Natto voor sterke botten!

Al heel lang had ik op m’n “to eet” lijstje het Japanse product natto staan (ik zal hieronder uitleggen waarom). Het is niet overal te koop en daarom vergat ik het ook steeds weer te kopen. Onlangs heb ik het toch gekocht en onderdeel van m’n menu gemaakt.

Natto ziet er eng uit en het stinkt een beetje. M’n eerste hap was ook niet echt een succes, want wat smaakt dat raar zeg. M’n man vond het ook niets en zei dat ik het aan hem niet meer hoefde te geven. Maar na het iedere dag een beetje gegeten te hebben begon ik het erg te waarderen, niet dat het lekkerder wordt, maar het heeft een hele aparte smaaksensatie die ik erg bijzonder vind en ik mis het nu als ik het een dagje niet eet (sorry, ik kan het helaas niet beter uitleggen).

Natto

Wat is natto precies?

Ik zal jullie proberen duidelijk uit te leggen waarom ik natto zo graag wil eten en blijven eten. Natto is een Japans product en erg onbekend nog in ons land. Je spreekt het uit als ‘Nah-toe’ en het is een benaming voor gefermenteerde sojabonen. Nu zijn sojaproducten over het algemeen genomen niet gezond (lees hier waarom niet), maar wel als ze gefermenteerd zijn. De sojabonen worden gestoomd tot ze zacht zijn en vervolgens geënt met de Bacillus Natto, dit is een bacteristam die het fermentatieproces in gang zet. De bonen worden daarna gefermenteerd  in een warme vochtige omgeving  tot 24 uur op ongeveer 40 graden.

Natto bevat iets wat maar weinig producten bevatten: een grote hoeveelheid vitamine K2. Natto wordt veel gegeten in Japan en het schijnt dat het door de vitamine K2 in de natto komt dat er zo weinig botontkalking voorkomt daar. Vitamine K2 is een vitamine die niet in veel van onze voeding voorkomt. Ik zal in het kort iets over deze belangrijke vitamine vertellen (1), (2), (3).

Vitamine K2 is een belangrijke voedingsstof voor de botstofwisseling en botmassa. Het jaagt calcium in de botten en draagt bij aan het voorkomen van osteoporose. Bovendien verkleint het de kans op botfracturen. Dr. Cees Vermeer laat dit in dit interview zien.

Andere eigenschappen van vitamine K2 zijn o.a.:

 • Het reguleert de bloedstolling (er zijn nog meer stoffen verantwoordelijk voor, maar K2 vervult de sleutelfunctie).
 • Het levert een bijdrage aan flexibele hart en bloedvaten.
 • Het doet aderverkalking afnemen.
 • Het zorgt ervoor dat sommige vitaminen beter opgenomen worden.
 • Het beschermt tegen tandcariës.
 • Het ondersteunt de groei en ontwikkeling.
 • Het is een belangrijke component van de hersenen.
 • Het verhoogt de verbranding van vetten en kan je helpen om op gewicht te blijven.
 • Het zorgt voor soepel kraakbeen, o.a. in handen en knieën.
 • Het zorgt voor bescherming tegen insulineresistentie en diabetes type 2.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat vitamine K2 mogelijk positieve effecten kan hebben voor patiënten met de ziekte van Parkinson, maar die onderzoeken zijn nog in volle gang.

Behalve vitamine K2 bevat natto goed opneembare isoflavonen en bevat natto het nattokinase-enzym. Dit is een enzym dat de bloeddruk verlaagt en bloedklonters oplost. Natto is ook rijk aan het co-enzyme Q10, deze houd je jong.

Vitamine K2 heeft ook relatie met vitamine D3 en calcium. Veel mensen hebben (onbewust) een tekort aan Vitamine D3. Als je de inname daarvan verhoogt, is het belangrijk om ook vitamine K2 te verhogen. Hoe meer vitamine D3 je binnenkrijgt, hoe meer vitamine K2-afhankelijke eiwitten het lichaam aanmaakt. Deze eiwitten helpen je lichaam bij het transport van calcium en vitamine K2 is nodig om deze eiwitten te activeren. Als dit niet gebeurt dan wordt het calcium niet goed geabsorbeerd en dat kan leiden tot zwakkere botten en aderverkalking. Reden temeer dus om natto te eten, omdat het in weinig voedingsmiddelen voorkomt.

Het slikken van alleen calciumtabletten is ook niet aan te raden. Er ontstaat dan een disbalans. Het slikken van alleen calciumtabletten wordt in verband gebracht met een vergroot risico op een hartaanval of beroerte. Het is dus belangrijk dat je het calcium, vitamine D3 en vitamine K2 (maar ook magnesium is hierbij van belang) gehalte in evenwicht houdt.

Wanneer is er sprake van een Vitamine K2 tekort?

Het is moeilijk om een vitamine K2 tekort vast te stellen, maar aan de hand van je voedingspatroon en levensstijl kun je wel kijken of je er wel genoeg van binnen krijgt. Als je last hebt van botontkalking, hartkwalen en diabetes, dan is de kans aanwezig dat je een vitamine K2 tekort hebt, deze kwalen worden namelijk in verband gebracht met een te lage inname van deze belangrijke vitamine. Als je geen last hebt van deze kwalen, maar ook niet genoeg vitamine K2 rijke voeding eet, dan kan het zo zijn dat je een tekort oploopt en alsnog kwalen krijgt.

In welke voedingsmiddelen zit nog meer vitamine K2 ?

Het beste kun je vitamine K2 halen uit je voeding, maar het zit niet of weinig in voedingsmiddelen. Het zit bijna alleen in door bacteriën gefermenteerde producten, maar niet elke bacteriestam maakt evenveel vitamine K2 aan. In de meeste yoghurts zit bijna geen vitamine K2 en in sommige soorten kaas zit het wel en in andere weer niet. Bij gefermenteerde sojabonen is het ook verschillend. In natto zit heel veel  vitamine K2, maar in andere gefermenteerde sojaproducten, zoals miso en tempeh weer heel weinig of niet.

Andere voedingsmiddelen die vitamine K2 bevatten zijn: grasboter, ghee, leverpate en een klein beetje in vlees, vis en ei.

Verwar vitamine K2 niet met vitamine K1. Deze kun je in groene bladgroenten (bijvoorbeeld spinazie) terugvinden.

Waar moet je op letten als je Natto koopt?

Natto is de grootste bron van vitamine K2 en daarom is het raadzaam toch eens op zoek te gaan naar dit vreemde spulletje. Je kunt voor natto terecht bij diverse Japanse toko’s, maar ik raad je toch aan om het biologisch te kopen. Dit vanwege het feit dat die niet genetisch gemanipuleerd is. Je kunt hiervoor terecht bij diverse biologische supermarkten. Let er wel op dat je pure natto koopt, want aan diverse natto’s worden ongezonde ingrediënten toegevoegd om het smakelijker te maken of bevat het gluten die niet voor iedereen geschikt zijn.

Er bestaat ook  natto met gerst. Het schijnt dat hier de hoeveelheid vitamine k2 met bijna 30% is verhoogd en de nattokinase is verdubbeld. Deze natto heeft een iets andere nutriënten samenstelling en is daardoor zachter, vrijwel geurloos en langer houdbaar (tenminste 3 weken in de koelkast) Het schijnt dat deze natto ook fijner is qua smaak en niet zo kleverig. Gerst bevat gluten is daardoor niet voor iedereen geschikt.

Als je bio winkel het niet in het assortiment heeft, dan kun je vragen of ze het voor je willen bestellen, dat doe ik ook. Ik koop altijd deze natto, pure natto geheel zonder verdere toevoegingen.

Hoeveel vitamine K2 (Natto) heb je per dag nodig?

Je hebt maar een klein beetje natto nodig voor een groot resultaat. Als je iedere dag 15 gram natto eet, dan krijg je zo’n 200 microgram vitamine K2 binnen. Er wordt nog onderzocht hoeveel vitamine K2 je per dag nodig hebt, sommige bronnen  geven een inname tussen de 45 en 185 aan en andere bronnen hebben het over 180-200 microgram per dag.  Bij deze inname worden de vitamine K2-afhankelijke eiwitten geactiveerd zodat het calcium op de juiste wijze wordt gedistribueerd. Het schijnt geen kwaad te kunnen als je meer natto per dag eet.

Hoe eet je Natto?

Natto wordt traditioneel geserveerd op een ‘bedje van rijst’. Het wordt ook wel gegeten met een kleine hoeveelheid sojasaus en/of mosterd. Je kunt het het beste onverhit gebruiken, omdat de vitamine K2 in natto niet goed bestand is tegen verhitting. Ik roer het gewoon door m’n eten heen. Het schijnt dat je natto ook kunt invriezen zonder dat het product aangetast wordt. Dit heb ik zelf (nog) niet gedaan.

Voor wie is Natto niet geschikt?

Als je bloedverdunners slikt, vooral wanneer het dat cumarines zijn, kun je beter eerst even overleggen met je arts voordat je natto gaat eten.

Zelf Natto maken!

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar het lijkt me wel leuk om dit een keer te doen. Natuurlijk laat ik jullie dan m’n bevindingen weten.

Natto is dus een gezonde manier om aan de belangrijke dagelijkse hoeveelheid vitamine K2 te komen. Bovendien krijg je zo meteen ook nog wat andere vitaminen, mineralen en eiwitten binnen. Het is goedkoop en effectief, dus waarom zou je een supplement nemen?

Overige bronnen 1, 2,  3,  4 en 5.

Eet en geniet!

Vind je het lekker ? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat of m’n blog wilt liken.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.


Heb jij  ook last van een EETSTOORNIS, of ben je raar met eten bezig? Ik heb een zelfhulpgroep opgericht op FACEBOOK. Deze groep is bedoeld voor mensen die hun eetstoornis onder de loep willen nemen en daarover van gedachten willen wisselen.Voor mensen die  hun lichaam met “natuurlijke voeding” willen voeden en niet met allemaal bewerkte en chemische rommel. De groep heet: “Natuurlijk” eetstoornisvrij. Je kunt je aanmelden op Facebook, door mij een berichtje te sturen.

 

6 gedachten over “Natto voor sterke botten!

 1. Vanwege de botontkalking eet ik ook de netto boontjes en vind ze niet lekker. Hopelijk kan ik hiermee verdere schade aan mijn botten tegen gaan en daar gaat het om.
  Bedankt voor de uitleg over dit bijzondere boontje
  Hartelijke groet, Anneke

  1. Hoi Anneke, graag gedaan. Je hebt gelijk dat is ook het belangrijkste en hopelijk helpt het zo. Ik heb er ook last van en hoop ook op deze manier de schade te beperken. Succes en groetjes.

 2. Hallo,

  Ik heb Natto gekocht van de Hobbit. De smaak is op zijn zachts gezegd onaangenaam. Bitter en amoniak smaak. Maar omdat het gezond is wil ik wel doorzetten totdat ik het net als jij zal gaan waarderen. Wat mij opvalt en dat is tevens mijn vraag; op youtube filmpjes zie ik een slijmerig goedje als je er mosterd en soyasaus doorheen mengt. Bij deze van de Hobbit niet, blijft gewoon zoals het is.
  Weet jij waarom dat is?

  1. Hallo Anja, alles went ook Natto, hahah. De aanhouder wint moet je maar denken. Ik heb helaas geen antwoord op je vraag, want bij andere foto’s zie ik ook dat het ook veel slijmeriger is. Ik denk dat het productieproces kan verschillen per merk, want er schijnt ook per merk verschil in de smaak te zitten.Groetjes en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *