Rudolf, een natuurlijk middel bij griep en verkoudheid!

Als kind was ik vaak ziek en verkouden. Gelukkig kun je sommige dingen zelf een beetje sturen, want sinds ik natuurlijk en gezond (en veel groente en een beetje fruit) eet, ben ik bijna nooit meer ziek of verkouden. Terwijl iedereen om me heen loopt te snotteren of met koorts op bed ligt, heb ik nergens last van. Ik klop het meteen even af, want ik wil de goden nu ook weer niet verzoeken. Voor noodgevallen heb ik nu Rudolf in huis.

Bij ons thuis stond altijd een potje met Vicks zalf in de kast. Maar sinds ik natuurlijk en gezond eet, wil ik m’n lijf niet besmeren met allerlei rotzooi. Ik ben erachter gekomen dat ook in het onschuldig lijkende mentholzafjes als bijvoorbeeld Vicks Vaporub gevaarlijke en milieuonvriendelijke ingrediënten zitten. Gelukkig heb ik na flink speuren een alternatief gevonden en dat is Rudolf van Amanprana.

Waarom zijn de meeste mentholzalfjes niet gezond?

Laten we Vicks Vaporub als voorbeeld nemen. Vicks Vaporub heeft als basis vaseline. Ik denk dat iedereen dat wel eens op z’n huid heeft gesmeerd, want het wordt al heel lang gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld droge lippen. Vaseline is een mineralenolie. Op het eerste gezicht is daar niets mis mee, want mineralen zijn toch gezond? Helaas. Mineraalolie is een restproduct uit de aardolie-industrie en er zijn veel tegenstrijdige berichten over of het nu wel of niet gezond is voor je huid, erg dubieus dus. Dit dubieuze product wordt ook gebruikt in de Vicks Vaporub die er speciaal is voor kinderen en daarom alleen al zou ik het niet aanbevelen. Een ander risico is de aanwezigheid van de  sterke mentholgeur. Onderzoek laat zien dat die erg gevaarlijk is voor kinderen. De luchtwegen van jonge kinderen zijn nog smal en door de sterke lucht van de zalf zouden ze kunnen vernauwen. “Vanwege de geringe ontwikkelingen van de longen kan er juist extra ontwikkeling van slijm plaatsvinden, waardoor de luchtwegen geblokkeerd kunnen raken. Hierdoor kan bij zulke kleine kinderen een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Doordat de slijmvliezen al aangedaan zijn door een bacterie of een virus kunnen er ernstige ademhalingsproblemen ontstaan (bronnen 1 en 2).

Waar moet je nog meer op letten bij deze ongezonde mentholzalfjes?

Je kunt Vicks Vaporub ook niet gebruiken in je neus. Deze kan hierdoor geïrriteerd raken en/of bloedneuzen leiden. Gek, want als je verkouden bent, wil je het juist rondom je neus goed insmeren en dan kan er weleens wat in je neus belanden. Dat is dus niet echt veilig. Hetzelfde zalfje kan aan de huid irritaties veroorzaken en herhaald gebruik kan leiden tot ernstigere reacties of flinke zwellingen van de huid (bronnen:12 ).

Al met al is het geen gezonde keuze en al helemaal niet aan te bevelen voor kinderen. Waarom zou je iets tegen je klachten gebruiken waarvan de werking nogal dubieus is en kan leiden tot andere klachten? Alleen omdat het goedkoop is? Laat ik je vertellen dat over het algemeen goedkoop duurkoop is, dus dat zou niet de reden moeten zijn.

Ook de neussprays die op de markt zijn, zijn over het algemeen niet gezond te noemen en soms zelfs verslavingswekkend, vanwege de stof xvlometazoline die er vaak in verstopt zit (wil je hier meer over lezen? Lees dan deze artikelen (1,2,3).

Ik was blijkbaar niet de enige die een goed en gezond alternatief zocht, want er is een nieuw product op de markt: Rudolf van Amanprana.

rudolf verpakking

Wat is Rudolf?

Rudolf is een goed en gezond alternatief voor Vicks Vaporub of neussprays. Het middel bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten die wel goed zijn voor je gezondheid. De dragende oliën zijn kokosolie en carnaubawas. Beiden zijn zacht bij een schrale neus en verkoudheid. Met de rest van de ingrediënten samen zorgt het voor verfrissing en het opent de verstopte neus snel. Behalve bij griep en verkoudheid is de zalf ook goed om te gebruiken tegen een loopneus, slecht slapen, snurken & slaapapneu. Rudolf zorgt voor een betere ademhaling waar je bij bijvoorbeeld sporten, zingen en yoga ook weer profijt kan hebben.

Je kunt Rudolf van Amanprana ook gebruiken om je eigen en gezonde neusspray te maken. Op hun website kun je lezen hoe je dat heel makkelijk kunt doen.

Welke etherische oliën bevat het kruidenmengsel?

 • Ravintsara (kamfer) – antiviraal en antibacterieel
 • Wintergreen – goed voor spieren en gewrichten
 • Eucalyptus – brengt verlichting bij verstopte neus
 • Tijm – verhelpt verkoudheid en hoofdpijn
 • Akkermunt -pakt luchtwegenproblemen en verkoudheid aan
 • Salie – bestrijdt griep, hoesten en verkoudheid
 • Ceder – verzacht de huid
 • Pepermunt – zuivert, antiseptisch en antibacterieel
 • Kruidnagel – verzacht de pijn en tegen virussen
 • Kaneel – geeft warmte en energie

Alle ingrediënten zijn geheel natuurlijk, biologisch, veganistisch en vrij van genetische manipulatie. Ook de verpakking is zeer milieuvriendelijk. Allemaal dingen die voor mij erg belangrijk zijn bij m’n overweging een product te kopen. Het nadeel is dat deze aspecten er wel voor zorgen dat het product vrij prijzig is. Het potje kost E 23,95 voor voor 5 ml. Gelukkig schijn je er maar weinig van nodig te hebben.

Rudolf potje balsem

Het potje is klein en handig om mee te nemen. Zowel de verpakking als het potje zijn erg leuk en kan me voorstellen dat kinderen het om die redenen al graag willen gebruiken. Voor kinderen onder de 3 jaar kun je beter eerst even overleg plegen met je arts.

Waar kun je Rodolf kruidenbalsem kopen?

Je kunt het product kopen bij sommige natuurwinkels of online drogisterijen, maar je kunt hiervoor ook terecht bij hun webshop.

Niet geheel onbelangrijk is de geur. Rudolf ruikt in de eerste instantie vrij sterk, maar als je het uitsmeert blijft er een kruidige geur over. Het smeert makkelijk uit en laat geen vettige laag over, zoals bij andere zalfjes vaak wel het geval is.

Ik kan je helaas niet vertellen of het product wel echt doet wat het belooft. Dit om de doodeenvoudige reden, dat ik nog geen klachten heb gehad en m’n man (gelukkig) ook niet. Ik vind het bijna jammer, want het potje staat me bij het openen van de medicijnkast erg aan te staren, het wil gebruikt worden. Ik verwacht er veel van, omdat alle producten van Amanprana van zulke goede kwaliteit zijn en ik altijd zeer tevreden ben over hun producten.

Aangezien de griepperiode goed is doorgebroken in Nederland, wil ik jullie er toch even van op de hoogte stellen en wens jullie ook veel beterschap. Aan Rudolf zal het in ieder geval niet liggen!

Note achteraf:

Een paar maanden nadat ik dit artikel publiceerde, moest ik er helaas toch aan geloven. Ik kreeg ook de griep, voor het eerst sinds jaren.

Tijdens m’n griep was ik erg blij met Rudolf en het overtrof m’n verwachtingen. Ik vond het fijn om onder m’n neus te smeren. M’n benauwdheid werd minder en ik kon daardoor weer vrijer ademhalen. Je hebt er echt maar weinig van nodig, want het is erg sterk spul.

Echt een aanrader!!!!

Vind je het leuk of nuttig? Ik vind het altijd leuk van je te horen of als je m’n blog wilt liken.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

 

6 gedachten over “Rudolf, een natuurlijk middel bij griep en verkoudheid!

 1. ik vind t potje heel leuk en ik geloof zeker dat t goed zou zijn, maar 5 ml voor bijna 24 euro vind ik wel heel duur. Dat is dan voor 1x gebruik, want mijn dochter wil alles zelf smeren, dus dan weet je hoe dat gaat.

  1. Hallo Dorien, het is idd erg duur en niet voor iedereen haalbaar. Maar hopelijk weet je nu wel dat je die andere merken beter links kunt laten liggen, zeker voor je kind.Groetjes en succes.

 2. Ik wordt onrustig als ik ziek wordt omdat dan alles veranderd en ik en veranderingen zijn geen combi.. Dus ik ga gewoon totdat iemand zegt dat ik op de bank moet liggen en niks doen.. (Dat hou ik hooguit 1 dag vol of het moet heel erg zij ) Gelukkig ben ik niet vaak ziek/verkouden. Het enige wat af en toe op komt zetten is keelpijn. Heb je daar nog tips voor?

  1. Hallo W. Honing met citroen en gember kan nog weleens helpen.De gember overgieten met heet water en even laten staan.Daarna de citroen erbij en de honing pas op het laatste toevoegen, anders verliest het z’n kracht.Ik ben dus niet de enige die niet goed tegen veranderingen kan. Groetjes en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *