Soja: gezond of ongezond?

Is soja nu wel of niet gezond? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Ik kan hier zowel ja, als nee op zeggen. Nee, zeg ik bij de meest gangbare sojaproducten en ja, zeg ik bij gefermenteerde sojaproducten.

sojabonen

De supermarkten liggen tegenwoordig vol met vleesvervangers op basis van soja. Er zijn zelfs vegetarische slagers, die  vleesvervangers op basis van soja verkopen. Omdat ik zelf geen vlees eet, ben ik me er in gaan verdiepen . De meeste gangbare sojaproducten worden gemaakt van genetisch gemanipuleerde soja. Genetisch gemanipuleerde gewassen zijn schadelijk voor mens en dier. Wanneer insecten een hap nemen van maïs en katoen- planten die gemodificeerd zijn, splijten hun magen open en sterven ze. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier. Ook vlees van dieren die geen biologische voeding hebben gehad, kunnen dus  genetisch gemanipuleerde voeding hebben gekregen en dan krijg je het alsnog binnen. Beter is dus te kiezen voor biologisch vlees.

Ik heb veel artikelen bestudeerd en kom tot de conclusie dat je de gangbare sojaproducten beter kunt mijden. Hier een artikel, waarin de gevaren van sojaproducten duidelijk beschreven staan en ook waarom gefermenteerde sojaproducten een betere keus is. Ook de sojaproducten uit de natuurwinkel zijn geen goede keus. Een glas soja melk, is helaas geen gezond alternatief voor een gewoon glas melk. En ook niet voor in de koffie, wat je tegenwoordig overal ziet.

Welke sojaproducten zijn dan wel gezond?

Gefermenteerde soja producten zijn (met mate) wel gezond. Denk hierbij aan tempeh ( wat eigenlijk veel lekkerder is dan tahoe), gefermenteerde sojasaus, miso en natto. Fermentatie vermindert de de aanwezigheid van fytaten (deze verhinderen deels de opname van mineralen) en verhoogt het gehalte aan vitamines B, K en de antioxidanten in soja.

Sojabonen gezond of niet?
Recept soja: sperziebonen met tempeh!

Een gezond recept met gefermenteerde soja.

Voor jullie heb ik het recept: sperziebonen met tempeh gemaakt. Houd je wel van sojasaus, maar wil je liever niet al teveel sojabonen eten, dan heb ik hier een goed alternatief, Coconut Aminos. Dit is een soort sojasaus, maar dan op basis van kokosnoten. Deze bevat ook een stuk minder zout dan gewone sojasaus en het is erg lekker.

Een lekker alternatief voor soja-saus: coconut aminos
Alternatief voor sojasaus!

Eet en geniet!

Vind je het lekker? Ik vind het altijd leuk als je me dat laat weten!


Voor persoonlijk contact, kun je me benaderen via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *