Grasboter is gezonder dan gewone (room)boter!

In deze blog wil ik jullie iets vertellen over grasboter. Grasboter is een gezond en natuurlijk alternatief voor margarine of halvarine en ook nog gezonder dan roomboter. Grasboter is roomboter van koeien die in de wei hebben gelopen en uitsluitend gras te eten krijgen, in plaats van granen, soja en mais. Grasboter is daarom ook gezonder dan gewone (room)boter.

Thuis kregen wij vroeger altijd halvarine of dieetboter op ons brood, want dat was gezonder dan roomboter, dacht men. Men dacht dat roomboter ongezond was vanwege de “ongezonde” verzadigde vetzuren, waar je ook nog eens dik van werd. Die mening is (gelukkig) achterhaald. Volgens veel onderzoeken blijkt dat roomboter veel gezonder is dan halvarine of margarine. Het zijn niet de verzadigde vetten die slecht zijn voor ons zijn, zoals lange tijd gedacht werd, maar de transvetten (zie bronnen:1, 2). De Verzadigde vetten in boter zorgen onder andere voor een sterk geconcentreerde hoeveelheid energie in je voedingspatroon en dragen bij aan sterke botten,  een goedwerkende zenuwsignaalwerking, een sterk immuunsysteem, en een gezonde lever-, hart-, en longfunctie. Verzadigde vetten zorgen er ook voor dat je vertering wordt vertraagd waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt, waardoor het een belangrijke strijd levert tegen overgewicht.

Een leuk artikel om te lezen hoe de fabels over boter, margarine en cholesterol in de wereld zijn gekomen is dit artikel. Het is jammer dat het voedingscentrum deze fabels nog steeds in stand houdt en adviseert om margarine te gebruiken en verzadigde vetten als (gras)boter en kokosolie alleen als uitzondering te gebruiken.

grasboter

Maar grasboter bevat toch ook transvetten?

Ja, dat klopt. Roomboter en grasboter hebben ook een beetje transvetten. Dit is echter van een andere en natuurlijke soort en niet schadelijk voor het lichaam. Deze transvetzuren zouden juist bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten en kanker.

Een ander niet onbelangrijk punt is dat roomboter veel lekkerder smaakt dan margarine. Als je het echt goed wilt doen dan kun je het beste grasboter nemen. Ik zal je vertellen waarom.

Waarom is grasboter zo gezond?

Grasboter is nog gezonder dan roomboter. Net als gewone roomboter bevat grasboter van nature vitamine A, D, E, lecithine, selenium, magnesium, zink, koper en jodium. Zoals het eigenlijk overal zou moeten zijn, krijgen deze graskoeien uitsluitend gras en kruiden te eten, ipv mais, soja en granen. Gras bevat de gezonde omega- 3 vetzuren. Mais, soja en granen daarentegen bevatten omega 6 vetzuren. Daar krijgen de meeste mensen al veel te veel van binnen en een te veel daarvan kan leiden tot ontstekingen in ons lichaam. Omega 3 vetzuren daarentegen gaan deze ontstekingen juist tegen. Grasboter bevat 5x meer CLA ( geconjugeerd linolzuur) dan gewone boter, wat kanker kan helpen voorkomen. Grasboter bevat ook meer van de belangrijke vitamine K2. Vitamine K2 is een vitamine die niet in veel van onze voeding voorkomt. Ik zal in het kort iets over deze vitamine vertellen. (1), (2), (3)

Er is vitamine K1 en K2. K1 komt voor in planten als groene bladgroenten (v.b spinazie) en K2 zit bijna alleen in door bacteriën gefermenteerde producten als in sommige yoghurtsoorten, sommige kaassoorten en een klein beetje in vlees, vis en ei. Het komt het meeste voor in het Japanse product: Natto . Grasboter is ook rijk aan deze vitamine en het komt ook voor in biologische ghee.

Vitamine K2 is een belangrijke voedingsstof voor de botsstofwisseling en botmassa. Het jaagt calcium in de botten en draagt bij aan het voorkomen van osteoporose. Bovendien verkleint het de kans op botfracturen.

Andere eigenschappen van vitamine K2 zijn o.a.:

 • Het reguleren van de bloedstolling (er zijn nog meer stoffen verantwoordelijk voor, maar K2 vervult de sleutelfunctie).
 • Het leveren van een bijdrage aan flexibele hart en bloedvaten.
 • Het doet aderverkalking afnemen.
 • Het zorgt ervoor dat de vitaminen beter opgenomen worden.
 • Het beschermt tegen tandcariës.
 • Het ondersteunt de groei en ontwikkeling.
 • Het is een belangrijke component van de hersenen.

Al met al genoeg redenen om over te stappen op deze gezonde, maar ook lekkere boter. In de zomer haal ik altijd verse grasboter op de biologische boerenmarkt in Amsterdam. Ik vind het echt een traktatie op zich, het smaakt zo heerlijk zacht en smeuïg. In de winter is er natuurlijk geen verse grasboter te verkrijgen en dan haal ik het altijd bij een biologische supermarkt als Ekoplaza. De grasboter wordt voor de wintermaanden ingevroren, zodat het het hele jaar door te verkrijgen is. Soms haal ik zomers  wat extra verse grasboter en vries ik dit zelf in.

Heb je het nog nooit gegeten? Ik zou zeggen probeer het, je weet echt niet wat je proeft. Het smaakt heerlijk op een plakje cake of brood van bijvoorbeeld kokosmeel. Bijvoorbeeld op een plak van deze heerlijke ontbijtkoek of portobellobrood.

Kun je grasboter verhitten?

Ja, je kunt grasboter wel verhitten, maar als de temperaturen oplopen, dan kan het snel verbranden. De boter wordt dan donkerbruin en er komt een zwarte walm vrij. Dit is niet goed voor je gezondheid en daarom gaat m’n voorkeur gaat uit naar ghee bij het bakken op hogere temperaturen.

Als je geen lactose kunt verdragen en toch van de voordelen van grasboter gebruik wilt maken kun je het beste kiezen voor ghee. Ghee wordt gemaakt van weiboter. Weiboter is meestal een restproduct bij het maken van kaas en wordt vaak weggegooid. Door middel van verwarmen worden alle eiwitten, zouten en een groot gedeelte van het vocht verwijderd.

Je kunt (gras)boter ook uitwendig gebruiken. In de Oosterse geneeskunde wordt het o.a. voorgeschreven als remedie voor oorproblemen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Het beste kun je biologische grasboter kopen. Boter van industriedieren kunnen GMO voeding en antibiotica krijgen en dat zorgt er weer voor dat het een ongezond product wordt.

Overige bronnen: 1, 2, 34 en 5.

Behalve dat grasboter lekker is op een cracker of zelfgebakken brood/cake kun je er ook deze lekkere en snel te maken karamel fudge van maken. Klik hier voor het recept.

caramel-fudge van grasboter

Ook al weet je nu dat je met een gerust hart van grasboter kunt genieten, moet je ook hierbij weer niet overdrijven. Het blijft nog steeds belangrijk om met de verschillende soorten vetten te variëren. Olijfolie, avocado olie, kokosolie en ghee blijven ook belangrijk om te gebruiken.

Vind je het lekker ? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat of m’n blog wilt liken.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

9 gedachten over “Grasboter is gezonder dan gewone (room)boter!

 1. Ik gebruik altijd ongezouten biologische roomboter. IK heb nog geen ongezouten biologische grasboter gevonden. Enig idee waar ze dit verkopen?

 2. Haha. Ik las je bericht en de volgende dag stond ik met een pakje grasboter in mijn hand, ik ben gelukkig niet zo’n strikte veganist dus zo af en toe smokkel ik wat..vond hem gewoon bij de ekoplaza.

  1. Hoi W, er zijn ergere dingen om mee te smokkelen toch? Haha. Eet smakelijk. Zag net dat ze nu in de aanbieding zijn bij de Ekoplaza, dus je zou wat extra’s kunnen invriezen eventueel. Succes en groetjes.

  1. Je kunt het wel een paar maanden goed houden in de vriezer. Het is daarbij wel van belang dat de boter ongezouten is. Gezouten boter kun je beter niet invriezen, want het zout bevordert de oxidatie van het vet. Volgens mij is grasboter van de biowinkels meestal ongezouten, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Groetjes en succes.

 3. Ik heb ook grasboter, maar misschien is glee beter, omdat ik gevoelig ben voor lactose, verder nog Avocado-olie is ook gezond welke Raad je me aan, ik zag er 1 bij ekoplaza maar die is wel 40 graden verhit is dat erg? of moet ik een andere hebben?

 4. Prima informatie mbt deze heerlijke grasboter. Met mijn vrouw had ik een discussie wat(en of) er verschil is met gewone, dus geen grasboter. Volgens haar is grasboter geen echte boter hetgeen ik sterk betwijfelde. Jouw site geeft hierin voldoende duidelijkheid.
  De vraag was eigenlijk waarom grasboter uit de koelkast nog steeds smeerbaar is in tegenstelling tot “gewone” roomboter eveneens uit dezelfde koelkast. Wellicht heb je daar ook informatie over?
  Groetjes, Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *