Shiitakes: een ware delicatesse met vitamine D!

Ik ben dol op shiitakes en ik vind het een echte delicatesse. Champignons zijn ook lekker, maar deze vallen voor mij persoonlijk volledig in het niet bij de shiitakes (maar dat is mijn mening). Shiitakes hebben een stevige “bite” en lijken qua structuur een beetje op vlees.

Wat zijn Shiitakes?

Shiitakes zijn paddenstoelen die afkomstig zijn uit China en Japan. Van alle eetbare paddenstoelen worden deze het meeste gebruikt in Japan. Ze kunnen in Japan overvloedig groeien door het vochtige klimaat en de vele bergen. Ze worden niet alleen gebruikt omdat ze lekker zijn, maar ook vanwege hun hoge medicinale waarde.

Shiitakes van Zijeetook!
Shiitakes!

Waarom zijn shiitakes o.a. zo gezond?

  • Shiitakes bevatten de stof lentinan. Dit kan preventief en curatief worden ingezet bij onder meer kanker, hiv, malaria en HPV.
  • Shiitakes zijn rijke aan vitaminen B, B2, B6 en mineralen als kalium, fosfor en magnesium.

Zijn shiitakes ook geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Behalve bovengenoemde mineralen bevatten shiitakes ook vitamine B12 en vitamine D. Dit is uitzonderlijk, want normaal gesproken komen deze vitaminen alleen in dierlijke producten voor. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze plantaardige vitamine D ook goed opgenomen kan worden (bron). Ze zijn dus uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Welke soorten shiitakes zijn er?

Er zijn verschillende soorten shiitakes; Koshin en Donko.  Het verschil zit niet in de soort paddenstoel, maar in de hoed van de paddenstoel.  Koshin heeft een dunne, open hoed en donko heeft een dikke, gesloten kap. Deze Donko wordt in Japan gezien als een kostbaar product. Dit komt o.a. doordat deze erg langzaam groeit.

Ik was erg benieuwd naar het verschil in smaak. Maar beide smaken ongeveer hetzelfde. Wat je wel kunt proeven is het verschil qua bite, de Donko is steviger qua smaak en heeft daarom ook m’n voorkeur.

Gedroogde shiitakes van Zijeetook!
Gedroogde shiitakes!

Kun je shiitakes ook drogen?

Behalve vers kun je er ook voor kiezen om gedroogde shiitakes te kopen. Dit heeft als voordeel dat je ze lang kunt bewaren en altijd een voorraadje in huis hebt.

Van Terrasana heb ik zowel  de  Donko als de Koshin  in droge vorm gekregen om uit te proberen. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik ze normaliter altijd vers koop en ze nog nooit gedroogd had gegeten. Ik was erg benieuwd of de smaak daardoor wordt aangetast en of je verschillen tussen de beide soorten goed kon zien.

De  biologische shiitakes van Terrasana worden twee keer per jaar handmatig geoogst en vervolgens 24 uur in de zon gedroogd. De paddenstoelen worden volgens biologische normen behandeld.

Het lijkt me leuk om ze ook een keer te drogen met m’n droogoven, kijken of ik ze dan net zo goed en lekker kan krijgen.

Waar kun je gedroogde shiitakes kopen?

Je kunt gedroogde shiitakes kopen bij de betere groenteboeren of biologische winkels. Ekoplaza heeft ze ook in hun assortiment, deze verkopen de Donko shiitakes van Terrasana. Een zakje van 25 gram kost € 6,45.

Geweekte shiitakes van Zijeetook!!
Geweekte shiitakes!
Geweekte shiitakes van Zijeetook!!
Geweekte shiitakes!

Welke recepten kun je maken met shiitakes?

Shiitakes hebben een unami smaak en je kunt de paddenstoelen gebruiken voor diverse gerechten. Hierbij kun je denken aan soep, stoofschotels, maar ze zijn ook ze heerlijk in een roerbakgerecht of gebakken in bijvoorbeeld grasboter of kokosolie. Het bijzondere aan het toevoegen van deze paddenstoelen aan een gerecht is dat het de smaken van een gerecht niet overstemt, maar absorbeert. Dat geeft een fijne en subtiele smaak.

In principe hoef je de padenstoelen maar een half uurtje voor gebruik te weken, maar om de echte, maximale unamismaak  te krijgen, kun je ze beter 5 tot 10 uur (in de koelkast) weken. Op deze manier doen de Japanners het ook. Je kunt zowel de steeltjes als de hoedjes eten en ook kun je het weekwater gebruiken voor je gerecht. Deze zit vol waardevolle voedingsstoffen.

Om een idee te krijgen heb ik voor jullie een aantal lekkere, gezonde en veganistische recepten met deze bijzondere paddenstoel bedacht.

Wil je nog meer Japanse lekkernijen ontdekken? Kijk dan eens op de website van Terrasana.

Ik ben benieuwd welke paddenstoelen jij het liefste eet en wat je er voor recepten mee maakt. Hopelijk heb ik je weer wat nieuwe inspiratie kunnen geven.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!!!!

 

2 gedachten over “Shiitakes: een ware delicatesse met vitamine D!

  1. Ik ben kankerpatient, pancreaskanker, ik heb veel ijzer tekort en kan de baxters en pillen niet gebruiken, allergie. Dus, prof Kerre geeft de raad het via de voeding te proberen. Kan iemand mij helpen om oplossing te vinden aub

    1. Hallo M.C, wat ontzettend naar voor je. In dit geval raad ik je aan om professionele hulp te zoeken, iemand die jou daarbij kan begeleiden. Misschien is een orthomoleculaire arts een goed idee. Veel sterkte en groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *