Lupinebonen en gezonde recepten met lupinebonen!

Een tijdje geleden schreef ik al iets over lupinemeel, maar nu heb ik ook de lupinebonen gevonden. Ik kon ze eerst alleen maar krijgen in glas, maar nu heb ik dus kennis mogen maken met de boon in gedroogde vorm.

Lupinebonen zijn niet nieuw in Nederland. Ze werden hier vroeger ook veel gegeten, maar door de opkomst van sojabonen zijn ze eigenlijk uit het zicht verdwenen. Aangezien het aantal vegetariërs en veganisten steeds groter wordt en ook steeds meer mensen zich richten op het eten van meer eiwitten zou dit wel eens een kaskraker kunnen zijn.

De teelt van de  blauwe lupineboon was er al hier in Nederland, maar de teelt van  de witte lupineboon is hier nieuw. In 2016 hebben drie biologische boeren gezaaid en dit voorjaar was er een goed oogst. Dit is goed nieuws, want dat betekent dat het ook nog eens vriendelijker is voor het milieu.

Waarom zijn lupinebonen zo gezond?

  • Lupine wordt gezien als een gezonde vervanger voor soja. Het is een stuk milieuvriendelijker ook dan soja. (In dit artikel kun je meer lezen over de gevolgen van soja en het milieu).
  • Lupine bevat omega 3 vetzuren (niet heel veel, maar ieder beetje is meegenomen, toch!?).
  • Lupine bevat veel galactanen. Dit is een koolhydraat die niet wordt opgenomen als suiker in onze bloedbaan, maar als voedsel dient. Galactanen zijn erg gezond, want ze worden door de darmen gefermenteerd. Hierdoor zijn we minder gevoelig voor bacteriën, virussen en micro-organismen (overigens bevatten alle peulvruchten galactanen).
  • Lupine bevat veel vezels en die zijn goed voor je darmen.
  • Lupine is een grondverbeteraar doordat het stikstof uitscheidt. Zo wordt de grond vruchtbaarder.
  • Lupine bevat veel eiwit.
  • Lupine is rijk aan calcium, magnesium en ijzer.
  • Lupine bevat veel voedingsvezels.
  • De lupineboon bevat alle essentiële aminozuren.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat lupine het cholesterolgehalte verlaagt, de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert.

De voedingswaarde van 100 gram lupinebonen (onbereid) is:
Energie      313 kcal
Eiwit       36.2 gram
Vezels    40.4 gram
Vet             9.7 gram

Lupinebonen (gekiemd) van Zijeetook!
Lupinebonen (gekiemd)!

Wat is het verschil tussen het meel en de bonen?

Lupinemeel wordt gemaakt van blauwe lupinebonen  (Lupinus angustifolius) en de bonen die hier geteeld worden zijn wit. Qua smaak schijnt er weinig verschil te zijn tussen de witte en de blauwe bonen. Wel hebben de blauwe bonen een taaiere schil, daarom worden deze fijngemalen en gebruikt voor het meel en vleesvervangers. De bonen van de witte lupine zijn platter en groter en de bonen van de blauwe lupine zijn kleiner en vaak gespikkeld.

Wat is het verschil tussen lupinebonen en andere bonen (peulvruchten)?

Over het algemeen bevatten peulvruchten nogal wat anti-nutriënten, denk hierbij aan fytinezuur, lectinen en trypsineremmers. Lupinebonen daarentegen bevatten deze een stuk minder.

Lupinebonen (gekiemd) van Zijeetook!
Lupinebonen (gekiemd)!

Hoe bereid je lupinebonen?

Het beste kun je de bonen eerst een nachtje laten weken en dan even kort kiemen. Kiemen vergroot de voedingswaarde en vermindert de aanwezige anti-nutriënten. Kiemen van lupinebonen is heel makkelijk en het gaat op dezelfde manier als het kiemen van bijvoorbeeld kikkererwten. 1 a 2 dagen kiemen is al genoeg.

Na het weken en kiemen kook je de bonen gaar op laag vuur voor ongeveer 100 minuten. Het is wel handig om te weten dat lupinebonen niet zacht worden, zoals dat met peulvruchten wel het geval is. Ze blijven een harde “bite” houden. Je zou ze eventueel kunnen ontdoen van het schilletje, maar daarmee haal je wel de belangrijke voedingswaarde omlaag.

Na bereiding van de bonen houd je 2,5 keer zo veel over.

Tip: Kiem en kook een grote voorraad en verdeel het in potjes die je kunt invriezen. Zo heb je altijd wat in huis voor een snelle maaltijd.

Waar smaken lupinebonen naar?

Lupinebonen hebben niet zo’n uitgesproken smaak, vind ik. Ze hebben iets weg van de kikkererwt, maar ook van de tuinboon, maar dan steviger qua structuur. Lupinebonen passen zich snel aan de smaak van het gerecht aan en dus multi-toepasbaar.

Waar kun je biologische lupinebonen kopen?

In tegenstelling tot lupinemeel kun je de bonen nog niet bij bij alle natuurwinkels kopen. De lupinebonen van POWERPEUL zijn verkrijgbaar bij webshop Veggiedeli, Vegabond in Amsterdam, Bietenrood in Rossum, Amelis’Hof bij Utrecht, De Stroom bij Wageningen, Solidare in Tilburg, Heavenly Cupcakes in Rotterdam, Healthstore in Den Haag, Miss Bean in Heiloo, bij Landwaart Culinair, bij De Knollentuin in Nijmegen en bij Bakkerij Hardeman in Wijk en Aalburg.

Als je in de buurt van Amersfoort woont, kun je terecht bij WWW.LUPINFOOD.NL (al weet ik niet zeker of deze ook biologisch zijn) en in Amersfoort bij WWW.DENIEUWEGRAANSCHUUR.NL.

Recepten met lupinebonen!

Je kunt met lupinebonen alle kanten op. Ze smaken lekker in een salade, roerbakgerecht, maar wist je dat je er ook koffie van kunt maken? En…..het smaakt nog lekker ook. Kijk hier hoe je lupinekoffie maakt.

Eet, drink en geniet!

Vind je het leuk of lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten of als je m’n blog wilt liken op facebook.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *