Tijgernootolie: zeer rijk aan vitamine E!

Ik heb jullie al een paar keer kennis laten maken met tijgernootmeel. Tijgernootmeel is een heerlijk, zoet meelsoort dat erg geschikt is als je bij het bakken geen gebruik wilt maken van suiker of suikervervangers (kan natuurlijk wel). Een vrij nieuw product (in Nederland tenminste) van de tijgernoot is tijgernootolie, oftewel chufaolie. Ik kreeg  van Mattisson een flesje toegestuurd om het te proberen. In deze blog wil ik jullie daar graag m’n bevindingen over vertellen.

IMG_0621-1024x682-660x330

Wat is tijgernootolie?

Tijgernootolie wordt gemaakt van tijgernoten (ook wel aardamandelen of chufanoten genoemd). Tijgernoot (chufa) of aardamandel is eigenlijk geen noot maar een knolgewas en de olie daarvan wordt koudgeperst, wat een mooie gelige kleur geeft.

De olie heeft een hoog gehalte aan vitamine E (hoger dan olijfolie), blijft stabieler bij hoge temperaturen dan veel andere oliesoorten en oxideert niet snel. Je kunt hem gebruiken voor zowel over een salade (of ander gerecht), als om kort mee te roerbakken. De olie heeft een zachte en licht zoetige smaak en is een goed alternatief voor bijvoorbeeld olijfolie. Voor de lekkere en gezonde afwisseling.

Net als veel andere plantaardige oliesoorten kun je tijgernootolie ook gebruiken om je mee in te smeren. Door het hoge gehalte aan vitamine E gaat het huidveroudering tegen. Je hoeft niet bang te zijn om dan glimmend door het leven te gaan, want de olie trekt erg snel in en laat geen vettige laag achter. Dit is een goedkoop en gezond alternatief voor al die dure huid crèmes die je in de winkels ziet. Het is 100% puur en plantaardig en er zitten geen  stofjes in waarvan de betekenis erg dubieus is. Ideaal dus voor als je aan het einde van je geld nog een stukje maand over hebt (snap je hem????).mt1714_lg_tijgernoot_olie_bio_

Welke omega vetzuren zitten erin?

De olie bevat 64,5 % omega 9 vetzuren, 12,8 % omega 6 vetzuren en o,2% omega 3 vetzuren.  Doordat het maar weinig meervoudig onverzadigde vetten zoals omega 3 en 6 bevat, is de olie beter bestand tegen hitte, lucht en licht.

Is tijgernootolie biologisch?

Net als alle andere producten waar ik over schrijf is ook deze olie biologisch en verpakt in donker glas, waardoor de olie beter beschermd is tegen zonlicht en langer goed blijft. Zet hem ook goed donker weg.

 Waar kun je tijgernootolie kopen?

Je ziet dat steeds meer bio winkels tijgernootproducten verkopen. Heeft jouw bio winkel het niet in het assortiment? Vraag dan of ze het voor je willen bestellen. Als ze nog meer producten van Mattisson in hun assortiment hebben, willen ze dat misschien wel voor je doen. Zo niet, dan kun je terecht bij de webwinkel van Mattisson. Het  is überhaupt leuk om hun webwinkel eens te bezoeken, want ze hebben veel gezonde en aparte verrassingen in hun assortiment.

Is tijgernootolie duur?

Het hangt er erg van af, waarvoor je de olie wilt gaan gebruiken. Als je hem voor je huid wilt gaan gebruiken dan is de olie erg goedkoop, want een flesje kost E 14,95 per 250 ML. Daar kun je heel wat keren mee smeren. Persoonlijk vind ik het te duur om mee te bakken, maar vanwege het hoge vitamine E gehalte ben ik wel van plan om het te blijven gebruiken voor m’n salades, gerechten en m’n gezicht. Het is een goed alternatief voor de dure Arganolie die ik normaal gebruik voor m’n gezicht.

De licht zoetige smaak van de olie is ook heerlijk over gerechten met koolraap en/of knolselderij. Een voorbeeld is knolselderijnasi.

Wil je meer weten over tijgernootmeel of wat je daar mee kunt maken? Lees dan deze blog erover.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

2 gedachten over “Tijgernootolie: zeer rijk aan vitamine E!

  1. Ik heb een fles Tijgernootolie staan. De verhouding tussen de verschillende omega vetzuren is: 0.2 % omega 9 vetzuren, 12,8 % omega 6 vetzuren en 64.5% omega 3 vetzuren.

    Dat is dus iets heel anders dan de percentages die hier vernoemd worden en die duidelijk door elkaar zijn gemixt.

    De olie bevat 64,5 % omega 9 vetzuren, 12,8 % omega 6 vetzuren en o,2% omega 3 vetzuren. Ik ben erg wantrouwig over de kwaliteit van de rest van dit artikel.

    1. Hallo Wim, het zit heel anders in elkaar dat jij het hier beschrijft. Wat jij op het flesje hebt staan is geen goede info. Toen ik dit artikel schreef heb ik het al aangegeven bij Mattison, dat de info niet juist was. Ze hebben het na gezocht en het blijkt dat de getallen omgekeerd zijn. Er werd me verteld dat de fout meteen bij de nieuwe batch veranderd zou worden. Waarschijnlijk heb jij dus een flesje van de oude batch. Jammer dat je meteen zo’n onaardige sneer aan geeft over m’n artikel, niet alles is zoals het lijkt en in dit geval ben ik degene geweest die erg oplettend was. Mocht je het niet willen geloven dan kun je zelf contact opnemen met Mattisson of je kunt ook kijken bij andere webshops die tijgernootolie oftewel chufa olie verkopen. Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *