Boekweitbrood: luchtig lekker en glutenvrij!

Na een aantal weken misbaksels te hebben gegeten (want we gooien niets weg) is het me eindelijk gelukt om een ècht lekker boekweitbrood te maken. Het was eigenlijk de bedoeling dat ik jullie iets zou vertellen over zuurdesem en hoe je een  boekweit zuurdesembrood maakt. Helaas is m’n zuurdesem erg zuur geworden en niet meer geschikt voor consumptie.

Een voordeel van boekweit is dat je er geen eieren of andere bindmiddelen voor nodig hebt. Boekweit heeft namelijk een grote verbindingskracht. Om deze redenen is boekweit ook zeer geschikt voor veganisten.

Een nadeel van boekweit is dat het anti-nutriënten bevat. Om deze anti-nutriënten tegen te gaan is het goed een zuurdesemstarter te gebruiken. Heb je hier geen zin in of is het net als bij mij ook mislukt? Laat het deeg dan een dagje weken in water. Ik eet zelf heel weinig brood, dus voor mij is dit een prima tussenoplossing, maar als ik wel veel brood zou eten, dan zou ik toch nog even doorgaan met proberen om een zuurdesemstarter te maken voor een zuurdesembrood van boekweit.

Een ander nadeel van boekweitbrood is, dat het heel, maar dan ook héél erg droog is. Zelfs met een flinke laag grasboter erop, vind ik het niet lekker dus. Je moet er echt wat ingrediënten aan toevoegen om het lekker te maken en dat heb ik ook gedaan. Ik heb boekweitmeel voor dit recept gecombineerd met tapiocameel en ik moet zeggen: het is een zeer goede match. Niet meer zo droog en heerlijk van smaak. En vooral de korst is heerlijk knapperig.

Ik had al een paar keer brood gebakken met boekweit, maar daar had ik appels en rozijnen ingedaan, om het droge effect te compenseren. Die broodjes waren ook heerlijk, maar m’n man wilde graag brood wat hij zelf kan beleggen. Vandaar dat ik er nu een brood van heb gemaakt met een naturel smaak.

Wat heb je nodig voor een boekweitbrood?

 • 120 gram boekweitmeel
 • 80 gram tapiocameel (dit kun je bij de meeste natuurwinkels wel kopen)
 • +/- 150 gram (gefilterd)water
 • 80 gram courgette
 • 2 eetlepels kokosmeel (optioneel)
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 eetlepel appelciderazijn, citroensap of iets anders zuurs.

Bereidingswijze:

 1. Stop de boekweitmeel en de tapiocameel in een glazen schaal.
 2. Voeg hier het water aan toe.
 3. Roer deze 3 ingrediënten goed door elkaar.
 4. Dek de schaal goed af.
 5. Zet de schaal weg en laat het +/- 24 uur zo staan.
 6. Haal de schaal na 24 uur weer tevoorschijn.
 7. Pureer de courgette, baking soda, appelciderazijn erdoorheen (dit gaat het makkelijkste met een staafmixer) en maak er een glad papje van.
 8. Als het deeg te vochtig is, kun je er nog wat eetlepels kokosmeel aan toe voegen.
 9. Bekleed een cakeblik met bakpapier en stop het deeg erin.
 10. Bak het brood gaar in +/- 60 minuten op 150 graden.
Boekweitbrood van Zijeetook!
Boekweitbrood!

Zoals je ziet is de korst nogal gebarsten. Voor mij maakt dat niets uit, maar als jij dat wel vervelend vindt, zou je de bovenkant kunnen bestrijken met wat ei voor een gladder en glimmend effect.

Boekweitbrood gesneden van Zijeetook!
Boekweitbrood gesneden!

Beleg tips: zwarte tahin, hummus, kokoscreme of venkelcremekokosboter, walnootpasta,  walnoot-chocoladepasta of pompoenpitpasta.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

 

4 gedachten over “Boekweitbrood: luchtig lekker en glutenvrij!

 1. Ziet er heerlijk uit!!!

  Ik las net je pompoenpitpasta blog en wilde een vraag stellen maar ik kon niet reageren. Kan dit ook met kokosolie?

  1. Hallo Maartje. Bedankt voor het melden, als het goed is kan het nu wel. Ik denk niet dat kokosolie een goed idee is, want dat wordt ten slotte ook hard. Je zou het voor de zekerheid met een klein beetje kunnen proberen.Groetjes en succes.

 2. Hai.
  Ik wil heel graag van je weten waarom er in de broden overal een rijsmiddel in zit terwijl de broodjes nooit rijzen?
  ’s Ochtends heb ik graag een boterham en heb al zoveel broden gebakken en iedere keer weer gefrustreerd omdat ze altijd zo stijf zijn. ( jij trouwens niet alleen hoor ).
  Ik wil zo graag een lekkere plak brood! Niet zo gemakkelijk aangezien ik Paleo eet.
  Groetjes.

  1. Hallo Ali, bij mij rijzen de broodjes meestal wel hoor. Het ligt ook een beetje aan het meel dat je gebruikt, maar het is idd anders dan dan bij gewoon brood. Maar je hebt gelijk dat veel broodjes erg compact zijn. Ik houd daar van, maar m’n man klaagt daar ook vaak over. Sorry…..Groetjes en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *