manier geprobeerd met courgette erin, net zoals bij m’n Teff brood, maar dat was hier geen succes. De courgette maakte het brood erg sompig en ook de smaak was niet lekker. Boekweit heeft toch een eigenaardige smaak en niet iedereen vindt dat lekker, m’n man in ieder geval niet.  Bij het 2e experiment heb ik er rozijnen in gedaan en dat smaakte meteen veel lekkerder. M’n man vond het ook lekker en daar was het me toch om te doen.

Boekweit is een goed alternatief voor tarwe en spelt. Boekweit bevat geen schadelijke gluten. Sommige bronnen beweren dat boekweit geen geen fytinezuur bevat, maar andere bronnen spreken dat weer tegen. Het bevat in ieder geval minder fytinezuur dan bijvoorbeeld havermout. Een te veel aan fytinezuren kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je dus veel granen en/of grassen eet dan is het beter deze eerst een nachtje te weken in water met appelciderazijn of iets anders zuurs, zodat de schadelijke effecten geneutraliseerd worden. Je kunt boekweit ook heel makkelijk kiemen of fermenteren, ook dan worden deze fytinezuren geneutraliseerd en de voedingswaarden beter opgenomen in je lichaam.

Boekweit is een goede bron van mangaan en antioxidanten die tegen vrije radicalen beschermen. Boekweit bevat meer eiwit dan tarwe en heeft een lagere glycemische index van 44. Het eiwit is van hoge kwaliteit met alle essentiële aminozuren. Met name het aminozuur lysine is waardevol, omdat dat weinig voorkomt in andere granen of groenten en goed is voor de celgroei. Boekweit wordt vooral geroemd vanwege het hoge gehalte aan nitrilosides, die een kankerremmende werking hebben. Uit onderzoek blijkt verder dat boekweit weinig effect op bloedsuikerspiegel heeft door chiro-inositol (Bron).

Het voordeel van boekweit is dat het een enorme bindingskracht heeft van zichzelf en je er geen eieren aan hoeft toe te voegen.

Wat heb je nodig voor een boekweitbrood met rozijnen?

 • 200 gram boekweitmeel*
 • 180-200 ml water
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 eetlepel appelciderazijn of citroensap
 • 2 theelepels psyllium huskpoeder + beetje water
 • 75 gram rozijnen of meer (vooraf even wellen)
 • +/- 1 theelepel sole van Keltisch zeezout
 • 20 gram Ceylon kaneel (optioneel)**

*Je kunt ook boekweitkorrels gebruiken en deze weken of kiemen.

Bereidingswijze:

 1. Voeg het water toe aan het meel.
 2. Roer dit goed door elkaar.
 3. Sluit dit af en laat het een dagje staan.
 4. Maak een dik papje van de psyllium husk met een klein beetje water en voeg dit toe aan het beslag.
 5. Maak een beslag van alle ingrediënten,  dit gaat het makkelijkste met een staafmixer.
 6. Voeg als laatste de rozijnen, plus het vocht toe en roer dit er goed doorheen met een vork.
 7. Bak het boekweitbrood met rozijnen in de oven gedurende 45-60 minuten op 150 graden of stand 5.

boekweitbrood met rozijnen

Heerlijk met een dikke laag grasboter. Grasboter bevat goede verzadigde vetten, vitamine A, D en K2 en de goede omega 3 vetzuren.

Eet en geniet!

Ik ben benieuwd of jij dit boekweitbrood met rozijnen ook lekker vindt. Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

Een gedachte over “Boekweitbrood met rozijnen!

 1. Bij mij staat het boekweit-rozijnenbrood als muffins in de oven. Ik ben erg benieuwd hoe de kids het vinden. Ik vraag me wel af waarom je er psyllium husk in doet. Is dat enkel vulling of maakt het je deeg luchtig oid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *