Bietenkvass (germenteerd)!

M’n moeder heeft de kunst om van weinig, veel te kunnen maken. Ik heb dit altijd erg bewonderenswaardig gevonden. Hetzelfde probeer ik nu te doen met voeding. Ik heb al een keer een blog gewijd aan het fermenteren van groenten en aan het  kiemen van zaden. Bij beide methodes worden de aanwezige voedingswaarden enorm vergroot. Zo is dat ook het geval met bietenkvass. Ik weet niet of je daar wel eens van gehoord hebt?

Wat is bietenkvass precies?

Bietenkvass is een drankje van gefermenteerde bieten. Het recept is afkomstig uit het oosten van Europa, Oekraïne en Rusland. In Rusland wordt deze drank dagelijks gedronken. De kvass staat daar bekend als een ware tonicum voor de gezondheid.

Rode bietjes  zijn  erg gezond en hebben o.a. de volgende gezondheidsvoorwaarden:

 • Ze ondersteunen en stimuleren de lever en helpt de lever bij het ontgiften
 • Ze werken bloed versterkend en hebben een zuiverende werking op het bloed
 • Ze zorgen voor een actief afweersysteem
 • Ze kunnen ontstekingen remmen
 • Ze zijn bloeddrukverlagend
 • Ze ondersteunen de galblaas of zijn goed voor mensen zonder galblaas, omdat het helpt gal te verdunnen. Als gal namelijk te dik is, raken de lever en de galblaas verstopt met alle gevolgen van dien.

Rode bietjes bevatten o.a. veel vitamine A, B,  C, magnesium, kalium, vezels, fosfor en ijzer. Ze bevatten ook veel foliumzuur en dat is gunstig voor zwangere vrouwen. Foliumzuur helpt ze de baby te beschermen tegen spina bifida (open ruggetje).

Als je de bietjes gaat fermenteren (bieten kvass), dan worden de gezondheidsvoordelen nog veel groter. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de betalaïnes uit bietjes ingezet kunnen worden tegen kanker. Het zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit. Op zich is dit geen bewijs dat bietjes tegen kanker werken, maar het is wel een aansporing voor wetenschappers om er verder onderzoek naar te gaan doen (Bron). Als je de bietjes gaat koken dan verdwijnt deze stof grotendeels.

Waarom is gefermenteerde voeding zo gezond?

 • Aanvulling op de darmbacteriën
 • Minder maag en darmklachten
 • Vermindert het prikkelbaar darm syndroom
 • Een bron van vitamines door de bacteriën geproduceerd
 • Werkt goed tegen candida
 • Een bron van enzymen die de spijsvertering helpen
 • De houdbaarheid verbetert
 • De smaak verbetert
 • Verbetert de flora in de mond
 • Het is goedkoop te bereiden

Bietjes bevatten van zichzelf nogal wat suiker, maar door fermentatie worden deze grotendeels omgezet. Door het fermenteren verdwijnen ook anti-nutriënten als oxaalzuur grotendeels. Het voedingscentrum waarschuwt voor het vele nitraat in rode bietensap of bietenkvass. In biologische groenten zit veel minder nitraat dan in reguliere groenten. Het is dus verstandig om biologische bieten te gebruiken.

Rode bietjes en bietensap bevatten veel ijzer en zijn daarom erg effectief bij bloedarmoede. Dit advies heb ik jaren geleden al gekregen van een arts. Ik had daar nooit iets mee gedaan, omdat ik bietjes totaal niet lekker vond. Gelukkig is m’n smaak veranderd en vind ik bietjes nu heerlijk, vooral in combinatie met sinaasappel en geitenkaas (zie recept). Momenteel heb ik weer last van bloedarmoede en daarom drink ik iedere ochtend en avond een glaasje van deze kvass. Vanwege het ijzerrijke gehalte is deze drank ook zeer geschikt voor mensen met een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.

Wat heb je nodig voor het maken van deze bietenkvass?

 • genoeg biologische bieten om een halve pot mee te vullen
 • 1 glazen fles of pot met dop of deksel
 • ½ theelepel (Keltisch) zeezout per een literfles, ik heb een hele theelepel voor een 2 liter pot gebruikt
 • (gefilterd) water
 • gember (optioneel)
 • sinaasappelschilletjes (optioneel)

Bereidingswijze:

 1. Was de bieten schoon, maar schrob en boen ze niet te grondig schoon, het is belangrijk dat je wat grondbacteriën overhoudt.
 2. Snijd de bieten in plakjes.
 3. Vul de fles of pot met het water.
 4. Doe er Keltisch zeezout bij
 5. Sluit de fles of pot af
 6. Laat de Kvass 2 – 4 dagen staan op kamertemperatuur
 7. Mocht er een wit laagje op de bovenkant zitten of schuim, schep dit er dan voorzichtig af. Dit wordt kaam genoemd en is geen kwalijke schimmel, maar kan wel de smaak beïnvloeden.
 8. Je kunt wat spelen met de smaak door er in de laatste fase wat gember en sinaasappelschillen aan toe te voegen. Je kunt de kvass  beter niet starten met deze melkzuurbacteriën, omdat deze melksuiker nodig hebben om te groeien.
 9. De kvass zeven en overdoen in een andere fles of inmaakpot.
 10. Als de fles bijna leeg is kun je het weer vullen met water voor een tweede gang.
 11. Voor een derde gang is het beter de bieten weg te gooien, maar wel een klein beetje vocht te bewaren zodat de fermentatie sneller opgang komt.

Bietenkvass

Je kunt het beste ‘s morgens op de nuchtere maag en ‘s avonds na de maaltijd een glaasje kvass drinken. Bouwen het langzaam op, naar 120 ml. per keer.

Als je last krijg van een purperrode ontlasting en/of urine, dan weet je hoe het komt, hahaha. Hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Wil je nog meer gefermenteerde drankjes maken? Lees dan m’n blog over water-kefir.

Ik hoop dat jullie ook enthousiast zijn en deze drank ook gaan maken, de smaak is even wennen, maar goed te doen. Het is echt heel simpel om te doen en het kan eigenlijk niet mislukken, zoals dat bij het fermenteren van groente of het maken van waterkefir soms wel het geval kan zijn.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

 

2 gedachten over “Bietenkvass (germenteerd)!

 1. Hoi (weet je naam niet),

  Ben net begonnen met het de bietenkvass…spannend.
  Twee weken geleden heb ik de weckfles gevuld en weggezet. (had gelezen dat het 3 weken moest staan). Net kijk ik en zie er een schimmellaag op staan Help!!!
  Kan ik de kvass nog gebruiken, wat doe ik verkeerd..

  Fijn als je mij te woord wilt staan..

  Alvast bedankt,

  Hartelijke groet Marga van Dijk

  1. Hallo Marga. Is het echt een schimmel laag of gewoon een witte schuimige laag? Bij dat laatste is het kaam en dat is normaal, dat kun je er gewoon afscheppen. Ik zet het zelf nooit 3 weken weg, maar altijd maar 1 week. In principe kun je het ook voor 3 dagen laten staan, de meeste recepten schrijven dat voor. Hoeveel zout had je erin? Hoe langer je het wegzet, hoe meer zout je erin moet doen. Ik doe zelf altijd 1 theelepel Keltisch zeezout voor 1 week.Hopelijk lukt het je de volgende keer wel. Groetjes Siggie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *