Boekweitbrood met rozijnen en kaneel!

Boekweit is een goed alternatief voor tarwe en spelt. Boekweit bevat geen schadelijke gluten. Sommige bronnen beweren dat boekweit geen fytinezuur bevat, maar andere bronnen spreken dat weer tegen. Het bevat in ieder geval wel minder fytinezuur dan bijvoorbeeld havermout. Een te veel aan fytinezuren kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je dus veel granen en/of grassen eet dan is het beter deze eerst een nachtje te weken in water met appelciderazijn of iets anders zuurs, zodat de schadelijke effecten geneutraliseerd worden. Je kunt boekweit ook heel makkelijk kiemen of fermenteren, ook dan worden deze fytinezuren geneutraliseerd en de voedingswaarden beter opgenomen in je lichaam.

Boekweit is een goede bron van mangaan en antioxidanten die tegen vrije radicalen beschermen. Boekweit bevat meer eiwit dan tarwe en heeft een lagere glycemische index van 44. Het eiwit is van hoge kwaliteit met alle essentiële aminozuren. Met name het aminozuur lysine is waardevol, omdat dat weinig voorkomt in andere granen of groenten en goed is voor de celgroei. Boekweit wordt vooral geroemd vanwege het hoge gehalte aan nitrilosides, die een kankerremmende werking hebben. Uit onderzoek blijkt verder dat boekweit weinig effect op bloedsuikerspiegel heeft door chiro-inositol (Bron).

boekweit2

Na het succes van m’n boekweit rozijnen brood wilde ik er verder mee experimenteren. Op de markt zag ik een rozijnenbrood met kaneel liggen en dat leek me een lekkere combinatie. Ik dacht dat ik hetzelfde recept kon gebruiken als m’n boekweit-rozijnen brood, maar helaas….Kaneel zorgt ervoor dat het brood nog droger wordt dan het al is, ondanks de rozijnen. Een klein stukje courgette bleek de oplossing hiervoor. Het toevoegen van meer courgette dan in het recept hieronder maakt dat het brood erg sompig wordt en dus niet lekker.

Wat heb je nodig voor een boekweitbrood met rozijnen?

 • 180 gram boekweitmeel of korrels
 • +/- 180 ml water
 • 20 gram Ceylon kaneel (de gewone kaneel uit de supermarkt is erg schadelijk, zie eetweetjes)**
 • 100 gram courgette (met schil)
 • 75 gram rozijnen (van te voren geweld)
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 eetlepel appelciderazijn
 • 2 theelepels psyllium huskpoeder + beetje water**
 • +/- 1 theelepel sole van Keltisch zeezout

Bereidingswijze:

 1. Voeg het water toe aan het meel.*
 2. Roer dit goed door elkaar.
 3. Sluit dit af en laat het een dagje staan (zodat de schadelijke stoffen verminderd kunnen worden).
 4. Maak een dik papje van de psyllium husk met een klein beetje water en voeg dit toe aan het beslag.
 5. Voeg het courgette, zout, soda, zuur en kaneel toe en maak er een glad beslag van (dit gaat het makkelijkste met een staafmixer) .
 6. Voeg als laatste de rozijnen, plus het vocht toe en roer dit er goed doorheen met een vork.
 7. Bak het brood in de oven gedurende 45-60 minuten op 150 graden of stand 5.

*Als je korrels gebruikt dan kun je ze ook eerst laten weken of kiemen.

20150725_183707_resized

Het smaakt erg lekker met wat grasboter erop, bovendien is dat nog gezonder ook.

Heb je ook m’n boekweitbrood met appel en rozijnen al eens geprobeerd?

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

 

4 gedachten over “Boekweitbrood met rozijnen en kaneel!

 1. Hééé, leuk om te zien dat je het recept aangepast hebt. Ik zal deze ook proberen. De vorige variant was bij ons geen succes. Hij was veel te zout. Maar toen stond er 1 theelepel Keltisch zeezout volgens mij en nu staat er sole. Ik had muffinvormpjes gedaan en dan 20 minuten in de oven op 150 graden. Bij mij waren ze niet droog.

  1. Hahaha, ik denk echt dat je het verkeerd gelezen hebt, want ik heb niets veranderd ah recept hoor. Ik gebruik altijd alleen maar sole. Ik kan me voorstellen dat het erg zout is met 1 theelepel. Bah, niet lekker dus. Hopelijk lukt het nu beter met dit recept. Groetjes.

 2. Pfff echt weer iets voor mij hoor. Snel, snel, snel en dan maar half lezen hihihi. Ik ga hem gewoon nog eens maken, maar dan volgens recept 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *