Zwarte sesam-pasta (Tahin)!

Een tijdje geleden schreef ik een blog over zwarte sesam. De meeste mensen kennen wel witte sesam, maar de zwarte variant is veel minder bekend en wordt dus ook minder gebruikt. Jammer, want het schijnt dat de zwarte variant nog gezonder is (in deze blog kun je er meer over lezen). Sesam (zowel zwart als wit) wordt het beste opgenomen in gemalen toestand. Het is heel simpel, je stopt gewoon wat bij je smoothie in de blender, maar je kunt er ook zwarte tahin (sesampasta) van maken en dat heb ik dus gedaan. Het is vergt wel een beetje geduld, maar dan heb je wel wat.

zwarte sesam

Bij normaal gebruik hebben de zaadjes een minder uitgesproken smaak dan witte sesam, maar als je ze maalt tot pasta dan komt er een heerlijke en sterkere smaak vrij, die je kunt vergelijken met witte tahin. Het smaakt heerlijk op een cracker of geeft een lekkere smaak aan je gerechten.

gemalen zwarte sesam

Hoe maak je tahin van zwarte sesam?

Je hebt nodig:

  • +/- 200 gram zwarte sesam (vooraf geweekt en gedroogd, zodat alle schadelijke stoffen geneutraliseerd zijn)
  • Sole van Keltisch zeezout
  • +/- 2 eetlepels olijfolie (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Stop de zaadjes in de keukenmachine en laat deze net zolang draaien totdat je een pasta hebt. Het gaat sneller als je ze eerst fijnmaalt in de blender en daarna in de keukenmachine doet.
  2. Stop af en toe even om de massa die aan de kant ligt naar het midden te brengen, dit kun je gewoon met een lepel doen.
  3. Het toevoegen van olijfolie versnelt het proces.
  4. Voeg als laatste er wat sole aan toe en laat de machine nog even draaien, totdat je een gladde en smeerbare massa hebt.
  5. Stop het in een glazen potje in de koelkast.

zwarte sesam-pasta

Wist je dat je ook een lekker dessertje kunt maken met zwarte sesam? Klik dan hier voor het recept van zwarte sesam ijs.

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat of m’n blog wilt liken.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *