Tapiocameel en glutenvrije broodrecepten!

Ik kom de laatste tijd steeds meer recepten met tapiocameel tegen. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik het gaan onderzoeken. In deze blog wil ik jullie m’n bevindingen erover vertellen.

Wat is tapiocameel?

Tapiocameel wordt gemaakt van de cassave- of maniokplant. Het wordt ook wel  tapiocabloem, cassavemeel , maniokbloem of bindbloem genoemd. In verschillende tropische landen (bijvoorbeeld Afrika), is cassave een belangrijk voedingsmiddel en wordt het erg vaak gegeten. Bij ons werd het vroeger voornamelijk gebruikt voor kroepoek: cassavekroepoek (oh, jammie).

Tapioca heeft een sterke bindingskracht en wordt daarom vaak gebruikt als bindmiddel in voeding, maar ook als bindmiddel in geneesmiddelen. In Nederland wordt tapiocameel ook gebruikt in varkensvoer. Het meel zorgt er voor dat de brokken niet verkruimelen. Het meel wordt ook vaak gebruikt in glutenvrije producten.

Tapiocameel is heel fijn van structuur en heeft een sneeuwwitte kleur, het ziet er een beetje uit als poedersuiker.

Tapiocameel van Zijeetook!
Tapiocameel!

Is tapiocameel gezond?

Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur. Het kan daarom niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels geschild, geraspt en met water uitgespoeld. Dit wordt gedaan om het blauwzuur te verwijderen. Deze smurrie wordt in bakken met water gezet. Het meel zinkt dan naar de bodem en er blijft een dikke brij achter op de bodem. Daarna wordt deze brij gedroogd in de oven of in de zon, waarna er een koek ontstaat. Deze koek wordt gemalen tot meel. Na het malen is het meel geschikt om er gerechten mee te maken.

Er bestaan echter ook tapiocaparels (in de toko te kust en te keur, in de bioowinkels nog nooit gezien). Voor deze parels wordt de dikke achtergebleven brei geperst door een zeef met openingen van verschillende afmetingen. De druppels die door de zeef gedrukt worden vallen op ronddraaiende, warme schijven. Deze schijven zorgen er voor dat de druppels droog en rond worden. Deze parels worden naast gebruik voor in de keuken ook  gebruikt als stijfsel voor kleding . Hiervoor wordt de kleding samen met de parels gekookt.

Wat is de voedingswaarde van tapiocameel?

Tapioca is bijna zuiver zetmeel en het bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Het bevat weinig tot geen vezels, vetten en eiwitten. Ook qua voedingsstoffen heeft het weinig om het lijf. Het is daarom aan te raden om tapioca samen te eten met voeding met een hoge voedingswaarde. Zie het voor gebruik als een lekkere versnapering voor zo af en toe en niet voor dagelijks gebruik.

Tapioca is een vorm resistent zetmeel. Dit is erg goed voor je darmen.

Als je op onderzoek gaat naar de voedingswaarden van tapiocameel, kom je op verschillende informatie uit. Dit komt omdat biologisch meel anders wordt geproduceerd dan niet-biologisch meel. De voedingswaarde van biologische tapiocameel is:

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 1498 kJ / 358 kcal
Vet 0 gram
Eiwitten 0.2 gram
Koolhydraten 82.8 gram
waarvan suikers 3.4 gram
Zout 0 gram

Bron: Joannesmolen.

Is tapiocameel glutenvrij?

Op zich is tapiocameel een glutenvrije meelsoort, maar het kan leiden tot een kruisreactie. De eiwitten worden door het immuunsysteem gezien als dezelfde als gluten, waardoor het lichaam erop reageert alsof het gluten betreft. Net zoals iemand met een allergie voor boompollen ook allergisch kan reageren op appels. Dit kan per persoon verschillen  (bron).

Waar smaakt tapiocameel naar?

Tapiocameel heeft een zeer neutrale smaak. Het beïnvloedt de smaak van het gerecht niet en past zich makkelijk aan, de smaak van de rest van het gerecht aan. Hierdoor is het voor vele doeleinden geschikt. Je kunt het meel o.a gebruiken voor soep, pap en desserts. Het  geeft brood bijvoorbeeld een luchtige structuur. In Brazilië wordt dit meel vaak samen gebruikt met kaas, boter, eieren en melk/ kokosmelk om er koeken van te bakken. Deze koeken worden “pão de queijo” genoemd.

Waar koop je tapiocameel?

Niet -biologische tapiocameel kun je bij diverse toko’s kopen. Dit zou ik echter niet aanraden. Er wordt hier gebruik gemaakt van chemische middelen en de kwaliteit is ook vaak een stuk minder dan die van biologische kwaliteit. Biologisch kun je dit meel bij de meeste biologische winkels kopen. Een pakje van 250 gram kost +/- €1,79 (van het merk: Joannesmolen).

Recepten met tapiocameel!

Natuurlijk ben ik aan het experimenteren gegaan met dit meel en ik kwam erachter dat je er erg lekkere (paleo) broodjes mee kunt maken. Glutenvrije meelsoorten als kokosmeel, hennepmeel en boekweitmeel bijvoorbeeld zijn nogal droog en het toevoegen van tapiocameel geeft een heerlijke en luchtige bite. Je kunt door het toevoegen van dit meelsoort broodjes maken die je na bereiding zelf kunt beleggen, zodat je niet altijd afhankelijk bent van zoete baksels als bananenbrood.

Ik ben benieuwd of jij al bekend was met tapiocameel en wat voor recepten jij er mee maakt.

Eet en geniet!

Vind je het lekker of leuk? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *