Gedroogde bananen en rode banaanpoeder!

Jullie zullen ze vast wel eens gezien of gegeten hebben, bananenchips. Bananenchips zit soms in goed gevulde mueslisoorten of lijkt een goed alternatief te zijn voor gewone chips, borrelnootjes enz. Ik zeg lijkt, want het lijkt gezond, maar is het in de meeste gevallen niet.

Bananenchips wordt vaak gebakken in plantaardige oliën als zonnebloemolie en er wordt een hoop suiker aan toegevoegd. Bij de biologische winkels worden ze gebakken in kokosolie en de toegevoegde suiker is hier rietsuiker. Rietsuiker klinkt misschien wel gezond, maar het heeft dezelfde bestanddelen (glucose en fructose) als gewone suiker. Het schijnt dat ze wel te krijgen zijn zonder toegevoegde suikers, maar ik ben ze nog nergens tegen gekomen. Maar ook al heb je ze zonder suiker, dan blijft het  een bewerkt product, waar de gezonde voedingsstoffen grotendeels uit zullen zijn.

Waarom zijn gedroogde bananen gezonder dan bananenchips?

Ik heb iets anders ontdekt: gedroogde bananen. Ze worden geplukt, geschild, in schijfjes gesneden en daarna in de wind gedroogd. Puur banaan en verder niets. En ze smaken heerlijk. Gedroogde bananen zitten nog vol goede voedingstoffen als: vitamine B6, koper, kalium (bloeddrukverlagend), magnesium en mangaan. Een heerlijk en verantwoorde snack voor je kids en jouzelf natuurlijk. Gedroogd fruit en dus ook gedroogde bananen bevatten wel veel fruitsuikers, dus eet het met mate. De hoeveelheid fruitsuikers kunnen zorgen voor een suikerpiek, maar deze  kun je opvangen door er wat noten bij te eten. Een lekkere combinatie is walnoot met stukjes gedroogde banaan.

bananas-56521_960_720

Wat is rode banaanpoeder?

Iets anders wat ik onlangs heb ontdekt is rode banaan poeder. Rode banaanpoeder is gemaakt van pure en onverhitte kauwbare stukjes rode banaan. Ik heb nog nooit rode bananen gegeten, maar deze schijnen nog zoeter te zijn dan de gele variant. Het poeder smaakt i.d.d. zoet en het is erg lekker. Het is een gezonde vervanger voor geraffineerde suikers en erg lekker om bijvoorbeeld in je smoothie te doen. Ik vind het een uitkomst, want als ik m’n smoothies maak met bananen dan is m’n suikerspiegel de hele dag van slag. Als ik een schepje rode banaanpoeder door m’n smoothies doe, dan heb ik hier geen last van, maar kan ik wel genieten van de heerlijke smaak. Bovendien is het een goede vervanger voor geraffineerd suiker.

Gedroogde banaan stukjes en rode banaanpoeder kun je niet overal kopen. Sommige online webwinkels hebben ze in hun assortiment of sommige bio winkels. Als je een dropogoven hebt, dan kun je ze ook heel makkelijk zelf drogen.

Keuringsdienst van waarde over bananen.

Nu ik het toch over bananen heb, m’n man en ik keken van de week naar een oude aflevering van De Keuringsdienst van Waarde. Dit ging over bananen die Jumbo verkoopt voor de belachelijk lage prijs van 99 cent.

Ik vind de KVW altijd een erg leuk programma. In de afleveringhebben ze geprobeerd uit te spitten waarom die prijs zo belachelijk laag is en of er geen mensen voor uitgebuit worden. De reportage is gesplitst in 2 delen en zeer de moeite waard om te bekijken.

Ik weet dat er veel gerommeld wordt met voeding en dat er veel mensen voor ons welzijn worden uitgebuit, maar schrok er toch weer van. Ik weet dat er tegenwoordig geen garanties meer bestaan  met betrekking tot voeding, maar ik heb toch een beter gevoel bij het kopen van biologische en Fair Trade bananen. Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze 2 uitzendingen zullen vinden.

Keuringsdienst Van Waarde over bananen deel 1

Keuringsdienst Van Waarde over bananen deel 2

Zaterdagavondverrassing:

Als zaterdagavondverrassing maak ik toch het liefste iets met chocolade. Deze week zijn het bananentruffels geworden. Ze zijn erg lekker geworden.

Bonbons van gedroogde bananen

Eet en geniet!!!!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je een berichtje achterlaat.


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link of je kunt een berichtje achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *