Vitamine C: de 3 grootste bronnen!

Vitamine C is een belangrijke vitamine die we dagelijks nodig hebben en van groot belang is op onze gezondheid. Zonder vitamine C ga je, grofweg gezegd gewoon dood. In deze blog ga ik jullie niet vertellen over het belang van deze belangrijke vitamine, maar welke voedingsmiddelen veel vitamine C bevatten.

In 1e instantie is het belangrijk dat je je richt op het eten van groenten en fruit. Helaas is het vitamine C gehalte aanzienlijk minder geworden tegen de tijd dat we het in onze mond stoppen. Veel vruchten worden vaak onrijp geplukt, zijn lang onderweg, liggen lang in de winkel of in de koelkast. Dit alles zorgt voor een vermindering van het vitamine C gehalte. Bovendien is vitamine C gevoelig voor zuurstof, en wanneer het  in aanraking komt met zuurstof gaat het snel verloren. Bijvoorbeeld een citroen die je aansnijdt en daarna laat liggen. De manier van bereiden is ook belangrijk voor het vitamine gehalte. Rauwe groenten en fruit bevatten veel meer vitamine C dan wanneer je ze kookt. Het vitamine C gehalte bij bv broccoli wordt gehalveerd tijdens het koken.

Een supplement is daarom zeker geen overbodige luxe. De meeste mensen denken daar pas aan bij griep of verkoudheid, maar het is van belang dat je de hoeveelheid vitamine C het hele jaar door op peil houdt.

Hoeveel vitamine C heb je per dag nodig?

De adviezen hierover lopen nogal uiteen. De ADH  van de overheid is vastgesteld op 75 mg (voor een volwassene), maar dit is slechts een minimale hoeveelheid op het voorkómen van gebreksziekten zoals scheurbuik. Dit zegt helaas niets over de hoeveelheid die optimaal zou zijn voor ons lichaam.

Denk niet dat je met het slikken van een multivitamine klaar bent, want deze bevatten meestal niet genoeg. Orthomoleculaire artsen raden aan om dagelijks 1000 mg tot 3000 mg in te nemen.

De behoefte aan extra vitamine C is voor iedereen verschillend. Dit hangt o.a. af van je leefstijl (roken, drinken, stress) en je lichamelijke tekorten, blootstaan aan chemicaliën. Het is wel belangrijk dat je dagelijks je dosis inneemt. Je lichaam gebruikt het namelijk continu en heeft een vrijwel constante behoefte. Af en toe of onregelmatig innemen werkt niet omdat deze vitamine niet in het lichaam wordt opgeslagen.

Als je een hoge dosering vitamine C gebruikt dan kun je deze het beste over de dag heen verspreiden. Je kunt het beter niet innemen voor je gaat slapen, omdat de vitamine energie geeft.

Is te veel vitamine C schadelijk?

Een te veel aan deze vitamine wordt weer uitgeplast, maar een overdosis kan belastend zijn voor de nieren. Vroeger werd er gedacht dat er dan nierstenen gevormd kunnen worden, maar toen men het onderzoek jaren later nog eens nadeed, bleek dit niet zo te zijn.

Vitamine C bevordert de ijzeropname, maar kan bij een overschot ook zorgen voor een ijzeroverschot en het heeft ook een remmend effect op de opname van koper. Een overschot zorgt ook voor een verstoring van de bloedtest van vitamine B12.

Over het algemeen genomen kun je het merken wanneer je er te veel van binnenkrijgt: diarree is een teken dat je er te veel van binnen krijgt (meer dan 3 gram). Dit verdwijnt als je de dosering verlaagt.

vitamine C: rozebottel

Zijn vitamine C supplementen gezond?

De meeste vitamine C supplementen bevatten chemische bestanddelen en ascorbinezuur. Ascorbinezuur is niet hetzelfde als vitamine C. Vitamine C is een antioxidant en ascorbinezuur niet. Ascorbinezuur kan oxidatie veroorzaken en schade aanrichten in het lichaam, hierbij kun je denken aan  het verstoren van de darmflora en het verzwakken van het immuunsysteem. Ascorbinezuur breekt juist vitamine C af. Het beste is daarom zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Voor jullie heb ik de 3 grootste bronnen van vitamine C uitgezocht, die en goed worden opgenomen in je lichaam en dichtbij de natuur staan. Dus geen pillen met chemische en schadelijke (hulp)stoffen.

 • Acerolapoeder:

Acerola komt van de acerolaplant en deze groeit in Brazilië. Het is een van de rijkste bronnen van vitamine C. Acerolabessen kunnen tot 32 keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappels. Verder bevat het o.a. een klein beetje vitamine A, B5, B2, B11 (in België wordt het B9 genoemd) en nog minder van de overige vitaminen. Deze vitaminen en mineralen versterken elkaar, waardoor acerola sterker als antioxidant werkt. 1 gram poeder bevat 170 mg complete vitamine C dus bijna 3 sinaasappels aan vitamine C.

 • Camu Camupoeder:

Camu Camu komt van de Camu Camustruik die in stroompjes en rivieren van het Amazonegebied groeit. Deze struik bevat paarsrode besjes. Deze besjes worden gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder staat bekend om z’n hoge gehalte aan vitamine C. Behalve vitamine C is Camu Camu ook rijk aan o.a. bètacaroteen , vitamine B1, vitamine B2, calcium, ijzer, niacine en fosfor. Deze vitaminen en mineralen versterken elkaar, waardoor Camu Camu sterker als antioxidant werkt. 1 gram poeder bevat ruim 60 mg vitamine C.

 • Rozenbottelpoeder:

De rozenbottel is de vrucht afkomstig van de roos en groeit onder meer in Europa. Naast vitamine C, E en K bevat rozenbottelpoeder o.a. calcium, citroenzuur, ijzer, niacine, fosfor, tannine, vitaminen A, B1, B2 en P, boron, chroom, koper, silicium, zink, zwavel, magnesium en ook erg veel kalium (hier hebben veel mensen een tekort aan). Deze vitaminen en mineralen versterken elkaar, waardoor rozenbottel sterker als antioxidant werkt. 1 gram rozenbottelpoeder bevat ongeveer 80 mg  vitamine C, maar dat kan per oogst variëren.

Hoe gebruik je deze vitamine C poeders?

Je kunt de poeder in een beetje water op laten lossen en dan gewoon opdrinken (het beste kun je dit met een rietje doen, vanwege het glazuur van je tanden), maar je kunt de poeder ook in je smoothie doen.

Waar moet je op letten bij het kopen van vitamine C poeders?

Het beste kun je kiezen voor biologische poeders, anders krijg je er ook nog gratis een portie bestrijdingsmiddelen bij en dat wil je liever niet, toch? Producten die uit China komen kun je ook beter mijden. China is het meest vervuilde land en er worden geregeld hoge niveaus van lood, arseen, kwik, cadmium en aluminium gevonden in diverse voedingsmiddelen, supplementen en kruidenproducten uit China. Niet alle producten die daar vandaan komen worden daarop gecontroleerd.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen om een juiste keuze maken. Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat of m’n blog wilt liken.

Bronnen:1, 2 en 3.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

10 gedachten over “Vitamine C: de 3 grootste bronnen!

  1. Hoi W. Sorry dat het even duurde, maar ik was een weekje weg. Met wat zou je moeten combineren dan? Het lijkt mij het beste met water, dan wordt het goed opgelost en opgenomen, maar als je dat niet lekker vind zou je het ook in je smoothie kunnen doen. Groetjes Siggie.

 1. Waarom niet gelijk van de plant eten, dus zet een rimpelroos in je achtertuin (rosa rugosa), de bloemen ruiken heerlijk en beter voor de natuur. Waarom al die voedselkilometers maken met uitheemse en onbekende amazoneplanten en de verwerking ervan tot poeders drijft de prijs behoorlijk op. ik geloof dat je dan net zo goed multivitaminepillen kunt gaan slikken. De makkelijke bottelroos is inheems, de bloemen ruiken heerlijk en er zijn bepaalde varieteiten die extra grote bottels maken. http://voedselbos.arborealis.nl/catsearch/results.html?s=rosa+rugosa&cat=all

  1. Niet iedereen heeft een grote tuin en/of groene vingers en multivitaminen bevatten lang niet zulke grote hoeveelheden vitamine C. Helaas zijn we voor de meeste fruitsoorten afhankelijk vh buitenland. Groetjes.

 2. Ben wat wijzer geworden.
  Welke poeder gebruiken of varrieren 1 week camu camu poeder en andere week rozenbottel poeder of maak het niet uit?
  En s, morgens nemen?

  1. Hoi Benjamin, je zou het ’s morgens voor je ontbijt kunnen nemen. Je kunt ze om de dat afwisselen, maar ook eerst het ene zakje gebruiken en daarna het andere. Wat je zelf prettig vindt. Mocht je wat extra vitamine C nodig hebben, neem dan later op de dag nog een glas, maar liever niet ’s avonds omdat het opwekkend kan zijn. Groetjes en succes.

 3. Oke dan neem ik het s,morgens en s,middags, ik lees nu ook dat je 3000 mg nodig hebt, kom je daaraan als ik 2x op de dag camu camu poeder slikt, en de andere vit c die ik uit haal bij groente fruit etc

  1. Hoi Benjamin, er staat 1000 tot 3000 mg. Ik zou om te beginnen proberen eerst een theelepel te nemen, als je er ook nog een multivitamine bij slikt en voldoende groenten en fruit neemt, moet dat genoeg zijn. Bij extra stress, griep en/of vermoeidheid zou je die dosis kunnen verhogen naar 2 theelepels per dag, maar wel verspreid innemen. ik zou het wel even overleggen met je huisarts. Groetjes en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *